Dolgok, amiket tudnod kellene hétköznapi tárgyakról

Mire való a sapka bojtja? És a nyalóka pálcikáján lévő lyuk? És a női bugyi apró, belső zsebe?

Annyi minden van körülöttünk, ami mellett nap mint nap elmegyünk, sőt! Amit nap mint nap használunk. Azt gondoljuk, hogy megfelelően, rendeltetésszerűen.

Aztán jön egy ilyen videó, és arcul csap minket: valamit mindeddig nem tudtunk, vagy teljesen rosszul gondoltunk.

Még arról az egészen egyszerű, hétköznapi kis tárgyról is, amit állandóan használunk.

Következzen 6 kiokosító tény hétköznapi tárgyakról!

1. A bojtos sapka bojtja

Azt gondoljuk, hogy egyszerű dekoráció, pedig nem az. Először a 18. században, francia tengerészek sapkájára varrtak bojtokat a fej védelméért, ugyanis a hajók belmagassága túlságosan kicsi volt. Később katonai egyenruhákhoz is átvették a bojtot, és kialakították a különböző kinézeteket, hogy a bojtról meg lehessen állapítani, hol szolgál az illető.

2. A nyalóka pálcikáján lévő lyuk

“Jaj, hát ezt mindenki tudja! Azért van rajta, hogy ha véletlenül lenyeljük a pálcikát, ne fulladjunk meg!” Téves. Ezt a célt a pálcika üreges volta már betölti. Mások azt gondolják, a lyuk poénos okból van rajta, hogy a cukorka elnyalogatása után sípként tudjuk használni a pálcikát. Ez sem igaz. A lyuk azért van ott, hogy a cukorka – ami nyilvánvalóan először még folyékony, azután fagyasztásos technikával szilárdul meg – belefolyjon a résbe, így biztosan rögzüljön a pálcikán és ne essen le róla később.

3. Gyűrődés a férfi nadrág élén

Miért kell rá gyűrődés? Miért kell élére vasalni bármit is? Nos, ennek történelmi okai vannak. A 19. század végén óriási blokkokba gyűjtve hajóztatták a ruhákat, amit csak úgy volt praktikus kivitelezni, ha jól összehajtogattak mindent. A szállítási idő ekkor még napokig, sőt akár hetekig tartott: a hajtogatás okozta gyűrődéseket pedig emiatt lehetetlenség volt kivasalni. Így hát kénytelenek voltak elfogadni a hajtásnyomokat, amelyek mára már az elegáns öltözék védjegyeivé váltak.

4. Színes csíkok és négyzetek a fogkrémek tubusán

Van egy szóbeszéd, miszerint a fekete csík a kemikáliákat, a zöld pedig a növényi összetevőket bizonyítja. Ez egy ostobaság. A fogkrémtubusok végén lévő színes csíkok egyszerű vonalkódok: őket leolvasva tudják a gyárak gépei, hogy merre csúsztassák tovább vagy hol vágják el a különböző tubusokat.

5. A titokzatos belső zseb a női bugyikban

Ki kell ábrándítsuk az élénk fantáziájú férfiakat: nincs ott rejtegetve semmi. A női alsónemű belső, középső része – az, ami a női nemi szervet takarja – egészségügyi okokból speciálisan kímélő, puha anyagból kell, hogy készüljön. Ezért, hacsak nem ebből az anyagból készül az egész bugyi, bele kell varrni ezt a plusz réteget. Ha azonban mindkét végén rögzítik varrással, az kényelmetlenné teheti a viseletet. Ezért csak az egyik végét varrják le, melynek köszönhetően egy kis zsebet képez középen.

6. A négyzet alakú felvarrás a hátizsákodon

Kiránduláskor, kempingezéskor használatos: köteleket, karabinereket, vagy akár a cipődet is rá lehet fűzni. Ezáltal helyet spórolhatsz a táskában és a kezedben is.

A videó, ami kiokosított:

https://youtu.be/rK4AwyPk0Ow

betöltés...