11 fontos dolog, ami megmentheti a bolygót a haláltól

Mindannyian tudjuk, hogy Földünk a sok hulladék miatt nagy bajban van. Talán úgy tűnhet, egyetlen ember semmit sem tehet azért, hogy ez megváltozzon, valójában azonban, ha akárcsak egyetlen egy ember megváltoztatja a hozzáállását ehhez a témához, csodák tudnak történni! A legfontosabb, hogy tudd, nem nehéz vagy bonyolult dolgokról van szó. Megteheted például, hogy legközelebb körültekintőbben vásárolsz teát.
Most olyan egyszerű dolgokat mutatunk, melyekkel sokat javíthatsz bolygónk helyzetén.

1. Nejlonszatyor helyett használj vászontáskát

Sokan egyenesen gyűjtik a nejlonszatyrokat, hiszen bármikor szükség lehet rájuk, de mikor boltba megyünk, mégis újat kérünk, mert egyet se hoztunk magunkkal otthonról…

Ha egy pillekönnyű, összehajtható vászontáskát használsz, azt tarthatod a táskádban, hogy mindig kéznél legyen. Egy vászontáska strapabíróbb, nagyobb és jobban használható a nejlonszatyornál, nem mellékesen pedig környezetbarát. Jóval hosszabb az élettartama, és nem okozol vele kárt a környezetnek.

2. Használj újratölthető elemeket

Az elemekkel önmagukban még nem lenne probléma, de azzal már van, hogy mihez kezdesz velük, ha használhatatlanná váltak. Nincs mód az újrahasznosításukra a környezet károsítása nélkül.

Az újratölthető elemek semmiben nem különböznek a hagyományos elemtől, csak annyiban, hogy tovább használhatók és így kevésbé károsak a környezetre.

3. A tisztítószerek helyett használj természetes anyagokat

A modern tisztítószerek megkönnyítik ugyan a háziasszony munkáját, de allergiát, bőrirritációt is okozhatnak.

Ezeket a tisztítószereket azonban könnyedén helyettesíthetjük szódabikarbónával, ecettel és citromlével. Például 1 pohár ecet, 1 pohár víz és ¼ pohár citromlé keverékéből fantasztikus tükör- és üvegtisztítót készíthetünk.

4. Válaszd a többször használható műanyag palackokat

Amikor feltalálták őket, a műanyag palackok lenyűgöző találmánynak számítottak, hiszen lehetővé tették, hogy bárhol, bármikor ihassunk. Abban az időben ugyanis még nem léteztek speciális szűrők, csak csap és piszkos víz.

A világ azóta azonban sokat változott. Vízszűrők és más eszközök segítenek abban, hogy kevesebb műanyag palackot használjunk. A többször használható palackok kevésbé ártalmasak.

5. Használj víztakarékos perlátort a csapokon

Tanulmányok kimutatták, hogy kb. 5 liter vizet használunk egy fogmosáshoz, egy ember napi vízfelhasználása pedig átlagosan 250 liter. Képzeld el, mennyi vizet használ el egy egész család…

Víz mindenhez kell: a mosogatáshoz, kézmosáshoz, autómosáshoz, főzéshez, takarításhoz. Természetesen sem a higiéniából, sem a komfortérzetből nem kell lejjebb adnod. Elég, ha víztakarékos perlátort szerelsz a csapokra. Ezek a vízhez levegőt adnak, ezzel pedig akár 50\%-kal csökkentik a vízfogyasztást.

6. Hasznosítsd újra a ruháidat

Mindenkinek vannak olyan ruhái, amiket többet már nem fog hordani. Ahelyett, hogy egyszerűen kidobnád, ezeket a ruhadarabokat újra is hasznosíthatod. Készíthetsz belőlük például szőnyeget, vagy darabokra vágva kitűnő törlőrongy lehet belőlük. Az újrahasznosítás más holmikra is igaz, például egy karcos pohár gyönyörű gyertyatartó formájában születhet újjá, míg egy elhasználódott edényből mutatós kaspó válhat.

