A cukor 4 veszélyes tulajdonsága, amelyekről fogalmunk sem volt

Azok, akik nem tudják, hogy a cukor negatív hatással van fogainkra és derekunkra, valószínűleg egy elhagyatott szigeten élnek. Ez azonban nem az egyetlen, sőt nem is a legrosszabb hatás, amelyet a cukor a testünkre gyakorol.

Az alábbiakban mutatunk további 4 okot arra, hogy ’nem’-et mondj arra a süteményre.

1. A cukor felgyorsítja a bőr öregedését

A véráramba kerülésekor a cukor kémiailag kapcsolódik olyan fehérjékhez, mint a kollagén és az elasztin, amelyek biztosítják a bőr fiatalságát.

Ez a kölcsönhatás egyrészt elpusztítja a fehérjéket (a kollagén és elasztin megsemmisítése szárazsághoz és ráncokhoz vezet a bőrön).
Másodszor, új és káros anyagokat termel. Például a bőrt fogékonyabbá teszik a napfényre, amely elsődleges öregedési tényező.

2. A cukor elősegíti a gyulladást

A cukornak a gyulladást súlyosbító képessége azt jelenti, hogy elősegíti a pattanások és a ráncok megjelenését a bőrön. Emellett növeli számos betegség, például az ízületi gyulladás (arthritis) kockázatát is.

Még akkor is, ha édesített teát iszunk a megfázás kezelésére, a cukor táptalajjá válik a baktériumok számára a már begyulladt torokban. Tehát kiderült, hogy a hagyományos módszerek nemcsak haszontalanok, hanem ártalmasak is.

3. A cukor szív- és érrendszeri betegségeket okoz

Az orvosok a 20. század folyamán úgy gondolták, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket meg lehet akadályozni a koleszterinszintet növelő zsírok fogyasztásának csökkentésével. A cukrot kevésbé tekintették veszélyesnek, mint az állati zsírokat, és az emberek zsírmentes diétákat folytattak, de nem iktatták ki az édességeket.

A 21. században a helyzet drámaian megváltozott. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a cukor jelentősen növeli a koleszterinszintet, miközben megkönnyíti a tapadását az erek falához, amelyeket a cukor már károsít. Ezen túlmenően a koleszterin sokkal könnyebben helyezkedik el az erek falán, ha azokat már cukor károsítja.

4. A cukor szó szerint megőrjít

A tanulmányok kimutatták, hogy a cukor depressziót okozhat. Ez azért történik, mert a cukor csökkenti a BDNF hormon szintjét, amelyet depresszióban és skizofréniában szenvedő emberek nem termelnek eléggé.
Más tanulmányok azt mutatják, hogy a túl sok cukor fokozhatja a szorongást (amit megpróbálunk leküzdeni azzal, hogy valami édeset eszünk – a sors fintora).
Egy kísérlet pedig azt mutatta, hogy a patkányok sokkal butábbá váltak a cukor miatt. A tudósok ezt a cukor azon tulajdonságának tulajdonítják, amely károsítja a tanulásért felelős agysejtek és az emlékezet közötti kapcsolatot.

betöltés...