A tudomány felfedi a tökéletes korkülönbséget az erős kapcsolatért, és kisebb, mint gondolnád

Vannak, akik azt mondják, hogy a kor nem más, mint egy szám, és nem számít, ha igazán szeretitek egymást. De mi van, ha ez nem teljesen igaz és az életkor alapján megjósolhatod, hogy egy bizonyos kapcsolat milyen hosszú vagy rövid ideig fog tartani?

Senki sem érti pontosan, hogy valójában hogyan működik egy sikeres kapcsolat, de úgy tűnik, hogy a tudósok megtalálták a meghatározó tényezőt. Az Egyesült Államok egyik legmegbízhatóbb kutatási létesítményében – az atlantai Emory Egyetemen – végzett kutatás szerint van egy matematikailag kiszámított, tökéletes korkülönbség, ami növelheti a sikeres, hosszú távú kapcsolatra való esélyed lehetőségét. Úgy döntöttünk, hogy többet tudunk meg erről.

A tanulmány és a statisztika lényege

3000 ember vett részt a tanulmányban. Mindegyikük legalább egyszer házas volt. A tudósok vicces kapcsolatot találtak: minél magasabb a korkülönbség, annál nagyobb a szakítás kockázata. Természetesen nem lehetünk ebben biztosak, és vannak kivételek, de az eredmények legalább megmagyarázhatják azokat a konfliktusokat, amelyek a párok között a különböző életszakaszokban felmerülnek. Ez azért van, mert a partnereknek általában nagyon különböző az érdeklődése és a céljaik.

A kutatók részletesebb statisztikákat osztottak meg, amelyek azt mondják, hogy a több mint 5 év korkülönbséggel rendelkező párok szakításának kockázata 18\%. Ha a korkülönbség 10 év, a kockázat drasztikusan nő – akár 30\%-ra. A 20 éves vagy annál nagyobb korkülönbségű párok esetében az előrejelzések igazán negatívak, mivel a szakítás kockázata 95\%.

A kutatók nemcsak az életkori jellemzőket, hanem a házasság előtti gyermekeket, közös gyermeket, az udvarlás időtartamát, az esküvő költségeit, az oktatás költségeit és sok más tényezőt vizsgáltak. Egyébként, ha a partnerek óriási különbséggel rendelkeznek az iskolázottság tekintetében, a szakítás kockázata 43\%.

Most, a lényeg: a tudósok megtalálták a tökéletes korkülönbséget is – ez egy év (valójában az azonos korúak és az 1- 3 év közötti korkülönbséggel rendelkezők is ebben a csoportban vannak). Ezek azok a párok, akiknek a legmagasabb esélyük van együtt maradni – a szakítás valószínűsége kevesebb, mint 3\%.

Természetesen csodálkozunk, miért történik ez. A legvalószínűbb, hogy az életcéljaik és értékeik igazán különbözőek. A jelentős korkülönbségű emberek nagyon eltérő módon látják a világot, és az esélye, hogy hobbijaik és álmaik hasonlóak, nagyon alacsony.

A megállapítás

Mint azt korábban mondtuk, természetesen vannak kivételek. És a számok nem minden, csak néhány adat, ami bizonyos tendenciát mutat, de nem jelenti azt, hogy a világ minden egyes párja így működik.

Tehát, ha olyan emberrel vagy kapcsolatban, aki idősebb vagy fiatalabb, mint te, ne aggódj. A legfontosabb dolgok az érzések, a kölcsönös tisztelet és a kényelem. És ha a kapcsolatodnak ezek az összetevői megvannak, akkor tarts ki mellette.

És ha partnert keresel, és az összes korábbi kapcsolatod nem jól fejeződött be, próbáld meg elemezni a statisztikákat és az életkor különbséget. Ha ezek a tendenciák nálad is működtek, próbálj meg valaki olyannal kapcsolatot létesíteni, aki veled egykorú, és talán megtalálod a boldogságot.

Hiszel abban, hogy az életkor valóban meghatározhatja egy kapcsolat sikerét? Oszd meg velünk véleményedet.

betöltés...