10 érdekes tény a tudatos álomról

Az egyiptomiak készítették az első feljegyzéseket a tudatos álomról.

Az egyiptomi nép időszámításunk előtt mintegy 3150 évvel, több mint 5000 évvel ezelőtt élték fénykorukat. Jeremy Nayder a Kozmosz templomának írója szerint az Egyiptomiak már leírták az a jelenséget amit mi ma tudatos álomnak nevezünk. Úgy gondolták hogy három test létezik, a Shat (a holt test), Ka (Az élő fizikai test) Ba pedig a lélek.

A Ba a hieroglifákban gyakran egy madár testű de ember fejjel rendelkező lényként van ábrázolva, ami az alvó emberek felett repül. Lehetséges, hogy Ba ábrája arra utal, hogy az Egyiptomiak testelhagyásos élményeket éltek át? Robert Waggoner író szerint igen; „Megrázott a Ba-lény gondolata, mert a személy egy olyan részét mutatja ami alvás, transzban, vagy halálközeli élmények közben repül. Sokunk átélt már hasonló élményt, hívhatjuk testelhagyásnak vagy tudatos álomnak.”

Érdekes, hogy a Ba látszólag természetes módon a repülés koncepciójához van kötve, ami egy univerzális hozzátartozója a tudatos álomnak. Az Egyiptomiak és köztünk tobb ezer év van, de lehetséges, hogy a kollektív tudatalattiban még mindig jelen van ősi tudásuk egy része.

Öt emberből egy minden hónapban tudatosan álmodik

Snyder és Gackenback 1988-ban elvégzett egy tudományos felmérést, amiből kiderül hogy a megkérdezettek 20\%-a gyakran tapasztalta meg a tudatos álmodást. 50\% -a az embereknek életük során legalább egyszer átélte már a tudatos álmot. Tehát a tudatosság nem egy ritka dolog még akkor sem ha nem ismerjük pontosan azt a metódust amivel szándékosan indukálhatunk ilyen álmokat.A gyermekekben megvan az a képesség látszólag teljesen természetesen, hogy képesek irányítani az álmaikat, sokkal hatékonyabban mint a felnőttek.

Egy lehetséges oka ennek az, hogy a gyermekek sokkal jobban ki vannak téve a rémálmo kveszélyeinek mint a felnőttek, a rémálmok viszont érzelmileg intenzívek és nagyon élethűek tudnak lenni, ami pszichésen megviseli a gyermeket. Ez a félelem az agynak egy olyan részét stimulálja ami bekapcsolja a menekülési ösztönt, ami az öntudatosság részleges aktivációját váltja ki. Ennek következtében a gyermek feleszmélhet hogy „Várjunk csak, ez biztos csak egy álom”. A gyermek ezt a tudást felhasználhatja arra, hogy felébressze magát, vagy pedig a rémálmot egy szép irányított álommá változtathatja az öntudatának segítségével.

Vannak emberek akik igen gyakran álmodnak ilyan módon felnőtt korban is. Nem egy eset fordult elő már, hogy a tudatosan álmodók kialvatlanságra panaszkodnak, ebben az esetben el kell mondni az orvosnak vagy a specialistának, hogy tudatosan álmodunk, mert ez fontos szempont lehet a segítségnyújtásban.

Egy tudatos álomban ha lehunyod a szemed, felébredsz.

Nem egy általánosan igaz törvényszerűség, de sok beszámoló szól arról, hogy az emberek akik tudatosan, sőt néha hétköznapi irányítatlan rémálmokban is ha a szemüket behunyják akkor felébrednek. A tudatos álom akaratlagosan véget vethető, azonban ennek módszere egyénenként változik. Egy törvényszerűség amely a tudatosan álmodók bizonyos hányadát érinti, az álom alatt az ha erősen behunyja az álmodó a szemét akkor felébred. Fontos hogy ez nem a pislogás vagy az ahoz hasonló dolgokat foglalja magában, csak a felébredni akarás és a szándékos szembehunyást.

Ha mégis felébredünk tudatos álmunkból akkor szerencsére van visszaút, de szintén nem törvényszerűen. Ha a szemünket kinyitottuk, és a testünk nem mozdult meg, azaz nem avatkoztunk bele az alvásparalízis mechanizmusába, és becsukjuk a szemünket, nagy valószínűséggel visszaesünk a tudatos álomba. Kicsit olyan mintha TV csatornát váltanál egy rövid időre; mindkét valóság létezik egyszerre, de szabadon dönthetsz, hogy melyiknek leszel részese.

A tudatos álmodók beszélhetnek a külvilággal.

1975-ben Keith Hearne a világon elsőként bebizonyította, hogy a tudatosság az álomban valóban jelen van. Alan Worsley szemmozgásait vette fel amint tudatos álomba merült a laboratóriumban, A két férfi előzőleg megegyezett egy szemmozgásokra építő jelbeszéden. A tudatos álomban a szemét mozgatva Alan sikeresen kommunikált Keith-el, ezzel ebizonyítva hogy a tudat, vagy annak egy része valóban jelen van az álomban.

Később ezt EEG készülékekkel is megerősítették. Az EEG készülékek a tudatos álom alatt magasfrekvenciájó Gamma agyhullámokat is mértek gyakran ami további bizonyíték a tudatosság és éberség egy különleges formájának az álom közben.

De a kérdés felmerül, hogy vajon az álmodóhoz beszélhetünk valahogyan, tudunk az álomba üzeneteket csempészni valamilyen módon?

