Sokan állítják, hogy evés közben nem szabad inni. Most megtudhatod mi az igazság!

Gyakran hallani egészséggel kapcsolatos műsorokban, hogy evés közben nem célszerű folyadékot is bevinni. Vannak, akik azt állítják, hogy a víz hígítja a gyomorsavat. Mások szerint ez hozzájárul az elhízáshoz és vannak olyanok, akik azt mondják, hogy a folyadék egyszerűen kitolja a még meg nem emésztett ételt a gyomorból. De tényleg ennyire ártalmas lenne a víz?

Mi történik az étellel és a vízzel a gyomorban?

Az emésztési folyamat már a szájüregben elkezdődik, amint az étel érintkezik a nyállal. Ezután a gyomorba kerül, ahol keveredik a gyomorsavval. Az étel átlagosan kb. 4 órán keresztül emésztődik itt, mielőtt un. gyomorpéppé alakul.
Ezzel szemben 3 dl víz csak 10-15 percig van a gyomorban. Tehát azt már tudjuk, hogy a folyadék nem fogja kilökni az ételt a gyomorból, hanem gyorsan áthalad azon.

A folyadék nem csökkenti a savasságot.

A szervezetünk egy nagyon jól és hatékonyan működő “gépezet”. Ha a gyomor úgy “érzi”, hogy valamit nehezen tud megemészteni, több savat és enzimet fog termelni. Még ha több liter vizet is iszol, az sem befolyásolja a gyomorsavat.
Megemlítendő, hogy vannak viszont olyan ételek, amik csökkenthetik a gyomorsavat, de a tanulmányok kimutatták, hogy ilyenkor gyorsan helyreáll a szintje.

A folyadék nem befolyásolja az emésztés sebességét.

Egyszerűen semmilyen tanulmánynak és kutatásnak nem sikerült bebizonyítania azt az állítást, hogy a folyadék a belekbe lökné az ételt még mielőtt az teljesen megemésztődne. Azonban azt igen, hogy a folyadék sokkal gyorsabban áthalad a szervezeten, mint a szilárd étel, viszont ez nem befolyásolja az emésztés sebességét.

Tehát ihatunk evés közben?

Az égvilágon semmi bajunk nem lesz, ha evés közben iszunk is. Sőt, a víz lágyítja az ételt.
Mi több, kutatások kimutatták, hogy kifejezetten előnyös, ha evés közben iszunk, hiszen hozzájárul a teltségérzethez, ami következtében kevesebbet eszünk.

betöltés...