A cég 37 év munkaviszony után kirúgja az alkalmazottat, és "öreg kövületnek" nevezi: 40 ezer dollár kártérítést kap

A munka nagyon fontos tevékenység az ember életében: egyesek számára ez a minden, a központ, amely körül a lelkiállapotuk forog.

Valójában, ha belegondolunk, a munka olyan tevékenység, amely az ember idejének nagy részét lefoglalja, és – amellett, hogy a teljesítmény érzését adja – olyan rutint jelöl ki, amelyet nehéz feladni.

Glenn Cowie, az 58 éves férfi, aki 37 évig dolgozott a Vesuvius nemzetközi mérnöki cégnél, jól tudja ezt, és akit nemrég elbocsátottak, mert „túl öreg” volt. Ismerjük meg együtt a történet részleteit:

Glenn Cowie

A Glenn elbocsátásáról szóló döntést a vállalat vezérigazgatója, Patrick Andre hozta meg.

A vezérigazgató egy fiatalabb lányt vett fel, és arra ösztönözte a többi vezetőt, hogy „szabaduljanak meg” az idősebb alkalmazottaktól, hogy ösztönözze a 45 év alatti alkalmazottak felvételét. Mintha ez nem lenne elég, egy megbeszélés közepén Andre úgy jellemezte Glennt, mint „egy öreg kövületet, aki képtelen egy csapat millenniumot irányítani”.

Patrick Andre

Néhány héttel később Glenn-nek felmondólevelet adott át. Mondanom sem kell, hogy az 58 éves férfit sokkolta a vele való bánásmód. Glenn tisztán emlékszik az esetre, mivel „annyira váratlan és helytelen volt”.

A történtek miatt feldühödve Glenn úgy döntött, hogy bírósághoz fordul, hogy igazságot szolgáltasson:

„A vállalat mély intézményi előítéletet gyakorolt az érettebb alkalmazottakkal szemben. Közel negyven éve dolgozom a Vesuviusnál, és nem fogadhatom el, hogy azt mondják, hogy a korom miatt rúgtak ki. Ez egy hatalmas csapás számomra. Mindig mindent beleadtam, évről évre növeltem a képességeimet és a tapasztalatomat” – nyilatkozta Glenn.

„Nehéz teljes mértékben leírni a lelki gyötrelmeket, amelyeket a vállalat által velem szemben tanúsított bánásmód miatt elszenvedtem. Súlyos és hosszan tartó volt. Életemből 37 évet szenteltem a vállalatnak. Elvesztettem a magamba vetett hitemet. Nagyon rosszul éreztem magam emiatt” – magyarázta Glenn a meghallgatáson.

A bíróság Glenn javára döntött, és 40 000 dollárt állapított meg kártérítésként azért, amin Glenn keresztülment.

A vállalat elutasította a diszkrimináció vádját, és a Vesuvius szóvivője elmondta: „Csalódottak vagyunk az ügy kimenetele miatt, és már fellebbeztünk az ítélet ellen. Jogi tanácsadóinkkal áttekintjük az ítéletet, és eldöntjük, hogy indokolt-e további fellebbezés”.

Te mit gondolsz erről a történetről? Szerinted igazságos volt az ítélet?

betöltés...