13 megdöbbentő történelmi esemény, amely egy időben történt meg

A nagyvilág történelmét mindenki ismeri, ki felületesebben, ki részletesebben. Mindenki tanult történelemórán az őskorról, az ókori piramisokról, a középkori háborúkról és a modern világ eseményeiről. Azonban azt sosem tanulmányoztuk, hogy egymáshoz képest mikor történtek az események. Tudtuk, hogy valamikor réges-régen éltek mamutok a Földön, de bele sem gondoltunk, hogy még akkor is léteztek, amikor “néhány” kilométerrel arrébb Egyiptomban épp piramisokat építettek.

Vagy még egy példa: a legelső Star Wars film bemutatása idején Franciaországban még előszeretettel használták a guillotine-t, mint kivégző eszközt.

Összesen 13 ilyen megdöbbentő párhuzamot mutatunk nektek, amelyekről biztosak vagyunk abban, hogy még nem hallottatok. Minden nap tanulunk valami újat! 🙂

A gyapjas mamutok még éltek, amikor az egyiptomiak a piramisokat építették (Kr.e. 2660)

A Jégkorszak néhol kicsit elhúzódott: egy kisebb gyapjasmamut-populáció egészen Kr. e. 1650-ig a Szibéria melletti Wrangel-szigeten éldegélt. A legősibb egyiptomi piramist pedig időszámításunk előtt 2667 és 2648 között építették.

Az utolsó nyilvános akasztásra akár metróval is mehettél Londonban (1868)

Az utolsó nyilvános akasztásra az Egyesült Királyságban 1868 május 26-án került sor, a Barbican nevű londoni metróállomást pedig 1865-ben építették. Ez mindössze tíz pernyi gyalogútra volt a Newgate börtöntől, ahol a kivégzést végrehajtották.

Az Auschwitz-i rabok pár nappal azután érkeztek a táborba, hogy a McDonald’s-ot megalapították.

Richard és Maurice McDonald a legelső éttermüket 1940 május 15-én nyitották meg Kaliforniában. Öt nappal később érkeztek az első rabok az Auschwitz-i haláltáborba.

A Nintendo alapításakor Hasfelmetsző Jack még aktívan tevékenykedett.

A japán céget 1889. szeptember 23-án alapították, eredetileg kézzel készített kártyákat gyártottak. Bár a híres londoni sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack 1888-bban követte el rémtetteit, egy 1889-es bűncselekményt (egy azonosítatlan nő meggyilkolása és megcsonkítása) is az ő nevéhez kötnek. Néhány héttel később alapították meg a világhírű Nintendo céget.

Az első Star Wars film megjelenésekor a guillotine-t még mindig használták Franciaországban (1977)

Hamida Djandoubi-t 1977. szeptember 10-én fejezték le, ő volt az utolsó ember, akit nyaktilóval végeztek ki. Mindeközben gyerekek álltak sorban a mozik pénztáránál az egész világon, hogy megnézzék a Csillagok háborúját, amely 1977 május 25-én debütált a mozikban.

Abban az évben kaptak szavazójogot a svájci nők, amikor az első holdjáró a Holdon landolt.

Svájcban a nők egészen 1971-ig nem szavazhattak. 65 évvel előzték meg őket a finnek, akik Európában először biztosítottak szavazati jogot a nőknek. 1971-ben más fontos esemény is történt: ekkor landolt a Hold felszínén az első holdjáró. Döbbenetes kontraszt, nem igaz?

A Microsoftot akkor alapították, amikor Spanyolország még fasiszta diktatúra volt (1975)

A világhírű informatikai céget Paul Allen és Bill Gates alapította 1975. áprilisában, ekkor Spanyolország uralkodója még mindig Francisco Franco fasiszta diktátor volt, aki terrorban tartotta és a médián keresztül tévesztette meg a lakosságot.

A Brooklyn-híd építése alatt zajlott az Ülő Bika elleni csata (1876)

A Little Bighorn-i csata 1876. június 25-én és 26-án zajlott le. Az indiánok azért harcoltak, mert az aranyláz miatt elűzték őket földjeikről, azokról a földekről, amit a békeszerződésekben foglalt feltételek mellett az ő birtokukban voltak. A híres New York-i híd ezalatt még építés alatt állt, hat évvel később fejezték be teljesen.

A Brooklyn-híd építése alatt zajlott az Ülő Bika elleni csata (1876)

A Little Bighorn-i csata 1876. június 25-én és 26-án zajlott le. Az indiánok azért harcoltak, mert az aranyláz miatt elűzték őket földjeikről, azokról a földekről, amit a békeszerződésekben foglalt feltételek mellett az ő birtokukban voltak. A híres New York-i híd ezalatt még építés alatt állt, hat évvel később fejezték be teljesen.

Az extasy-t abban az évben találták fel, amikor a Titanic elsüllyedt. (1912)

1912-ben süllyedt el az akkori legnagyobb óceánjáró, az RMS Titanic, amikor jéghegynek ütközött. Német tudósok ebben az évben szintetizálták először a metamfetamint, közismertebb nevén az extasyt, amelyet “lehetséges étvágycsökkentőként” tartottak akkoriban számon.

Az Oxfordi Egyetemet már évszázadokkal azelőtt megalapították, hogy az Azték Birodalmat létrehozták volna (1492)

Történészek szerint 1428-ben alapították az Azték Birodalmat, amely 1521-ig uralkodott a Mexikói-völgyben. Az angliai Oxfordi Egyetem ekkor már több évszázada létezett: a tanítást már 1096-ban elkezdték Oxfordban, és 1167-től rohamosan elkezdett fejlődni, amikor II. Henrik megtiltotta az angol hallgatóknak, hogy a Párizsi Egyetemen tanuljanak – áll a világhírű egyetem hivatalos honlapján.

betöltés...