A pszichológusok felfednek 9 fontos dolgot egy kapcsolat megmentéséhez

Senki sem mondta, hogy könnyű fenntartani egy hosszútávú párkapcsolatot. A szerelem és a kompromisszum kevés… 

Az amerikai pszichológus, Guy Winch szerint ahhoz, hogy egy kapcsolat jól működjön és mindkét fél boldog és elégedett legyen három tényezőn múlik. Ezek mindegyike tanulható és gyakorlással fejleszthető. De vajon melyek ezek a kézségek?

Együttérzés

Az együttérzés az ember azon képessége, hogy képes elképzelni magát valaki más cipőjében és képes támogatni vagy megnyugtatja. Ha már több évet együtt éltél valakivel, joggal feltételezheted, hogy ismered a másikat. Ez azonban akadályt jelenthet az empátia fejlesztésében. Annak érdekében, hogy elkerüld a hibákat, gyakorold az együttérzést művészetét és próbáld meg minél többször beleképzelni magadat valaki másnak a helyébe: hunyd be a szemed és képzeld magad elé az illetőt, a helyzetét és a körülményeit, majd próbáld meg elképzelni, mit érezhet. Ne foglalkozz most a saját véleményeddel és problémáiddal, csak arra figyelj, hogy minél jobban megértsd a másikat.

Megértés

Az előző pontból egyenesen következik, mert nem csak arról van szó, hogy beleképzeled magad a másik helyébe csak úgy általában, hanem akkor is, amikor éppen feszültség vagy vita van köztetek. Egy ilyen szituációban kevesen képesek azt mondani: ” Jogod van hozzá, hogy így érezz és én abszolút megértelek.” Pedig a hasonló szavak mágikus hatással bírnak: a másik így észreveszi, hogy bár lehet, hogy mérges vagy, mégis megérted az érzéseit és képes vagy elfogadni azokat. Ez a felismerés megkönnyebbülést vált ki belőle és könnyebben elfelejti a korábbi rossz érzéseit.

Figyelem és udvariasság

Mindannyian hajlamosak vagyunk alábecsülni az udvariasság és figyelem jelentőségét. Sokunknak ismerős a helyzet, amikor az egyik dühös lesz, mert a másik is dühös, majd egyre jobban összeugranak, melyből hatalmas konfliktus kerekedik. Pedig könnyedén elkerülhető lenne ez az ördögi kör, ha egy kicsit jobban odafigyelnénk egymásra. Egy kedves gesztus, mint egy csokor virág, egy tábla csoki, egy finom vacsora avagy egy ölelés segíthet megtörni a kört.

Együttműködés

Vannak párok, akik olyan régen élnek együtt, hogy már úgy kezelik egymást, mintha szobatársak lennének. Mindketten élik a saját külön életüket. Ebben a helyzetben a felek gyakran nem veszik figyelembe a másik véleményét a döntéshozatalnál. És sajnos ez a legrosszabb, amit tehetnek, mert ez semmi máshoz nem vezet, csak folyamatos vitákhoz és konfliktusokhoz. Ezt elkerülendő, muszáj számításba venni a partner véleményét. Már csak azért is, mert ez mindkettőtök életére hatással lehet.

Ne spekulálj!

Ne próbálj meg olvasni a sorok között és többet beleképzelni abba, amit a partnered mond, mert ezzel csak egy nem létező és teljesen szükségtelen konfliktust generálsz. Vagy egy olyat, amely sehol máshol nem létezik, csak a te fejedben. Ne kombinálj! Sokkal egyszerűbb közvetlenül a másikat megkérdezni.

Hála

Amikor csak lehetőséged van rá, mondd el neki, hogy mennyire hálás vagy. Lehet, hogy nem hiszed el, de ezek is mágikus szavak, melyeket hallva a másik hasznosnak és fontosnak érzi magát. Talán te is többször hallod majd ezek után azt a bizonyos “köszönöm” szót.

Semmit nem kell magától értetődőnek venni

Minden kapcsolatban szükség van határokra és felelősségvállalásra. Semmit nem kell természetesnek venni, mert ahhoz, hogy mindenki elégedett legyen, mindkét félnek tennie kell: meg kell tanulniuk kommunikálni egymással, meg kell tanulni megoldani a problémákat és meg kell tanulni kompromisszumot kötni.

Boldogság

Sokan azt hiszik, hogy felelősek annak az embernek az boldogságáért és elégedettségéért, akit szeretnek. De ez csak részben igaz. Mert te vagy a saját boldogságodnak a forrása, nem más. Ha már a kapcsolatotok előtt is elégedetlen voltál az életeddel, akkor a kapcsolatotok csak időlegesen oldhatja meg a problémát. Mert aztán újra előjönnek a régi érzések. És ne gondold, hogy a partnered felelős érted. Te magad vagy felelős a saját boldogságodért, ezt soha ne felejtsd el!

Kommunikáció

Soha ne mondj semmi rosszat a másikról a háta mögött. És nem azért, mert a másik mérges lenne, ha meghallaná. A probléma előbb-utóbb úgyis megoldódik, de az anyád vagy a barátaid, akiknek kipanaszkodtad magad, örökre emlékezni fognak csúnya szavaidra. És legyünk őszinték: te csak azért pakoltál ki nekik, mert a támogatásukra vágytál, függetlenül attól, hogy igazad volt-e vagy sem.

Egy szó, mint száz légy egy kicsit bölcsebb. Beszéld meg a másikkal a problémáidat, de ne a vita hevében, hanem várd meg, amíg mindketten lecsillapodtok. Így nagy lépést tehettek előre a boldog és hosszantartó párkapcsolat felé.

via

betöltés...