7. Fogadj örökbe állatot

A kereslet sajnos sokszor nem találkozik a kínálattal, ennek következtében nagyon sok kutya kerül az utcára. Még mindig sokan vannak, akik emberhez és állathoz nem méltó módon próbálnak megszabadulni a macskáktól és kutyáktól, akiket a menhelyek is csak korlátozott számban tudnak befogadni.

Ha örökbe fogadsz egy állatot, éppen olyan – sőt, nagyobb – boldogságot fogsz érezni, mintha pénzt adtál volna érte. A tiszta vérvonalnál vannak sokkal fontosabb dolgok is, például az örök hűség és a végtelen szeretet, amit tőle fogsz kapni!

8. Használj mozgásérzékelőt

Kórházakban, éttermekben és más nyilvános helyeken gyakran találkozhatunk mozgásérzékelővel.

De ezeknek minden házban ott lenne a helyük, főleg a padláson, a pincében, a folyosókon, a lépcsőfordulókban. Ezek azok a helyek, ahol az emberek gyakran elfelejtik lekapcsolni a villanyt, így az folyamatosan világít, és használja az energiát. A mozgásérzékelős lámpák nem kerülnek sokba, viszont az energiafelhasználást 50-70\%-kal csökkenthetik.

9. Tanuld meg helyesen szelektálni a hulladékot

Szelektíven gyűjteni a szemetet nagyon egyszerű, de sajnos a legtöbben mégis rosszul csinálják. Ezt meg kell tanulnunk, mert a szelektív hulladékgyűjtéssel lehetővé tesszük a nagyobb mértékű újrahasznosítást.

Kezdd a műanyaggal. A kiürült palackokat öblítsd ki és tedd félre. Ha már sok összegyűlt belőlük, vidd el őket egy szelektív hulladékgyűjtő szigethez, és dobd a megfelelő konténerbe. Aztán kezdd el külön gyűjteni a fémet és a papírt. Ne feledkezz meg az elemek és a villanykörték különválogatásáról sem.

10. Adományozd el vagy hasznosítsd újra a ruháidat

Mi történik azokkal a ruhákkal, amikbe sose tudtál belefogyni vagy amiket az új, túrázós életmódodhoz vettél, miközben egyszer sem jutottál el kirándulni? Mióta állnak ezek a szekrényedben?

Ha több zsákot meg tudsz tölteni velük, add oda azoknak, akik még hasznát veszik. Vidd el egy templomba vagy olyan szervezetekhez, akik megbízhatóan továbbadják őket a rászorulóknak. Ha újrahasznosítod, az is jobb, mintha egyszerűen a kukába dobnád.

11. Használj teafilter helyett szálas teát

A teáknak órási a kínálata úgy ízek, mint kiszerelés tekintetében.
Kis mérete ellenére a teafilter nagyon káros a környezetre. Teljes mértékben sosem bomlik le, örökre a talajban marad. A hagyományos tealevéllel azonban megoldhatod ezt a problémát, és még finomabb teát is tudsz belőle készíteni.

BÓNUSZ: Bálnák pusztulnak el, mert megeszik a szemetet

Elpusztult bálnákat rendszeresen vet partra a víz. Ennek oka, hogy a bálnák megeszik mindazt a műanyagot, amit mi, emberek az óceánokba szórunk. A National Geographic szerint évente több mint 8 milliárd kg műanyag hulladék kerül az óceánokba.

Természetesen ez nemcsak a bálnák halálát okozza. Az óceán teljes ökoszisztémája, ennek következtében pedig az egész bolygó károsodik miattuk.

Ezt a műanyag mennyiséget jelentősen csökkenthetjük, ha kerüljük a nejlonszatyrok használatát, és végiggondoljuk, mit tehetünk a bolygónkért.

betöltés...