A tudósok szerint az alacsony emberek dühösebbek, mint a magasak

A legendák szerint Napóleon kis termetét kompenzálta világhódító terveivel és folytonos háborúskodásával. Egy nemrégiben készült tanulmány pedig szintén azt állítja, hogy az alacsonyabb emberek sokkal agresszívabbak a többieknél.
Akár alacsony vagy, akár magas, érdemes többet megtudnod a témáról!

Egy amerikai egyetem kutatói készítették azt a tanulmányt, melynek eredménye szerint az alacsonyabb emberek hajlamosabbak a dühre és az erőszakra, mint a magasak.

A tudósok 600 férfit vizsgáltak 18-50 év között, és azt tapasztalták, hogy akik kevésbé érezték férfiasnak magukat, azok 3-szor nagyobb valószínűséggel követtek el erőszakos támadásokat vagy bűncselekményeket. A tudósok szerint ennek oka az átlagtól való eltérés okozta stressz, ami agresszívabbá teszi őket.

A sztereotípiák szerint, ha egy férfi alacsonyabb az átlagnál, kevésbé érzi magát férfiasnak. A tudósok szerint pedig az alacsony férfiak valóban agresszívabban lépnek fel ezen hiányosságuk miatt. Ezt a szindrómát Napóleon-komplexusnak nevezik, amit először Alfred Adler osztrák pszichoanalitikus azonosított 1926-ban.

2018-ban Mark van Vugt evolúciós pszichológus és amszterdami kutatókból álló csapata bizonyítékot talált a Napóleon-komplexus létezésére férfiaknál. Arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony férfiak a magasabb férfiakkal való érintkezés közben sokkal agresszívabbak. A kutatók szerint erősebb bennük a sebezhetőség érzése és a paranoia.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a vizsgálat csak egy kis csoporton belül született eredményeket mutatja, ebből pedig nem lehet levonni azt a következtetést, hogy az agresszió és a testmagasság között mindenképpen szoros összefüggés van. Vannak más tanulmányok is, melyek éppen ellentétes eredményeket hoztak. 2007-ben egy kutatás arra jutott, hogy a Napóleon-komplexus nem más, mint puszta mítosz.

Ennek a kutatásnak az eredményei azt mutatták, hogy éppen az alacsonyabb férfiak kevésbé hajlamosak elveszíteni a türelmüket az átlagos magasságúakhoz és a magasakhoz képeset. A kísérlet résztvevőinek párbajozniuk kellett egymással, közben pedig figyelték a szívritmusukat. Ennek alapján pedig arra jutottak, hogy a magasabb férfiak hamarabb vesztették el a fejüket, és ütöttek vissza.

Egy angol tanulmány gyerekek pszichológiai fejlődését követte nyomon az iskolakezdéstől a felnőttkorig. Az eredmény szerint pedig a testmagasságból adódóan nem volt jelentős különbség jellemvonások és a mindennapi élet tekintetében.

betöltés...