Igen – bizonyos mértékben igen. Az emberi agy az álmok közben általában elveszíti a külső világgal való kapcsolatát, de nem teljes mértékben. Amikor alaszunk és valaki megsimogatja az oldalunkat, akkor azt az álomban is érezni fogjuk de lehetséges hogy torzultan, mint mondjuk egy patkányharapásként. A tudatos álomban, mivel a tudatod egy része aktív ez a hatás fokozódik. Vannak olyan személyek akik ha alszanak és odakint esik az eső, ezt a külső stimuluszt az álomba is beültetik, azaz az álmodó is esőt fog tapasztalni álmában.

A tudatosság az agy egy speciális területéből következik.

J Allan Hobson neurológus felállított egy elméletet arról, hogy a tudatos álmodók hogyan válnak tudatossá. Először ráeszmélünk arra, hogy álmodunk, és ez stimulálja a Dorzolaterális Prefrontális kéreget, az agy azon részét ami az öntudatért és a memóriáért felelős. Ez a része az agynak a REM fázis alatt általában kikapcsolva van, ami magyarázza azt, hogy miért olyan nehéz visszaemlékezni az álmokra.

Amikor a tudatosság már beállt, az álmodó az ébrenlét és az álom finom határán lebeg amiben elég tudatosság létezik ahhoz, hogy tudjuk, hogy csak álmodunk. Érdekes módon az imént említett agyi terület felelős azért hogy mikor és hogyan cselekedjünk. Ez a terület a szabad-akarathoz közvetlenül kapcsolódik.

A tudatos álmodás a tudatosság egy formája

Susan Blackmore szerint a tudatos álom lehetséges hogy nem is álom, hanem tekinthető egyfajta tudatállapotnak is, ami különbözik minden ismert tudatállapottól. Néhány tudós szerint feltérképezhetőek ezek a tudatszintek egy multidimenziós térben, és vizualizálható az éberségből és az álomból, valamint minden más tudatállapotból elérhető más tudatállapotok.

Ugyan nem ismerjük a megfelelő dimenziókat de egy durva kép mégis alkotható a tudatállapotokról. Az alábbi kép ezt hivatott illusztrálni.

Bizonyos vitaminok emelik az álom intenzitását.

A B6 vitamin avagy piridoxin az idegfunkciók kulcsfontosságú szerepét tölti be. Az egészséges felnőttnek mindössze 1,3 mg-ra van szüksége belőle naponta, amit fedez a napi táplálék. De ha azt szeretnénk, hogy az álmaink élénkebbek, életszerűbbek legyenek akkor egy nagyobb dózist kell bevinni a szervezetbe, körülbelül 100 mg-ot. A B6 vitamin a szervezetben átalakítja a triptofánt szerotoninná ami élénkebb álmokhoz vezet. Ezért a B6 vitaminos kúrával párhozamosan olyan ételt fogyasszunk ami triptofánban gazdag, mint a sajt, a csirke, a rizs, tojás, tej,

A tudatos álomban átélt orgazmus valós is lehet.

A tudatos álomban megélt orgazmusnak a hatásai megmutatkozhatnak a fizikai testen is. Jellemző a megemelkedett szívverés és vérnyomás, az izomtónus megváltozása, izzadás. Sőt szélsőséges esetben akár az ejakuláció is bekövetkezhet a férfiaknál. A tudatos álomban átélt szexuális élmények intenzívek lehetnek, és a test, mivel részben tudatunknál vagyunk erre az élményre a megszokott fizikai reakciót fogja adni. Mindez egyfajta ösztön az embernél. Azok akik képesek irányítani az álmaikat és még nem elég gyakorlottak, valószínűleg nem tudják elérni a tudatos álomban az orgazmust, mert nagyon nehéz fenntartani azt az állapotot.

A meditáció és az öntudatosság kapcsolata az álomban.

Léteznek bizonyított tudományos érvek arra, hogy a meditáció és a tudatos álom között létezik kapcsolat. Azok a személyek akik rendszeresen meditálnak, könnyebben észreveszik hogy éppen álmodnak. Az egyszerűsége ellenére, a meditáció gyakorlata rengeteg más pozitív változást hozhat az életbe, beleértve a megemelkedett boldogságot, a tudatosság emelkedését és a regenerálóbb relaxáció ajándékát. Ezenkívül segíthet módosult tudatállapotok elérésében is, ami alapesetben nem volna lehető.

A buddhista szerzetesek a tudatos álmot gyakorolják a megvilágosodáshoz vezető úton.

A tibeti álom jóga amit a Buddhista szerzetesek fejlesztettek ki több mint ezer évvel ezelőtt, a tudatos álmodás eredeti keleti formája. Az álom jóga célja, hogy az hogy a személy felfogja az álmot, azaz a tudatosság felébresztése álom közben.

Természetesen a Buddhista szerzeteseknek ezoterikusabb cél lebeg a szemük előtt. A tudatos álmot használják arra, hogy feladatokat hajtsanak végre, és hogy fejlesszék ezt a képességet. Beleértve a Sadhana gyakorlását (egy spirituális tanítás), beavatások végrehajtását, különböző létsíkok meglátogatása, Yidammal kommunikálni (egy megvilágosodott lény),más tudatos lényekkel való találkozás, átalakulás más életformákká.

A buddhisták alapvető célja, hogy felfedezzék az álmot, és utána teljesen elválasztani azt a külső stimuluszoktól, mint a test által érzékelt hatásoktól, valamint az elme gondolataitól is. Ezt képesek megtenni és megtapasztalni a tudat legtisztább formáját a tudatos álomban végrehajtott meditáció segítségével.

betöltés...