8 figyelmeztető jel, amit a körmeink próbálnak üzenni az egészségi állapotunkról!

Gyakran figyelmen kívül hagyjuk a körmeinket, mindaddig, míg a tisztítására, vagy rendbetételére nem kerül a sor. Pedig figyelemmel kéne tekintsünk rájuk, hiszen számos dolgot jelezhet az egészségi állapotunkkal kapcsolatban.

A köröm funkciója, szerepe

Ha került már szálka, vagy szilánk a körmöd alá, akkor bizonyára tudod, mekkora fájdalommal jár. Ez a rengeteg idegvégződésnek köszönhető, ami az ujjaink végében találhatóak. Ezekkel az idegekkel kerülünk érintés útján kapcsolatba a külvilággal. A körömnek védő szerepe van, egy pajzsként szolgál, ami megvédi az ujjvégződéseket, ugyanakkor az érintésben is fontos szerepet játszik, mert segíti az erősebb nyomó mozdulatokat.

Mivel folyamatosan növekedik, csakúgy, mint a hajunk, ezért aktuálisan jelezni tudja, ha valami nincs rendben a szervezetben:

1. Hosszanti csíkok, redők a körmöm

Ezek természetes velejárói a szervezet és vele együtt a körmök öregedésének, kozmetikailag könnyen korrigálható. Viszont ha fiatal korban jelentkezik, akkor a helytelen táplálkozást, pajzsmirigy problémákat, vagy veseelégtelenséget jelez.

2. Horizontális/keresztirányú csíkok, redők a körmön

Akkor jelennek meg, amikor a test valamilyen betegséggel küzd. A kemoterápia, és sérülések is okozhatják a megjelenésüket.

3. Töredezettség

A töredező körmöket könnyedén rendbe hozhatjuk B7 vitamin pótlással. A köröm törékenységét akár körömbomba, alacsony pajzsmirigyműködés, vagy pikkelysömör is okozhatja.

4. Sárga körmök

Az olcsó és rossz minőségű körömlakkoktól is könnyen elszíneződhet a köröm felülete. De ha nem használunk ilyen készítményt, akkor más állhat a dolog hátterében. A sárgás köröm akár a tuberkulózis és májbetegség jele is lehet.

5. Más elszíneződés

A sárga a leggyakoribb elszíneződés, de más színűek is előfordulhatnak. A sötét csíkok a körmön bőrrák jelenlétét jelzik. A fehéres csíkok máj problémát és alultápláltságot jelez. A feketés foltok általában ütés, sérülés után jelentkeznek, mert megsérül a köröm alatti véredény.

6. Horpadás és lepattogás

Legtöbbször külső sérülés hatására jelennek meg, tehát valamilyen módon megütjük a köröm felszínét így az megsérül és behorpad, vagy kitörik. De ha ennek ellenére jelentkezik, akkor ízületi gyulladást, ekcémát, hajhullást és pikkelysömör meglétét jelzi.

7. Kanál alakú köröm

A körülötte lévő húsba túlságosan belevágó körömtípust nevezik kanál alakúnak, azért, mert annyira homorú, hogy a vízcsepp képes benne megállni. Ez pajzsmirigy problémát vagy vashiányt jelez.

8. A köröm elválik a körömágytól

Ha csak nem ütjük erőteljesen meg a körmünket, akkor nem szabadna előfordulnia. Ha mégis, akkor az szintén pajzsmirigy bajokat, rossz keringést, lupuszt és elválasztási problémákat jelez. Legtöbb esetben a köröm elválásáért valamilyen gombás fertőzés is felelős lehet, ebben az esetben a bőrgyógyász tud segíteni.

Ha ismerjük ezeket a jeleket sokkal könnyebben rájöhetünk, ha valami baj van a szervezettel és időben tudunk cselekedni és orvoshoz fordulni.

betöltés...