Mit látsz ezen a képen? Kiderül, vannak-e skizofrén hajlamaid

betöltés...

Félelmetes, de izgalmas teszt.

Skizofrén-teszt

A skizofrénia olyan kóros mentális állapot, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemeznek.

Rendszerint fázisokban kialakuló betegség, tünetei leggyakrabban serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban diagnosztizálhatóak (férfiak esetén 15–25 éves korban, nők esetében 25–35 éves korban jellemző), de kiala­kulhat később is. Annak a megállapítását, hogy valaki tényleg érintett-e vagy sem, hosszú és bonyolult vizsgálatok sora előzi meg – ilyen például a Rorschach-teszt, amelynek során a páciensnek tintapacákat mutatnak, amelyekről beszélnie kell, el kell mondania, mit lát a formákban.

Ha elég bátrak vagytok, ti is próbára tehetitek magatokat ennek a komplex pszichológiai és diagnosztikai mérőeszköznek az egyszerűsített változata segítségével: íme, egy mini, egy képből álló Rorschach-teszt, ami a szakemberek szerint rámutathat, van-e valakiben skizofrén hajlam, vagy sem. A kérdés a következő:

Mit látsz a képen?

Amit egy “normális” ember lát…

Egy “normális” ember rendkívül tisztán, egyszerűen szemléli a képet, és teljesen hétköznapi dolgokat lát a formákban: denevért, lepkét, esetleg a népszerű képregényfigurát, Batmant. Ezzel szemben a skizofrének hihetetlenül kreatív, szürreális megoldásokkal képesek előállni, ha egy ilyen feladatot kapnak: arra gondolnak, ami a legkevésbé egyértelmű, a legkevésbé nyilvánvaló, de a leginkább őrült, más, különleges.

…és amit egy skizofrén

Egy skizofrén válasza például a következők lehet a Brightside szerint: a paca egy nyulat ábrázol, aki két elragadott két, szőrmekabátot viselő nőt. Furcsa, igaz? Pedig számukra ez a logikus.

A pszichológusok azt állítják, a páciensek ilyenkor nem az egészre, sokkal inkább a részletekre koncentrálnak, egy beteg a teszt során például a “normális” emberekhez hasonlóan egy denevért vélt felfedezni a pacában, ám valamiért meg volt róla győződve, hogy az állat öreg, süket és fáradt.

betöltés...