Íme miért kell leszálláskor és felszálláskor felhúzni a gép ablakán levő redőnyöket?

Gondolkoztál már valaha azon, miért mondják a stewardessek, hogy “Kérjük húzzák fel a repülőgép ablakán levő redőnyöket”? Minden leszálláskor, és felszálláskor kötelező megtenni, de kevesen vannak, akik elgondolkoznak ennek jelentőségén.

Az utasok biztonságának szempontjából ez egy nagyon fontos mozzanat. Az alábbiakban megtudhatjuk, hogy miért jó az nekünk, ha fel van húzva a redőny. A le- és felszállás pillanatában történik a balesetek nagyrésze, így jó, ha nagyon elővigyázatosak vagyunk.

1. A leszállás előtt lekapcsolják a fényeket az utastérben. Ez azért van, hogy szemünk fokozatosan hozzászokjon a természetes fényhez, amellyel leszállás után szembesülni fogunk. Ilyenkor lehúzott redőnyök mellett, egy sötét repülőben sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki balesetveszély.

2. Biztonságosabbá teszi a ki-, és belátást. Ha kényszerleszállást kellene végrehajtson a gép, messziről is hamarabb láthatóvá válna, ha tűz ütött ki az utastérben. Így a mentőegységek számára is sokkal nyilvánvalóbb, hogy mi történik a repülő belsejében.

3. Az utasok biztonsága érdekében is ajánlatos felhúzni a redőnyöket. Ha hirtelen leszállást kell végrehajtson a gép, a rázkódás miatt a redőnyök megsérthetik az utasok arcát, fejét. Ha fel vannak húzva, sokkal biztonságosabbak.

betöltés...