Így „fajultak el” a kutyafajták az elmúlt 100 évben

A kutyatenyésztés nem csak megváltoztatta a kutyafajtákat, de sokszor öröklődő betegségeket is okozott nekik – állítja egy kutyatartással foglalkozó website online összeállítása. Ez az 1915-ös Breeds of All Nations című könyvet, illetve az itt szereplő képeket alapul véve hasonlítja össze a német juhász, a tacskó, a pitbull, a bernáthegyi és más kutyafajták „evolúcióját”. Kattintsatok a galériára, amelyben ugyancsak meglepő változások is megfigyelhetők:

A bullterrier arányos testalkatú sportkutyából zömök állat lett furcsán amorf koponyával.

A basset hound lába valamivel hosszabb volt, de úgy látszik, cukibbnak számítottak a földet söprő hassal és túlméretezett fülekkel rendelkező példányok. Gerinc- és szemproblémái is lehetnek ennek az alkatnak.

A boxer valamivel „klasszikusabban” kutya formájú volt régen, bár szemlátomást már akkor is csonkították a farkát. Az összeállítás szerint ma indulatossá válik nagy melegben és az egyik legnagyobb nála a rákbetegségek kialakulásának kockázata a kutyafajták közül.

A mopsz zömökebb lett és kisebb koponyájú, és számtalan betegségnek van kitéve a magas vérnyomástól a légzési nehézségekig. Az összeállítás szerint a duplán csavarodó farok, amely ennek a fajtának egy fontos, keresett vonása, egy génhiba, amely súlyosabb megnyilvánulás esetén paralízishez is vezethet.

A bernáthegyit annak idején munkakutyának tenyésztették ki, de a legtöbb mai példány benyomódott orra és vaskosabb testalkata miatt erre képtelen lenne. Változatos betegségek viszont gyakran kialakulnak ennél a fajtánál is.

A tacskó háta hosszabb, a lába rövidebb lett egy évszázadnyi tenyésztés során, ami többféle gerincbetegség kockázatát hordozza magában.

Az angol bulldogot nagyobbra és fenyegetőbbre tenyésztették 100 évvel ezelőtti őseinél.

A csau csau, ez az ősi kínai kutyafajta ma már alig lát ki a sörénye alól, ellentétben a 100 évvel ezelőtt tenyésztett változattal. Képzelhetni, hogy bírja a meleget.

A német juhász zömökebb lett, íveltebb mellkasú és jóval nehezebb. A kiállításokra vitt példányok ma már nem tudnának átugrani egy 3 méteres falat. A rendőrkutyának kiképzett egyedek azért edzettebbek.

A beagle-nek 100 éve hosszabb orra és nyúlánkabb testalkata volt.

betöltés...