Ilyen lakásokban és házakban laknak a világ különböző országaiban!

Mi magyarok, többnyire tisztában vagyunk vele, hogy a hazai lakások és házak, hogy néznek ki mind kívül, mind belül. Ám arról, hogy külföldön és a világ többi országában milyen lakások és házak vannak, arról nem tudunk sokat. Annak érdekében, hogy némi rálátásunk legyen ezekre az épületekre, összegyűjtöttünk jó pár országot, ahol bemutatjuk, hogy mennyire különböznek ezek között a nemzetek között a lakások minőségei és felszerelései.

Japán

Tokióban nagyon sok ember él, ezért az életkörülmények is megoszlanak. A nagy és tágas belterű lakásokat, csak a vagyonosabb réteg engedheti meg magának. De a legtöbben nagyon kicsi lakásokba kényszerülnek, mert a pénztárcájuk nem teszi lehetővé a nagyobb lakásba való költözést.

Ezekben a lakásokban egy nagy szoba van, ami a hálót, étkezőt és a nappalit foglalja magába. Abban az esetben, ha egy kicsit ki akarunk nézni a forgalmas útra, az ágyon átmászva jutunk el a kis erkélyig.

Nagyon kicsi fürdőszoba és konyha található bennük, ahol épphogy elfér egy ember. A konyha többnyire egy kisebb főzőfülkére hasonlít, ahol a mosogató és gáztűzhely kap helyet.

Spanyolország

Azok az emberek, akik Spanyolországban élnek, általában lakótelepeken telepednek le. A lakótelepek konkrétan az összes városban megtalálhatók.

Ezekben a lakásokban többnyire fehérre festett fal, és világos színű járólap kap helyet, az ablakokon pedig redőny található, hogy a forró nyári napok elviselhetőbbek legyenek. Talán az egyik legrosszabb, hogy eme lakások alkalmatlanok arra, hogy központi fűtés legyen bennük.

Ezért a téli és a hűvösebb időszakban, elektromos fűtőberendezéseket vesznek elő, és azzal próbálják felmelegíteni a lakást. Ehhez persze hozzátársul még egy nagy negatív tényező, ugyanis az áram fogyasztás ebben az országban az egyik legmagasabb, szóval nem ússzák meg olcsón az itt lakók a telet.

Svédország

Svédországban így néznek ki a lakónegyedek.

Ezek az emberek nagyon okosan ki tudják használni, a ház alagsorát, berendezik bicikli, babakocsi tárolónak, vagy épp mosókonyhának.

Minden lakáshoz tartozik egy saját bejáratú tároló, amit arra használnak, amire csak akarnak. A házak erkélyeit viszont kényelmesen rendezik be.

A belső dekorra jellemző, hogy fehérre festett falak vannak, és többnyire a fehér illetve világos árnyalatok dominálnak, sőt az ablakokra nem is tesznek függönyt.

Nagy-Britannia

A legtöbb angol nem szívesen lakik lakótelepi lakásban. Ők szeretnek elkülönülni, és inkább családiasabb házban élni a város szélén.

Központi fűtés nincs a lakásokban ezért a britek mindent elkövetnek, hogy ne szökjön el a lakásból a meleg. Számunkra furcsa lehet, hogy nekik két külön csap szolgál a hideg és meleg víz használatára.

Majdnem minden angol azt vallja, hogy kényelmesnek és családiasnak érzi otthonát, ezért meg vannak vele elégedve.

Dél-Korea

A koreai emberek körülbelül 80\% -a hasonló panelházakban lakik. A koreai épületeket az oldalán lévő hatalmasra festett számmal lehet megállapítani, mert ezt még azok is látják, akik messzebb állnak.

Ahogy belépsz az ajtón, egy nagyon kicsi előszobába találod magad, ahol konkrétan semmi mást nem tudsz csinálni, csak a cipődet levenni.

Ezek a lakások elég kicsik. Világos szobák vannak itt, a hatalmas ablakok miatt. Akik ide ellátogatnak, a legfurább az lehet, hogy nincs se zuhanykabin, se fürdőkád. A helyiség maga a zuhanyzó rész.

Ausztrália

Ez a nép családi házakban szeret lakni. Ám manapság többen hajlandóak panellakásokba költözni.

Az ausztrál lakások, többnyire három nagy szobából állnak. Egy átlagos lakás körülbelül 80-120 négyzetméter. A lakásban, háló, nappali, fürdőszoba, két WC található, sőt, garázs is tartozik hozzá.

India

Azok az indiai családok, ahol több pénz is befolyik, két emeletes családi házakban élnek, aminek hatalmas udvara van.

Az ház belső dekorációja többnyire a nyugati és keleti stílusok keveréke. A földszinten általában raktár vagy istálló van, az első emeleten azok tartózkodnak, akik vendégségbe jönnek. Minden házban található egy olyan szoba, ahol imádkozni szoktak.

Kuba

A legtöbb kubai ház betonból van felhúzva és általában, egy vagy maximum két emeletesek. Sok házban nincs is üvegablak, ennek helyettesítésére, fa vagy fémből készült redőnyöket alkalmaznak.

Amikor egy kubai házba beteszed a lábad, nagyon rácsodálkozhatsz, hogy mennyire szépen be van redezve, és micsoda tisztaság van.

A házaknak többnyire magas a belmagasságuk, valamint antik bútorokkal vannak berendezve.

USA

Az Egyesült Államokban az egy személyre jutó átlagos alapterület index, a világon a legmagasabbak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a tipikus amerikai lakás valóban nagy.

Egyetlen szabály van, hogy a fürdő és a házban élő személyek száma ugyanannyi legyen.

Az amerikai lakások formatervezési koncepciójának megkülönböztető jegye abban a tényben rejlik, hogy a belső térnek mind otthonosnak és drágának kell lennie.

betöltés...