Egy kanadai nő allergiás a télre – nem éli túl, ha nem érzi a meleget

A 21 éves kanadai Arianna Kent hideg urticariában szenved, más szavakkal ez annyit jelent, hogy allergiás az alacsony hőmérsékletre. A fiatal hölgy a hideg vízzel való érintkezéstől, vagy egyszerűen az időjárásban gyakran előforduló hőmérsékletváltozás miatt is kórházba kerülhet.

Ez az autoimmun betegség miatt gyakran viszkető, csalánkiütés-szerű foltok jelennek meg a bőr felületén, és szélsőségesebb esetekben kockázatot jelentenek Arianna életére nézve.

14 éves volt, amikor először megtapasztalta ennek a csúnya és kellemetlen betegségnek a tüneteit.

“Hirtelen valami hideget éreztem a torkomban, mintha valamilyen hideg folyadékot ittam volna, hirtelen feszesnek, feszültnek éreztem magam.”

Egyes emberek még a mai napig sem tudják elhinni, hogy ilyen allergia is létezik. Még egyes szakemberek sem igazán felvilágosultak erről, sokszór úgy néznek rám, mintha idegbeteg lennék.”

A hideg napokon otthon kell maradnom.

A betegség egy lassú folyamat során áll elő. Kezdetben csak apróbb foltok az érintett karján, amelyek egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, majd az egész test felületén csúnya duzzanatok jelentkeznek.

“Ilyenkor a bőrömön égő érzést érzek, és ezenfelűl rettenetesen viszket. A torkomat pedig úgy érzem, mintha elszorulna. Emiatt a légzés egyre nehezebbé válik, olyan érzés, mintha fulladoznák.”

“Olyan érzés, amikor valaki a mellkasodon ül, és egyre nehezebbé válik. Az allergiás tünetek bármikor előállhatnak, amikor hideg éri a testemet. Ezért mindig magamnál kell tartanom egy EpiPen injekciót, amelyet sürgősség esetén használnom kell.”

Rémisztő, amikor tudom, hogy olyan helyre kell mennem, ahol nincs közelben megfelelő orvosi ellátás, mert ennek hiányában az életem bármelyik pillanatban veszélybe kerülhet.

Számomra a sajtfélék, joghurtok, a tejszín, savanyúságok, húsfélék vagy tejsavasan erjesztett élelmiszerek nem léteznek.

“Legszívesebben egy melegebb országba költöznék, csak sajnos a légkondicionáló és az enyhén szelesebb napok is kiválthatják az allergiás tüneteket.”

Íme egy rövid videófelvétel, ahol saját maga számol be a kellemetlen betegségről:

betöltés...