9 élelmiszer, amit mellőznöd kell, ha szeretnéd elkerülni az eltömődött artériákat

Köztudott, hogy a szívbetegségek kialakulását a gyorséttermi ételek és italok nagy mértékben előidézhetik, de mindezek mellett vannak olyan élelmiszerek és készételek, melyeknek elfogyasztása további kockázatokkal járhatnak. Sokan nem is sejtik, hogy az egyszerűnek tűnő ételek, mint például a vörös húsok mennyit ronthatnak egy ember egészségi állapotán. A szívbetegségek elkerülése végett meg kell ismerkedni azokkal az ételekkel, melyek negatívan befolyásolják az egészségi állapotot. Mai cikkünkben összegyűjtöttünk pár élelmiszert, amiket célszerű elkerülni, ha nem akarod, hogy az artériáid, vérereid eltömődjenek.

1, Vörös hús A vörös hús, mint például a marhahús vagy a bárány, nem a legjobb döntés a szív számára. Egy tanulmány keretein belül kiderítették, hogy azoknak az embereknek a szervezetében volt magas a trimetil-amin-N-oxid, akik napi szinten ettek vörös húst. Ez már csak azért sem jó, mert ez növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ami lehet szívroham, de akár stroke is.

2, Fagyasztott ételek A fagyasztott ételeket többnyire a lusta emberek szeretik, mert egyszerű elkészíteni, emellett olcsók és még a kalóriatartalmuk is alacsony. De… sok fagyasztott étel nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, amit ételek ízesítésére, valamint tartósítására használnak, ami nem tesz jót a szervezetnek.

3, Előre csomagolt felvágottak Ezek a felvágottak rengeteg sót és telített zsírsavat tartalmaznak, amik nagy mértékben növelhetik a koleszterinszintet. Ez zsíros lerakódásokat eredményez a vérerekben, ami később szívbetegségek kialakulásához vezethet.

4, Sűrített tej A sűrített tej gyakran tartalmaz olyan hidrogénezett olajokat és transz-zsírokat, melyek növelhetik a koleszterinszintet. Ha nem szereted üresen a kávét, célszerűbb inkább rendes tejet használnod a hígításához és abból is inkább a növényi alapút.

5, Előre gyártott sütemények Az előre gyártott pite, olyan transz-zsírokat tartalmaz, melyek negatív hatással vannak a szervezetre. Egy tanulmányban összefüggést találtak a szívbetegség kialakulása és a szervezetben lévő transz-zsírok között. A legtöbb süteményt, és pékterméket cukorral ízesítik, melynek túlzott bevitele nagyon megterheli a szívet.

6, Fagylalt A fagylalt gyakran magas koleszterinszintet idéz elő, így csínján kell vele bánni. Fél csésze vanília fagylalt több, mint 4 gramm telített zsírt tartalmaz. Ez egynegyede annak, a mennyiségnek, amit a felnőtteknek egy nap alatt kell bevinniük a szervezetükbe.

7, Sült ételek A sült ételek fogyasztása is negatív hatással van ránk, mert a sütés során transz-zsírok szabadulnak fel. Általánosságban elmondható, hogy a sült ételek rosszak az Ön egészségére, mert a sütési folyamat transz-zsírokat hoz létre . Egy 113 grammos sült csirke ugyanannyi koleszterint idéz elő, mint 11 szalonna. Ezzel szemben a grillezett csirkemell jó fehérjeforrás így bátran eheti az is, aki fogyni akar.

8, Cukros üdítők Egy tanulmányban kimutatták, hogy a cukros üdítők nagy mértékben növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy másik kutatás szerint, azoknál az embereknél, akik rendszeresen isznak ilyen jellegű italokat nagyobb kockázattal alakul ki stroke vagy szívroham.

9, Makaróni és sajt A makaróni és a sajt telített zsírokat és rengeteg sót tartalmaznak, amik tele vannak felesleges kalóriákkal. Ez a kombó nagy mértékben károsíthatja a szívet. Eme probléma elkerülése végett próbáld meg ezt a fajta ételt valami mással kiváltani, vagy ha nem megy, akkor legalább használj alacsony zsírtartalmú sajtot.

Honnan tudod, hogy el vannak záródva az ereid? Már a 20-as években is voltak az embereknek eltömődött, elzáródott artériáik és vérereik. Sokan eltérő problémát tapasztaltak, de akadtak azonos jellegű tünetek. Az eltömődött artériákkal rendelkező embereknél mellkasi fájdalom lépett fel, amit sokszor torokgyulladásnak hittek. A krónikus hátfájást is több esetben az eltömődött artériák okozták. Az eltömődött artériák légszomjat is előidézhetnek, ami végül rossz közérzethez és fáradtsághoz vezethet. Egy tanulmány szerint az ilyen tüneteket produkáló embernél nagy eséllyel alakul ki valamilyen szívbetegség.

Te tapasztaltál valaha ilyen tüneteket?

betöltés...