Kutatások megerősítették, ha egy ember elveszíti szeretett kutyáját, az olyan mintha egy családtagja hunyna el

Kutyával élni a világ legcsodálatosabb érzése, hiszen ő az aki mindig hazavár, ő az aki akkor is szeret, ha éppen rossz passzban vagy. Ő a támaszod és az örömöd forrása is egyben.

Egy tanulmány szerint a kutyák csupa pozitív hatással vannak a gazdi lelkiállapotára, ennek köszönhetően sokkal egészségesebbek, mint akiknek nincs kedvence. De mégis mit érzünk és hogyan dolgozzuk meg ha elhagy minket és eltávozik a kutyánk a Mennyországba?

Összegyűjtöttük, hogy mégis milyen érzések kavarognak ilyenkor az emberben és hogyan lehet könnyebben megélni a gyászt.

A szülők és gyermekeik között pont olyan kötödés alakul ki, mint a gazdik és kedvenceik között. Egy tanulmány szerint a kutyák elvesztése épp olyan érzés, mintha egy családtagot veszítenénk el.

Ilyenkor nem csak egy gyermeket, de azt a társat is elveszítjük aki az utolsó percekig feltétel nélkül szeretett és akinek a bizalmát élvezhettük. A gyászt még nehezebb feldolgozni, ha a munkatársadról, vagy a terápiás kutyádról van szó.

Egy kutya elvesztése mély depresszióba is sodorhatja a gazdit, mert ilyenkor percek alatt fenekestül felfordul az élet. Már nincs mellettünk az a társ, akivel oly sokat mókáztunk, sétáltunk, közösen falatoztunk. A szívünkbe üresség költözik, amit csak ő tudna feloldani, de nincs már mellettünk.

Ilyenkor kétségbeesetten keressük az emberi társaságot, azonab néhányan mindig a fejünkhöz vágják, hogy “lépj túl rajta, ez csak egy kutya volt.”

Nem, nem csak egy kutya volt, hanem egy legjobb barát, egy gyermek.

Van még egy dolog ami megnehezíti a gyászoló gazdi életét: az emberek ilyenkor elvárják tőled, hogy kutyád távozása után is ugyan olyan legyél, mint előtte. Légy boldog, örülj és élj önfeledten, de ez nem megy egyik percről a másikra.

Ha az ember egy családtagját veszíti el, akkor eljárhat a barátaihoz (azt könyebben megértik), vagy egy terápiára is ellátogathat, ahol hasonló emberekkel tudnak találkozni, akik segítenek átlendülni. De ha egy négylábú távozik a Mennyországba, akkor erre nincs lehetőség.

Vannak olyan emberek, akik még kedvencük halála után is hallják a hangját. Mintha még mindig rohangálna a házban, az udvaron és ilyenkor a nevén szólítják a kutyát, de Ő már nem jön oda többé. Ez csak arra enged következtetni, hogy nagyon erős kapcsolat volt a gazdi és kutyusa között.

Így tudod megkönnyíteni a veszteség feldolgozását:

  • Egyátalán ne rohanj előre, nyugodtan éld meg a gyászt és bátran sírd ki magad. Ilyenkor a harag, düg és a bánat is normális érzés.
  • Keresd az olyan emberek társaságát, akik megértenek és támogatnak. Mond el nekik min mész keresztül és beszéld ki magadból a gyászt.
  • Nyugodtan temesd el őt, hiszen a családtagjainkkal is ezt tesszük miután elhunytak. A temetéssel jelképesen lezárjuk a fájdalmat, amit házikedvenceddel is megtehetsz.
  • Miután a Mennyországba kerül, ne dobd ki kutyád tárgyait. Amikor szép lassan csökken a fájdalo, elpakolhatod a holmijait, amikor pedig sikeresen feldogoztad a halálát, a tárgyait akár el is ajándékozhatod más kutyáknak.

Egy kutya elvesztését egyátalán nem könnyű feldogozni, adj időt magadnak!

Ha Te is vesztettél már el kedvencet, bátran oszd meg a képét kommentben, ezzel is tiszteletünket tesszük előtte! Gondolj rá úgy, hogy már egy jobb helyen van, mert minden kutya a Mennyországba jut!

betöltés...