13 híres fénykép, amely becsapta a világot

Számos képpel találkozhattunk már a múltból, amik rendkívül érdekfeszítőek voltak a világ számára. De sajnos akad pár ikonikus kép, amit egyszerűen meghamisítottak. Nem tudjuk ki és milyen módon sikerült megvalósítani ezeket a replikákat, mivel akkoriban még nem volt olyan fejlett a technika, mint manapság. Mi rátaláltunk ezekre a képekre és valódi történetükre, ami biztos mindenkit ugyanúgy meg fog lepni, ahogy engem.

Erdei tündérek

Ezt a különös és misztikus képet két unokatestvér készítette 1917-ben, Frances Griffiths és Elsie Wright. A kép valahogy eljutott Sir Arthur Conan Doyle-hoz, a Sherlock Holmes írójához is és még benne is megfordult a gondolat, hogy tündérek valóban léteznek. Olyannyira furdalta a kíváncsiság, hogy még egy fotó-előhívással foglalkozó ismerősének is megmutatta, hogy szerinte valódi-e. Az igazságot egészen 1983-ig homály fedte, mikor a kép készítői felfedték a titkot. Valójában másolatokat készítettek táncoló lányok képeiről, amit egy gyerekkönyvben találtak, rajzoltak nekik kis szárnyakat, kinyomtatták őket és pár gombostű segítségével a képen pózoló kislány elé rakták őket. Conan Doyle sosem tudta meg az igazságot.

Ulysses S. Grant tábornok képe.

A kongresszusi könyvtár kutatói kiderítették, hogy ez a fotó 3 különböző képből készült: az egyik Alexander M. Cook (a ló és a test levétele innen származik),
egy másik kép Grant tábornokról (csak a fejét vették ki),
és a harc közben elfogott foglyok, a háttérben egy harmadik képről valók. Senki sem tudja, hogyan és milyen célzattal készült ez a kép, de, ami biztos, hogy mindhárom fotó valódi.

A nukleáris tesztektől nem messze.

Úgy tűnik, Albert Einstein egy nukleáris teszt helyszínétől nem messze kerékpározott. A hatalmas mosoly az arcán mulatságosabbá teszi az összképet. Természetesen a valóságban ez a fotó 2 képből áll: az egyik, ahol Einstein biciklizik, a másik egy nukleáris tesztelést jelenít meg. Mindenesetre, a két fotó szerkesztésének eredménye fantasztikus, már majdnem elhittük.

Kennedy és Monroe.

Úgy néz ki, mintha John F. Kennedy Marilyn Monroe-t ölelné hátulról, igen ám viszont ez a kép hamis. Alison Jackson készítette, aki több hamis képet csinált a híres emberekről. Egy egész gyűjteménye van a provokáló képekről, amiket hírességekről csinált.

Felhőkarcoló építők.

A XX. század egyik legismertebb képe is hamis. Ugyan rajta vannak az igazi munkások, de nem a felhőkarcoló építésének napján készült a kép. Állítások szerint a két kép különböző időpontokban készült, 1932. szeptember 20-án és 29-én.

A lebegő ember.

Colin Evans olyan spiritualista volt, aki lebegni tudott, legalábbis sokan ezt hitték. Colin sötétben zajló rendezvényeket szervezett és egy bizonyos pillanatban egy villanó fényt látott a közönség, no meg Colin lebegését. Azonban néhány szkeptikus ember észrevette a zsinórt ,ami minden fényképen rajt van. Végül rájöttek, hogy Colin egyszerűen megnyomta a vaku gombot, és abban a pillanatban ugrott egyet.

A karácsonyi fegyverszünet.

Amikor ez a fotó megjelent az interneten, mindenki azt hitte, hogy a német és a brit katonák között foci meccs zajlott, az első világháború idején. Sokan ezt Karácsonyi fegyverszünetnek titulálták be. De a valóságban nem voltak németek, a fotót pedig Görögországban készítették, ahol a brit katonák csak játszottak.

A váratlan duett.

Ez a szép fénykép John Lennonról és Che Guevara-ról készült, ahogy együtt gitároznak, valójában ez a kép is hamisítvány. John Lennon igazi a képen, csak nem Che Guevara-val játszott, hanem Wayne Gabriel-lel, csak Guevara fejét rárakták a testére. Szegény rajongók, sokan azt hitték, hogy ez egy igazi fotó.

Kennedy és Monroe, 2 felvonás.

Egy másik munkája Alison Jacksonnak, ahol lencsevégre kapta Marilynt és John, ahogy egymást ölelik. Persze ez sem igazi kép. Bár sokszor felröppent a hír, hogy Kennedy titokban Monroeval találkozgat.

David Bowie és Lemmy Motorhead.

Sokan tényleg úgy vélték, hogy ez a kép David Bowie és Lemmy a Motorhead-ről igazi, de el kell, hogy keserítsünk mindenkit, mert a kép nem igazi. Az igazi fotón Lemmy, a barátnőjével pózol a kamerák előtt, 1972 júniusában. Szóval Lemmy barátnőjét, David Bowie-ra cserélték le.

Az első mentőautó.

A fő probléma a kontextusban rejlik. Ha ezt a fotót keresed az interneten, akkor nem fogsz rátalálni, ugyanis valaki csak átmásolta az “ambulance”feliratot a lovaskocsira. A valóságban ez, az amerikai haditengerészet udvarának mentője, amelyet a Mare-szigetén használtak.

Híres portré.

Abraham Lincoln amerikai elnök ikonikus portréja, több könyvben is megtalálható, Konkrétan ez volt az egyik leghíresebb képe. Mindenki számára megdöbbentő volt a hír, miszerint ez a kép, 2 különböző fotóból készült. John Calhoun (USA alelnök) testét, és Abraham Lincoln (USA elnök) fejét ötvözték.

A fiatal William Harley és Arthur Davidson.

Néhányan úgy gondolják, hogy ez a két barát William Harley és Arthur Davidson a Harley Davidson alkotói. De persze, ha igaz lenne, a kép nem jelent volna meg ebben a cikkben. Az igazság az, hogy ezek a srácok átlagos emberek Minnesotából, akiknek lehetőségük volt egyszerre motorozni és pózolni a kameráknak.

A lélek megörökítése

William H. Mumler azzal tett szert népszerűségre a 19. században, hogy rengeteg fotót készített halott emberek lelkéről. Az emberek azért keresték fel, hogy elhunyt hozzátartozóikkal szerepelhessenek egy képen. Mumlernek állítólag egyszer még Abraham Lincoln lelkét is sikerült lencsevégre kapnia, ám ez persze mese habbal. Mumler akkor bukott le, mikor egy újságíró érkezett hozzá, hogy hasonló fotót készíttessen, de mikor elkészült az újságíró felfedezte, hogy a mellette megjelent lélek, kísértetiesen hasonlít Mumler asszisztensére. Később több képen is olyan személyeket fedeztek fel, akik valójában akkor még éltek. A dologból végül óriási botrány lett, Mumler pedig örökre kegyvesztett maradt.

betöltés...