25 dolog, amit nem tudtál a Titanic-ról

Minden idők egyik legromantikusabb filmje 1997-ben készült, de a mai napig tartogat meglepetéseket.

A Titanic 14 Oscar-jelöléséből 11-et díjra váltott: 1998-ban a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb operatőr mellett a zenéjéért és a látványáért is Oscar-díjakat söpört be. De ezeket a dolgokat eddig nem tudtuk róla.

1. A 20th Century Fox stúdiót Tom Cruise-t akarta Jack Dawson szerepére, de James Cameron addig erősködött, amíg Leonardo DiCaprio nem lett. És milyen jól tette!
2. Ha a filmből kivágnánk az összes jelenkori részt, és csak azt hagynánk benne, ami 1912-ben játszódik, a film 2 óra 40 perces lenne – a valóságban pontosan eddig tartott, amíg a hajó elsüllyedt.
3. A jelenet, amelyben Jack köpni tanítja Rose-t, csaknem teljesen improvizált volt.

4. Miután James Cameron megálmodta Jack Dawson fiktív karakterét, kiderült: a Titanic-nak valóban volt egy J. Dawson nevű utasa, aki meghalt a katasztrófában.
5. Az 1997-es Titanic a második, a hajó elsüllyedését feldolgozó film. Az első, az 1933-as Felvonulás is több Oscart nyert – köztük a legjobb film díját.

6. Az idős pár, akik az ágyon összeölelkezve várják a halált, léteztek: a valóságban Ida és Isidor Strauss-nak hívták őket, és a hajón haltak meg. Idának felajánlottak egy helyet az egyik mentőcsónakban, de ő azt mondta: „Együtt éltünk, így együtt is halunk meg.”

7. Kate Winslet egyike volt azon keveseknek, akiken nem volt búvárruha. Tüdőgyulladást is kapott, és majdnem otthagyta a produkciót.
8. A jelenetben, amikor Jack lerajzolja Rose-t, a rajzon James Cameron kezét látjuk. Mivel Cameron balkezes, Leo pedig jobb, tükrözni kellett a képet.

9. Több pénzbe került a film gyártása, mint a hajóé. A mozi 200 millió dollárból, a hajó 7.5 millió dollárból készült – de ha az inflációt beleszámoljuk, akkor is csak 150 millióba.

10. Az utolsó ruha, amelyet Kate Winslet a filmben visel, úgy lett kitalálva, hogy vizesen éppolyan jól nézzen ki, mint szárazon.

11. Abban a jelenetben, amelyben Jack és a barátja a hajó orrán állnak, és Leonardo DiCaprio elkiáltja magát: „I’m the king of the world!” (“Én vagyok a világ ura!”), ez a mondat szintén improvizált:

12. A zeneszerző James Horner 36 órányi anyagot nézett meg a komponáláshoz.
13. A film vége felé, amikor Jack találkozik Rose-zal a nagy lépcsőn, az óra 2:20-at mutat. A hajó a valóságban pontosan ekkor kezdett süllyedni.
14. Molly Brown szerepére szóba jött még Barbra Streisand és Reba McEntire, de végül Kathy Bates játszotta el.
15. A legdurvább: még Madonnára is gondoltak Rose karakterének kapcsán. Mi lett volna, ha Tom Cruise és Madonna játssza el a szerelmespárt Leonardo DiCaprio és Kate Winslet helyett?!

16. A Titanic a tizedik film volt, amit  James Cameron rendezett, de ez volt az első, amelyben nem használtak vagy említettek nukleáris fegyvereket.

17. A mellékszereplők és statiszták három órányi előadást ültek végig, amely a korabeli (1912-es) modorról és viselkedésről, hogy még eredetibb legyen az összkép. (Bár azt hozzá kell tenni, hogy kesztyűs kézre nem illik kézcsókot adni.)
18. Gloria Stuart volt az egyetlen túlélő, aki részt vett a film elkészítésében.
19. A Titanic volt az első film, amelyben két olyan embert jelöltek Oscarra, akik ugyanazt a személyt játszották: a fiatal és az idős Rose-t.
20. A filmbeli óceán a valóságban egy alig egy méter mély medence volt.
21. Hogy úgy nézzenek ki, mint ha tényleg megfagyott volna rajtuk a víz, a színészekre olyan port tettek, amely vízzel érintkezve kristályos formájú lett. Ezenkívül waxot használtak a szereplők haján és ruháin a csillogó, fagyott látványért.
22. A filmben több mint 150 karakter a hajó egykori utasainak nevével és történetével jelent meg.
23. Az egész moziban 100 olyan rész van, amelyben több mint 1000 statiszta szerepel.
24. A Titanic volt az első film, amely a legjobb betétdal Oscar-díját elnyerte úgy, hogy nem volt musical. De a fordítva is volt már: az 1944-es A magam útját járom és az 1958-as Gigi a legjobb film Oscar-díját vitték haza, pedig musicalek voltak. Vigyázat: ha az alábbi videóra kattintasz, tuti, hogy legalább egy napig nem tudod kiverni a fejedből! (De lehet, hogy zsepire is szükséged lesz…)
25. A filmet 14 Oscarra jelölték, és ezzel rekordot állított fel.
betöltés...