8 egészségügyi vizsgálat, amit akár mi is elvégezhetünk magunkon

Ha igazán egészségtudatosan szeretnénk élni és biztonságban kívánjuk tudni szervezetünket, nem árt évente egyszer, egy teljes orvosi szűrővizsgálatot végeztetni.
Két ilyen ellenőrzés között azonban nem elvetendő otthon is néha megvizsgálnunk magunkat, hogy minden rendben van-e.
Az alábbi, önmagunkon is egyszerűen elvégezhető egészségügyi tesztek ebben lesznek hasznunkra, segítségükkel ugyanis orvos bevonása nélkül is megállapíthatjuk magunkon a leggyakoribb és legsúlyosabb betegségek korai tüneteit.

1. Szív- és tüdőbetegségek

Hajlítsd be a mindkét mutatóujjadat úgy, hogy ‘J’ alakot formázzanak, majd nyomd egymásnak a körmeidet. Amennyiben egy apró szünetet észlelsz a körmeid köz, minden a lehető legnagyobb rendben van.

Nincs rés a körmeid közt? Ez több, fontos dologra is fényt deríthet. A körmök színének, struktúrájának és formájának alapján lehet szó szív-, máj- és tüdőbetegségekről is. Az egyik lehetséges magyarázat a körmök közötti szünet hiányára a köröm vastagságának megváltozása, mely a vér oxigénhiánya miatt léphet fel. Ha ilyet tapasztalsz ajánlatos azonnal orvoshoz fordulni.

2. Stroke és demencia

Ehhez az önvizsgálati teszthez csupán egy stopperórára lesz szükséged. Emeld fel az egyik lábadat úgy, hogy a combod párhuzamos legyen a talajjal és kezd el mérni az időt. 20 másodpercen keresztül vagy annál tovább voltál képes tartani? Szuper: nagy eséllyel nem áll fenn stroke és/vagy korai demencia veszélye. Ellenkező esetben azonban a túlzott egyensúlyzavar egyértelműen az agyi érrendszer nem megfelelő állapotára utalhat.

3. Anémia

Állj egy tükör elé, húzd le gyengéden az alsó szemhéjad, és nézd meg annak színét. Normál esetben élénk rózsaszínnek, halvány pirosnak kell lennie, de vérszegénység esetén fakó, halvány rózsaszínné változik. A vérszegénység ugyanis a hemoglobin hiányból fakad, így ha a sápadtságot, gyakori fáradtságot tapasztalsz önmagadon itt az ideje orvoshoz fordulnod.

4. Hormonális egyensúlyhiány és mikrotápanyag-hiány

A hajhullás egy teljesen természetes folyamat, napi szinten kb. 50-100 hajszálat veszítünk, ebben az esetben tehát nincs miért izgulnunk. Bajban akkor vagyunk, ha a túlzott hajhullást tapasztalunk. Hajhullásunk mennyiségét azonban könnyen letesztelhetjük: Fogj az ujjaid közé egy kisebb csomó hajat és próbáld meg kihúzni azokat. Ne túl erősen tépd, csak épphogy csippentsd össze az ujjaidat. Amennyiben 2-3 hajszál marad csak a kezedben, az teljesen normális. Ha látványosan több, akkor érdemes lehet felkeresned háziorvosod és beszámolnod a problémáról.

5. Cukorbetegség

Ennek az alattomos betegségnek a leteszteléséhez csak egy hegyes ceruzára lesz szükséged. Segítődnek meg kell böknie a lábujjaidat a ceruza hegyes felével, majd a másik radírban végződő végével is, neked pedig fel kell ismerned, hogy mikor-melyik végével ért hozzád anélkül, hogy láttad volna azt. Amennyiben nem vagy képes különbséget tenni a ceruza hegyes vége és a tompa vége között, az azt jelenti, hogy a láb idegvégződései nem megfelelően működnek, az érzéketlenség pedig egyfajta neuropátia, másnéven idegkárosodás eredménye, amit legtöbbször cukorbetegség okoz.

6. Erek, artériák átjárhatósága

Támaszd lábaidat talppal a falnak körülbelül úgy, hogy azok 45 fokos szögben helyezkedjenek el. Hagyd így őket 5-6 percig, majd vizsgáld meg lábaid színét. Amennyiben végtagjaid elfehéredtek, elhalványultak, lábadban a véráramlás gyenge, amit legtöbbször beszűkült vagy elzáródott artériák okozhatnak. A jelenség észlelését követően tanácsos azonnal orvoshoz fordulni, ugyanis komoly eséllyel trombózist, netalántán tüdőembóliát is kaphatsz.

7. Hallásvizsgálat

Ehhez a teszthez egy zajmentes helyiségre lesz szükséged. Tedd a kezed a füled mellé, majd kezd összedörzsölni az ujjaidat, mialatt a karodat folyamatosan távolítsd el a füled közeléből. Abban az esetben, ha 15 centiméter után is meghallod még az ujjaid surrogását, minden rendben van, semmi gond a hallásoddal. Amennyiben azonban 15 centiméteren belül nem érzékeled a hangot, valószínűleg komoly problémák vannak a hallásoddal.

8. Szív- és érrendszeri betegségek előrejelzése

A teszt elvégzéséhez fáradj egy lépcsősorhoz, ami legalább 10-14 lépcsőfokos. Kezdj el felfelé haladni a fokokon és közben énekelj vagy szavalj, netán beszélj valakihez – a lényeg az, hogy hangok hagyják el a szádat. Ha a lépcső tetejére érve a szíved majd kiugrik a helyéről és kapkodod a levegőt, akkor bizony valamilyen szív- vagy érrendszeri betegségben szenvedhetsz, ezért nem képes a tüdő megbirkózni az őt ért terheléssel.

Ebben az esetben is – csak úgy, mint a korábbi esetekben – ajánlatos mihamarabb orvoshoz fordulnod! Ne felejtsd első az egészség!

betöltés...