Kiakadt a fél internet a tinilány báli ruháján – Igazuk van?

Nem mindig jó ötlet mindent kitenni a közösségi médiába.

Lerasszistázták a 18 éves lányt

Keziah Daum, a 18 éves tinilány a napokban posztolt a Twitterre egy olyan fotósorozatot, ahol osztálytársaival pózol az gimnazista bálon. Keziah egy tradicionális ázsiai ruhában szerepel a képeken, amiben kétségkívül nagyon csinos. Azonban ez a húzása felrobbantotta az egész netet, és az emberek kiakadt kommentekkel támadják a választása miatt.

Jelenleg olyan pocskondiákkal kell szembesülnie, amit ilyen senki nem kívánna magának: valaki “hagyomány-utánzónak”, más “alkalmi-rasszistának” nevezte. Keziah azzal védte meg magát, hogy ez sok mindent elárul arról, hogy az emberek milyen beszűkülten gondolkodnak, hiszen itt semmi ilyesmiről nincs szó. Egyszerűen csak nem akart a konvenciók közé szorítkozni, és valami újat szeretett volna belecsempészni a gimis éveinek lezárásába.

Mi az a csipao?

Chőngszámnak – mandarin nyelven csipaonak – nevezik a kínai nők hagyományőrző ruháját. A hosszú ujjú, földig érő, gallér nélküli köpenyből eredeztethető, mely a mandzsu uralom idején egész Kínában megszokott viseletté vált.

A modern chőngszám az 1920-as években terjedt el, ahol főként a kurtizánok viselték először. Hamarosan népszerű lett a modern stílusra vágyó nők körében egy csepp változtatással: kivágott álló galléros lett és egyik vagy mindkét oldalán felsiccelt. A chőngszámot az 1900-as években a színésznők is népszerűsítették a filmvásznon, ahol a csábítás egyik fő kellékévé vált az egyre kevesebbet elfedő ruhadarab.

Ártatlan választás vagy szándékolt polgárpukkasztás?

Ma már nehéz eldönteni, hogy ki, mit, miért választ és tesz. Keziah mindenesetre így nyilatkozott az esetről a South China Morning Postnak: „Egyszerűen csak megtaláltam ezt a csinos ruhát, és eldöntöttem, hogy ebben szeretnék menni. Nagyon sajnálom, ha bárkit megbántottam vele, nem állt szándékomban. Inkább csak annak örülök, hogy volt szerencsém viselni egy ilyen fantasztikus ruhát.”

Bár többen is úgy találták, hogy annak a képnek, ahol a lány a csipaoban áll osztálytársaival összetett kézzel, az egy bizonyos szociális és kulturális üzenetet is rejt magában. Hogy ez pozitív vagy negatív, azt mindenki maga döntheti el.

betöltés...