12 meglepő tény a csókolózásról

Mennyi a szünet nélküli csókolózás világrekordja? Hány kalóriát lehet elégetni vele egy perc alatt? Íme a válaszok!

1. A legtöbb ember élénkebben emlékszik első csókjára, mint első együttlétükre az ágyban.

John Bohannon, a Butler University kutatója 500 embert kérdezett meg a szüzessége elvesztéséről, valamint első csókjáról, és az utóbbi élmény szinte mindenkiben mélyebb nyomot hagyott.

2. Senki sem tudja igazán, miért csináljuk

Elég belegondolni: nyálcsere? Nem túl magától értetődő tevékenység, annyi biztos. A legelterjedtebb magyarázat szerint eredetileg az ösztönözte rá az embereket, hogy így olyan biológiai információkhoz jutnak egymásról, aminek köszönhetően eldönthetik, ideális partner-e az illető.

3. Megmentheti az életedet is

Egy 80-as években született tanulmány szerint (idézi pl. EZ A CIKK) azok a férfiak, akik megcsókolják feleségüket munkába indulás előtt, több ideig élnek, kisebb valószínűséggel éri őket autóbaleset, sőt a jövedelmük is magasabb. Elég meglepő, de ha tényleg kutatták is a témát, valami igazság csak van benne.

4. Nem minden kultúrában elterjedt

Antropológusok kutatásai szerint Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában is léteznek olyan népcsoportok, akik soha nem csókolóznak. És akik igen, azok közül is sokan nem szívesen teszik ezt nyilvános helyen. Utóbbi még az Egyesült Államokban is sok helyen tilos.

5. Néhány ember egyenesen retteg tőle

Az első csók előtt sokan idegesen, de akadnak olyanok, akiknél ez az érzés sosem múlik el. Ennek a jelenségnek philemaphobia a tudományos neve.

6. Az egészségnek is jót tesz

Amellett, hogy javítja a kedélyállapotot, tudósok szerint az immunrendszert is erősíti a csókolózás, mégpedig a nyállal együtt kicserélt baktériumokra adott reakciónak köszönhetően. Az ilyenkor felgyorsult szívverés pedig a vérkeringésnek is jót tesz. (Bővebb infók angolul ITT.)

7. Az emberek kétharmada jobbra fordítja közben a fejét

Egy német kutatás jutott erre az eredményre, aminek keretében 124 pár csókolózási szokásait elemezték.

8. A csókolózási világrekord majdnem 2 és fél nap egyhuzamban

A thaiföldi Ekkachai és Laksana Tiranarat egész pontosan 58 óra, 35 perc, 58 másodpercen keresztül csókolózott 2013-ban.

9. Tulajdonképpen testedzés az arc számára

Összesen 146 izmot mozgat meg, és egy perc alatt 26 kalóriát éget el.

10. Speciális idegsejtek segítik a sötétben csókolózást

Az 1990-es években egy kutatócsoport a Princeton Egyetemen kimutatta, hogy az agy egyes idegsejtjei direkt az arckörnyéki tapintások érzékelésére szolgálnak. Ez a magyarázat arra, miért találjuk meg sötétben is egész könnyen partnerünk ajkait.

11. Az egész a kémiáról szól

Ugyanazokat a neurotranszmittereket aktiválja az agyban, mint amit az intenzív testmozgás (ld. 9-es pont), vagy az eufóriát okozó kábítószerek fogyasztása. Emiatt ver gyorsabban a szív és válik szabálytalanná a légzés.

12. Csökkenti a stresszt és fokozza a biztonságérzetet

Ennek alátámasztására szintén született egy tanulmány. Minél régebb óta vagy együtt valakivel, annál nagyobb mértékben.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!

betöltés...