12 sokkoló higiéniai gyakorlat a középkorból

Sok embert foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mi volt akkor amikor még nem voltak műtők, kórházak, szakképzett orvosok. Vagy hogy miként oldották meg a szennyvíz kérdést. Az sem mellékes, hogy milyen módon tisztálkodtak az emberek.

A középkorban már az orvostudomány is elég fejlett volt ahhzo, hogy műtéteket hajtsanak végre, azonban még nem ismerték az altatás fogalmát, ezért máshogy bódították el a betegeket, de volt olyan eset amikor nem tudtak ilyet alkalmazni, olyankor éber volt végig a páciens.

1, Hol vizeltek az emberek?

Nem mentek ki a szabadba, hanem ilyen fadézsákba vizeltek az emberek, amelyet időnként kitisztítottak.

2,  Toalett papír

Mivel nem volt papír, ezért általában szőlő levelet, vagy lapu levelet használtak az emberek.

3, Ruha

Az emberek akkoriban 4 ruhát használtak a 4 évszakra. Ha a ruha elszakadt megvarrták és megfoltozták. Megbecsülték a ruháikat, mert az igazi kincsnek számított.

4, Parókák

A nemesek, és a magas rangú tisztviselők parókákat hordtak, azért hogy ezzel kitűnjenek a többiek közül, és megfelelő tiszteletet kapjanak, azonban a parókák szó szerint hemzsegtek a tetvektől. Elhunyt emberek hajából készítették a parókákat, és nem kezelték semmilyen vegyszerrel.

5, Szülés

Madárürüléket használtak a fájdalom csillapítására. Azt gondolták, hogy a madárürülék erős fájdalomcsillapító. Tévedtek, a nők fájdalmait nem enyhítette szülés közben, de mégis kibírták, és túlélték.

6, Hölgy tisztaság

A nők az érzékeny területekre zöld mohát dörzsöltek. Ezzel próbálták megfelelő tisztaságban tartani a legkényesebb régióikat.

7, Smink

Erzsébet királynő ( 1558-1603 ) ólom alapú krémmel kente az arcát. Az ólom erősen mérgező

8, Fürdés

Úgynevezett közfürdők voltak, amelyek a baktériumok és betegségek melegágya volt. Egy nagy közös medencében fürdött mindenki. A fertőzés garantált volt.

9, Fogkrém

Gyógynövények főzetéből készült pasztával mostak fogat. Azon szerencsések, akik a megfelelő gyógynövényből készítették a krémet , nem szuvasodtak el a fogaik, másoknak azonban igen. Jellemzően a középkorban 10 emberből 9 -nek fogászati problémái voltak.

10, Műtétek

Általában borral és vizelettel fertőtlenítették a sebeket a műtét során. A bor az alkohol tartalma miatt hatásos is lehetett volna, ha szabályszerűen fertőtlenítik, és megfelelően tiszta eszközökkel dolgoztak volna utána.

11, Testszag

A testszaggal nem tudtak mit kezdeni, miel nem tudtak megfelelően tisztálkodni, naponta tiszta ruhát húzni, ezért egész egyszerűen oldották meg. Egy nagy csokor virágot tartottak maguk elé, ha valamilyen neves ünnep alkalmával meg kellet jelenni a király előtt.

betöltés...