13 rejtélyes történelmi építmény, amiről nagyon keveset tudunk

A régi korok emberei, akik több ezer évvel előttünk éltek, számos elképesztő építményt alkottak. Ezek annyira különlegesek, hogy a tudósok évszázadokon át keresték arra a választ, hogy kik, miért, és ami a legfontosabb: hogyan építették ezeket. Egyes emlékművek eredetével kapcsolatban még mindig vitatkoznak, némelyik misztikus építmény különféle hajmeresztő teóriát is szült, amelyeknek a földönkívüliekhez is köze van.

Stonehenge, Anglia

A legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a kőbánya, ahonnan a hatalmas kőtömböket fejtették, több száz kilométerrel arrébb fekszik, mint a misztikus építmény: hogyan voltak képesek a több tonnás köveket elszállítani, és miért ragaszkodtak pont ennek a kőfejtőnek a szikláihoz? A Stonehenge célja is sokig vitatott volt, a legfrissebb álláspont szerint olyan emlékmű, mely az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi.

Baalbek, Libanon

Az antik városból kifejezetten jó állapotban maradt meg a templom, amelynek építése több kérdést is felvet. Többek között az egyik furcsaság az, hogy a rómaiaknak akkoriban elvileg nem állt rendelkezésre olyan technológia, amivel az 1000 tonnás kőtömböket mozgassák (ezek alkotják a templom alját). A gízai piramisok legnagyobb építőelemei például “csupán” 90 tonnásak voltak. Egyesek úgy gondolják, hogy a templomot az egyiptomiak építették, hacsak nem óriások…

Newgrange, Írország

Az építmény feltárása a huszadik században történt meg, és kiderült, hogy egy tökéletesen kerek alapra épült sírdomb, amely az egyiptomi piramisoknál is idősebb. A közepén egy sírkamrát találtak az archeológusok. Ha napforduló idején látogatod meg az emlékművet, elkéepsztő látványban lehet részed: egy fénysugár fokozatosan bevilágítja az egész termet. Az ősi babonák szerint ez a hely a tündérek és koboldok országának bejárata.

Dolmenek, Oroszország

Gondosan megmunkált, szabályos házak, rajtuk kör alakú ablakkal. A meglepő ezekben az építményekben, hogy annak ellenére, hogy a kőtömbök több tonnásak, tökéletesen ilelszkednek egymásba, még egy kés pengéje sem férne be közéjük. Nagyjából 5000 évesre becsülik őket. Úgy tartják, hogy gyógyító erővel rendelkeznek. A legérdekesebb, hogy a világ több pontján is találhatunk hasonló építményeket.

A Bolshoi Zayatsky sziget kőlabirintusa, Oroszország

A labirintus be- és kijárata ugyanaz a hely, szóval ha az ember végigmegy rajta, ugyanott lyukad ki, ahol bement. A céljával kapcsolatban több elmélet is létezik: vagy csapdaként funkcionált vagy egyféle rituális helyszínként szolgált a spirituális világ határán.

Petra, Jordánia

A mesterek, akik kifaragták ezt a gyönyörű műemléket, hihetetlen türelemről tehettek tanúbizonyságot, hogy az óriási sziklákból Petra mesterműve elkészülhessen. Máig nem sikerült megfejteni, hogyan dolgoztak a faragók, mivel egy ilyen munkát állványozás nélkül lehetetlen elvégezni, azonban ezt az eljárást akkoriban még nem találták fel.

Costa Rica kőgömbjei

A hatalmas kőgolyók kis híján vandalizmus áldozatává váltak: a munkások, akik rájuk bukkantak, úgy gondolták, aranyat rejthetnek a hatalmas kövek. Egy időben azt hitték, hogy a víz munkája formálta a furcsa köveket tökéletesen gömbölyűvé, de ezt az elméletet végül elvetették. Arra sem jöttek rá, hogy milyen célt szolgáltak: a bolygókat szimbolizálják, netán valamilyen határ megjelölésére szolgáltak? Egyik elméletre sincs bizonyíték.

A Húsvét-sziget moai-szobrai

Egy aprócska sziget a Csendes-óceán közepén hatalmas moai-kkal, azaz emberi alakokat megformáló szobrokkal van tele. Bizonyítékok vannak rá, hogy a hatalmas köveket időről időre elmozdították. A sziget őslakói kihaltak, a túlzásba vitt erdőirtás ökológiai és civilizációs katasztrófát okozott. Emléküket csak a néma, távolba meredő óriás szobrok őrzik.

Nagy Szfinx, Egyiptom

A kolosszális szobor a sivatag közepén valószínűleg a legnagyobb rejtély mind közül. Sokáig úgy gondolták, hogy a Szfinx a fáraók munkája, azonban mint kiderült, ők csak helyreállították a szobrot. A teste, amely egy oroszlánt formáz, vízszintes mélyedésekkel van tarkítva, feltehetően egy nagy áradás eredménye. Az is kiderült, hogy a szobor tesében és alatta is termek vannak. Azonban a próbálkozás, hogy tanulmányozzák és feltárják ezeket a kamrákat, balesetekhez és a hatóságok általi korlátozásokhoz vezettek.

betöltés...