Tudományos tény, hogy az utazás egészségesebbé tesz

Kutatással bizonyították, hogy az utazás az lelki feltöltődés mellett az egészségre is jótékony hatással van. Nézzük, hogy miért!

1. A barátokkal vagy családdal töltött nyaralás segít a mentális egészségeden.

Az amerikaiak 49\%-a szokott utazni családjával vagy barátokkal, és az utazók sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek, mint azok, akik nem utaznak.

-állítja Deborah Heisz, a Live Happy (Boldog Élet) online magazin szerkesztője.

2. A felfedezés izgalmai csökkentik a stresszt.

Nem csak a fizikai hatásai miatt egészséges sokat utazni, ami alatt azt értjük, hogy, amikor utazol, akkor sportolsz, múzeumba mész, várost nézel, egyszóval mozogsz, de a stresszcsökkentő hatása miatt is. Kutatások szerint azok, akik nem utaznak el egy évben legalább egyszer egy hétre, sokkal nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust, mint azok, akik utaznak.

3. A nyaralás fotóinak nézegetése hasonló hatással van a mentális egészségre, mint maga a nyaralás.

A nyaralás utáni feldobottság legalább annyira valószínű reakció, mint a nyaralás utáni depresszió. Bár kutatások bizonyították, hogy a vakáció hossza nem befolyásolja a nyaralás utáni eufória-érzet hosszát, az is bizonyított, hogy a képek, videók, szuvenírek nézegetése akár hónapokkal később is visszahozza azokat a pozitív érzéseket, amiket nyaralás alatt éreztél.

4. A mindennapi rutin megtörése a testedet és a lelkedet is felfrissíti.

Gondolj csak bele, hogy mennyire felszabadító érzés egy teljes napot nem az íróasztal mögött tölteni, hanem bejárni olyan helyeket, ahol még sosem voltál. Az ételek felfedezése is lehet nagyon egészséges, például a friss sushi Japánban, vagy a friss gyümölcsök Délkelet-Ázsiában.

5. Új dolgok kipróbálása jót tesz az agyadnak.

Ruth Curran, agytumor túlélő és a Being Braing Healthy (Egészséges Agyműködésért) szerkesztője állítja, hogy:

Amikor utazol sokkal több és erőteljesebb inger éri az agyszenzoraidat. Az új ízek, illatok,látvány. Mindent fel kell dolgozni, ami nem a napi rutinodhoz tartozik.

6. A kempingező emberek boldogabbak.

Azok a gyerekek, akik egy évben legalább egyszer kempingeznek egy fantasztikus helyen, nem csak boldogabbak, de az iskolában is jobban teljesítenek, és sokkal kiegyensúlyozottabbak kortársaiknál, egy szülők elmondásaira építő kutatás szerint.

betöltés...