Ezért Japán a világ egyik legjobban képzett országa. A 6-os teljességgel őrület.

Néhány kelet-ázsiai ország mellett Japán az elsők között van a kimagasló oktatási rendszerrel rendelkezők listáján.

Tavaly Japán a világranglista 4. helyét foglalta el, mely az OECD PISA kutatásán alapul, s amelyben a tanulók matematika és környezetismeret tudását mérik fel.

Svédország ugyanezen kutatás alapján a 35. helyre került. De mi a titka ennek a magas helyezésnek. A válasz az oktatási rendszerben van.

Az alábbiakban bemutatunk 7 olyan dolgot, mely hozzájárult Japán sikeréhez.

1.Első az építkezés, utána jön a tudás

A japán tanulók tudását 10 éves korig csak nagyon ritkán tesztelik. Az iskola első éveiben a lexikális tudás nem olyan fontos. A jó modor, az emberek és állatok tiszteletben tartása, igazságosság, önkontroll és a természetről való gondoskodás fontos, ezért ezt tanítják.

2. Az iskolában nincs takarító.

A tanulók takarítják a tantermeket, a folyosókat és a wc-t. Fiatalon megtanulnak együtt dolgozni és a másiknak segíteni. Ezáltal megtanulják a saját és mások munkáját értékelni. Emellett a tanulók nem fognak semmit összekoszolni vagy megrongálni, mert utána nekik kell majd mindent rendbe tenniük.

3. Együtt ebédelnek az osztályteremben

Az általános iskolában a tanár és a diákok mind együtt ebédelnek az osztályteremben. Ez erősíti a tanár-diák kapcsolatot. Természetesen olyan ételt kapnak, mely fejlődésüket és tanulásukat segíti.

4. Többet tanulni népszerű

Már fiatal korban nagyon népszerűek az iskola után a magánórák. Az órákat délután tartják, gyakori, hogy a tanulók hétvégén és a szünetben is tanulnak.

5. Kalligráfiát és japán költészetet tanulnak.

A shodo kalligráfia és a haiku költészet ugyanolyan fontos, mint bármely más tantárgy. Az ilyen tantárgyak megtanítják a gyerekeket arra, hogy tiszteljék ősi kultúrájukat.

6. 99.9\%-os a jelenlét

A japán tanulók szinte sohasem hiányoznak az óráról, nem késnek el és a tanulók 91 \%-a valóban hallgat arra, amit a tanár mond – melyik másik ország büszkélkedhet ilyen mutatókkal?

7. Az egyetem nyugis.

Az egyetemet megelőző iskolai évek a legnehezebbek – aztán kezdődik a móka. Erre a néhány évre úgy is tekinthetnek, mint egy “nyaralásra”, mielőtt a munka tengerébe dobnák őket. Persze komolyan veszik a tanulmányaikat, de nem lehet zokon venni, ha egy jól megérdemelt szünetet is kivesznek.

Minden iskolarendszernek van előnye és hátránya, de Japánnak bizonyíthatóan sikerült fontos dolgokat elérnie amiért ilyen magas helyezést kapott.

Gondolja, hogy mi is felhasználhatnánk néhány ötletet? Kérjük ossza meg véleményét a Facebook-on!

betöltés...