Ezért ne mossuk meg a csirkehúst felhasználás előtt

Szakemberek azt tanácsolják, hogy főzés, sütés előtt ne mossuk meg a csirkehúst, mivel az növeli az ételmérgezés kockázatát. Egy internetes felmérés szerint, 4500 nagy-britanniai megkérdezett 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megmossa a csirkehúst elkészítés előtt.

A húsmosás azért hordoz veszélyt magában, mivel az elősegíti a campylobacteriosis terjedését a kezünkön, a munkafelületeken, a ruhánkon és a főzőedényeken, ugyanis a baktérium fő hordozói a házi szárnyasok. A campylobacteriosis állatról emberre terjedő betegség: a kórokozó csirke, kutya, macska, sertés belében él, így a házi „kedvencünktől” fertőződhetünk kontaktus révén.

Bejuthat a baktérium a fertőzött állat elégtelenül megfőzött-megsütött húsának (például grillcsirkének), illetve egyéb termékeinek (például nyers tejnek) a fogyasztása révén is az emberbe. A beteg ember székletével a külvilágba jutott kórokozó emberről emberre is terjedhet, ha például valamely vízbázis fertőződik ilyen módon a kórokozóval, kisebb-nagyobb járványokat is okozhat.

A fejlődő országokba történő utazások során kialakult hasmenések zömét is valamely Campylobacter baktérium okozza. A Campylobacter fertőzések kórismeretéhez a széklet vagy egyéb testnedvek mintáinak laboratóriumi elemzése szükséges, amely során az izolált kórokozó antibiotikum érzékenységét is meghatározzák, azonban csak ritkán, súlyos esetekben van szükség antibiotikum adására.

Kezelése a hasmenés tüneti kezeléséből áll: diéta, folyadékpótlás, élőflórás tejtermékek (kefir) fogyasztása. A betegség a megfelelő kezelésre hamar gyógyul, hosszan tartó kórokozó-hordozás nem marad a betegség kiállása után.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium ugyanakkor nem ajánlja az egyéb húsok megmosását vagy leöblítését sem, mivel az fertőzésveszélynek teszi ki a konyhát. Az ajánlás szerint a húsokon található baktériumokat azért nem szükséges lemosni, mert azok elpusztulnak a sütéstől, főzéstől. A mosogatóban, öblítőben viszont élve maradnak a kórokozók, így azok sokkal nagyobb eséllyel terjednek.

E mellett a víz akadályozza az úgynevezett Maillard-reakciót, így a hús külseje inkább párolódni fog, nem pirulni. Ezért a húst egyszerűen vegyük ki a csomagolásból, töröljük meg, majd mosás nélkül használjuk fel.

betöltés...