5 meglepő állati tény az állatok világnapján

Imádjuk az állatokat, nem tudunk betelni velük. Íme 5 érdekesség kedvenceinkről az Állatok Világnapján!

Az Állatok Világnapját október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferenc halálának napja, ő ugyanis az állatok védőszentje. A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. Azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A világnapon nem csupán a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. Itthon is kiemelt fontosságú téma ma már a felelős állattartás. Magyarországon ugyanis évente több tízezer “kedvenc” állat válik elhagyott, kóbor állattá…

1. Rekordszámú kék vércse vonul idén ősszel a Kárpát-medencében és Magyarországon

Több mint 11 ezer kék vércsét számoltak össze a megfigyelt területeken. A fészekaljuk felneveléséhez szükséges rövid költési időszak és a fiókák kirepülése után, az öreg madaraknak szeptembertől egy hónapjuk van arra, hogy megfelelő kondícióba kerüljenek és befejezzék a vedlést, míg a fiataloknak a vadászat és a kitartó repülés képességét kell elsajátítaniuk a Dél-Afrikáig tartó nyolcezer kilométeres vonuláshoz

2. A gerincesek közül a hüllők, a gerinctelenek közül a rákok között találjuk a legveszélyeztetettebb fajokat

Szomorú témát mutat be ez az infografika – Forrás: MTI

3. Minden évben októberben rendezik az állat- és növényszeretet napját

Gólya vonul büszkén az Állatkertben – MTI fotó: Kovács Attila

Az első állat- és növényszeretet napját 1922-ben rendezték meg. Az utolsó ilyen eseményt a második világháború előestéjén tartották, idén pedig hagyományteremtő szándékkal tartották meg a Fővárosi Állatkertben természet- és állatvédő szervezetekkel közösen.

4. A lövőhal tökéletesen tudja szabályozni a vízsugár erősségét, amit kiköp, hagy az mindig a célpontul kiszemelt prédát találja telibe

A lövőhalak a táplálékul szolgáló rovarok távolságához igazítják a kiköpött vízsugár erősségét, hogy a sugár végén képződő vízcsepp biztosan eltalálja a kiszemelt prédáát. A hal minden egyes lövésnél úgy alakítja a vízsugarat, hogy az éppen a célpontra fröccsenjen, akárhol van is az. Az állat szája nyitásának precíz változtatásával képes erre, és ez hasznos lehet szórófejek tervezésénél – állapították meg a halat vizsgáló kutatók. Sok ágazatban, köztük a bányászatban és a gyógyításban is arra használják a víz- vagy folyadéksugarat, hogy kivágják vagy alakítsák vele az anyagokat. A lövőhaltól tanult módszer javíthat a technológián.

5. 10 ezer szavazattal ez a hal lett a világ legcsúfabb állata

A visszataszító külsejű, (romlott) kocsonyára emlékeztető testű blobfish-t választották egy tavalyi szavazáson a világ legrondább állatának. Így ez a hal most már hivatalosan is a birtokolja ezt a címet, egyúttal ő lett az Egyesület a Ronda Állatok Megmentéséért (Ugly Animal Preservation Society) nevű szervezet kabalája is.

Az emberek csak azokért a fajokért aggódnak, amelyek képviselői aranyosak, szeretni valók. De nem csak a pandák vagy a delfinek vannak veszélyben A szavazást éppen azért rendezték, hogy felhívják a figyelmet a veszélyeztetett, de csúnya állatok sorsára.

via

betöltés...