Németh Lajos elárulta: Ekkor érkezik meg végre a tavasz!

Már nagyon várjuk.

Mikor jön a tavasz?

Így február közepén egy nagy kérdés már biztosan mindenkit foglalkoztat. Mégis mikor érkezik a tavasz? Szerencsére Németh Lajos, az ország leghíresebb meteorológusa végre elárulta a választ, amire mindannyian kíváncsiak vagyunk. Az időjós szerint „elértük február 14-ét és valamit visszakaptunk abból, amit elvett tőlünk a december és a január. Mert ez minden volt, csak nem tél.” Majd hozzátette, hogy “a február igazi téli hónapnak számít, most olyan az időjárás, úgy viselkedik, mint ahogy februárban a sok évi átlag szerint szokott: vagyis havazik.

Aztán ez a csapadékzóna elvonul holnapra, már az országnak legfeljebb az északkeleti vidékein számíthatunk havazásra. Viszont helyenként akár mínusz 5-10 fokos hőmérséklet is lehet, ott ahol hó borítja a tájat.” Persze nem kerülgette a kását, azt is elárulta, hogy még meddig tart a tél.

Ekkor jön a jó idő

Arra a kérdésre, hogy mikor érkezik már meg a jó idő, így válaszolt Németh Lajos: „Naptár szerint a télből már összesen két hét van, hiszen március elsején beköszönt a meteorológiai tavasz. De csak naptár szerint, mert a leghosszabb távú előrejelzések azt adják, hogy lassan tavaszodik az idő, tehát még március első felében sem lesz 15 fok fölött a hőmérséklet. De ez valahol jó…

Hiszen rekord mennyiségű halmozódott fel az Alpokban, mind a Duna vízgyűjtőin, mind az összes vízgyűjtőn, vannak olyan helyek, ahol 4,5-5 méteres hó halmozódott fel – ez az egyik. Tehát az árvízveszély ezzel csökken, bár ez nem azt jelenti, hogy nem lesz árvíz, ezt még nem tudjuk, egyelőre, de a hosszútávú előrejelzések ezt mondják. A másik pedig az, hogy januárban baj volt a növényekkel, mert szinte márciusi, áprilisi hőmérséklet volt.

Most viszont helyreállt a rend, ez kell a természetnek, ez kell a növényeknek, és hogyha nagyon lassan tavaszodik, akkor bizony a gyümölcsfák virágzása is lassabban, később indul el. Tehát csökken a fagyveszély is.”

A teljes videót itt nézheted meg:

betöltés...