Ez a férfi 669 gyermeket mentett meg a Holokauszt idején, hatalmas meglepetés érte, amikor találkozott néhányukkal

A Holokauszt ideje alatt sokan voltak, akik nagyon sok potenciális zsidó áldozatot próbáltak megmenteni a deportálástól, és a biztos haláltól.

Az egyik legismertebb mentő Oskar Schindler, szudétanémet gyáros volt, aki mintegy 1200 zsidó munkás életét mentette meg a holokauszt során azzal, hogy lőszer- és edénygyáraiban dolgoztatta őket Lengyelország, illetve a mai Csehország területén. Róla szól a Schindler bárkája című könyv és a Schindler listája című film.

Az ilyen jó szándékú emberek közé tartozik Sir Nicholas Winton is, aki 669 cseh zsidó gyermeket mentett meg a deportálástól. A férfi segítségével a gyerekek Nagy Britanniában találtak menedékre.

A brit Schindlernek is hívott férfi erőfeszítései sokáig titokban maradtak, ám 1988-ban felesége, Grete rátalált férje 1939-es feljegyzéseire, amelyek a megmentett gyermekek teljes listáját, képeit is tartalmazták. Az alábbi videón pedig az az 1988-ban készült felvétel látható, amelyen Sir Nicholas Winton olyan közönségben ült, amelynek minden tagjai az általa 50 éve megmentett gyermekek voltak.

A férfi természetesen ennek nem volt tudatában, és amikor a moderátor feltette a kérdést, hogy netalán van a közönség soraiban olyan, akit Winton mentette meg, akkor jött a meglepetés. A videón is jól látható érzelmi reakciók önmagukért beszélnek.

betöltés...