Használsz otthon Wifit? Próbáld csak ki: ha ezt átkapcsolod, sokkal gyorsabb lesz

Majdnemhogy hiába fizet elő nagyon gyors internetes csomagra, ha a router nincs megfelelően beállítva. Egyetlen dolog átkapcsolásával nagyon (!) sokat javíthat a wifi sebességén.

Egyre többen fizetnek elő 120 Mbit/s sebességű vagy még gyorsabb internetre. Hogy ebből a valóságban mi valósul meg, azaz igazából milyen gyors a net, azt egy egyszerű módszerrel pár másodperc alatt megmérheti. Ne lepődjön meg az eredményen, viszonylag nagy esély van rá, hogy a mutató közelébe sem kúszik az ígértnek.

Az ígért és a valós érték közti különbség részben hálózati viszonyokból is fakadhat, egy jelentés részben azonban ön is tehet érte, hogy gyorsabb legyen az otthoni internet. Első körben fussa át ezt a hat pontot, és nézze meg, hogy az ön otthonában stimmelnek-e ezek a szempontok. Ha igen, akkor lenne még egy extra tippünk, amit magunk is kipróbáltunk már párszor, és rendre megugrott a netsebesség. Egészen konkrétan 3-4-szer lett gyorsabb a wifi, ami végül valóban úgy teljesített, ahogy a szolgáltató ígérte.

Először is győződjön meg róla, hogy a routere képes mind 2.4 GHz-es csatornán, mind 5 GHz-esen szórni a netet. Ha nem, az baj, ugyanis ez utóbbira lenne szükségünk. Az átkapcsolás különböző márkájú routereken különbözőféleképpen történik. (Ezután) első lépésként fel kell keresni a router konfiguráló oldalát. Ha a szolgáltató adta, akkor az ő telefonos ügyfélszolgálatuk is tud ebben segíteni, ha pedig külön vásároltuk, akkor a használati utasításban szerepel a beállítós oldal címe. A legtöbb routeren ez a cím a http://192.168.0.1/ vagy http://192.168.1.1/ – ezt kell megnyitni a böngészőben.

Itt egy felhasználónév-jelszó párost kér az oldal. Ha nem állított be sajátot, akkor az alapértelmezett jelszó érvényes, ezt szintén megtalálja a használati utasításban, vagy megtudható a szolgáltatótól.

Ha belépett, akkor egy “wifi” vagy “wireless” vagy “vezeték nélküli” nevű menüpontot kell keresni, amin belül nagyjából ilyesmi felületekkel találkozhat.

Itt már egyértelműen látszik, hogy 5 GHz-es a router, vagy nem. Ha igen, akkor vagy egy legördülő menüből kell kiválasztani, ezt mutatja a fenti első ábra. Vagy pedig két külön csatornán is adhat a router, ebben az esetben be kell kapcsolni az 5 GHz-et, ez látható az alsó ábrán.

Ezután már csak két dolog van hátra: el kell menteni a beállításokat, illetve megvárni, amíg a router újraindul. Ezután ismét érdemes felkeresni a linkelt sebességmérő oldalt – mi többször, több helyen is rácsodálkoztunk már arra, mennyivel gyorsabb lett így a net.

A gyorsítás természetesen csak akkor működik, ha a wifire csatlakozó eszközeink is támogatják az 5 GHz-es technológiát. Azt sem árt tudni, hogy a 2,4 GHz-es jel elvileg nagyobb hatókörben működik, de tapasztalatunk szerint egy átlagos hazai lakást bőven lefed még az 5 GHz-es szórás is.

betöltés...