10 hétköznapi egészséges étel, amely természetesen méregteleníti és tisztítja a szervezeted

A felgyorsult világban sokszor a legnehezebb feladat tartani magunkat az egészséges táplálkozáshoz. Ennek következtében sok olyan élelmiszerrel terheljük testünket, amikkel kárt okozunk. Lehet, hogy ez most működik, de idővel biztosan megfizetjük az árát.
A következő élelmiszereket könnyen beépítheted a mindennapos étrendedbe, segítségükkel méregtelenítheted és tisztán tarthatod a szervezetedet.

10. Cékla

A céklában sok a vas, a kálcium és az az antioxidáns, amit betainnak nevezünk. Ez adja a zöldség élnék színét. A betain javítja a sejt szerkezetét, regenerálja a májsejteket. A máj a test méregtelenítő központja, ez védi a szervezetet az összes méreganyagtól, aminek nap mint nap ki vagyunk téve. Természetes méregtelenítő hatású zöldség, ami sokat segít az egészséged javításában.

Tipp: Főzd vagy párold a céklát héjában, hogy megőrizze tápanyagtartalmát. Sütni és pirítani is lehet, ha köretet szeretnél készíteni belőle. A nyers cékla nagyon egészséges alapanyaga smoothie-knak, de lereszelve salátába is teheted.

9. Hagyma és fokhagyma

Mindkettő tartalmaz flavonoidokat, melyek segítik a glutation termelődését. A glutation a máj egyik legfontosabb antioxidánsa, segíti a májat, hogy méregtelenítő enzimeket termelhessen, melyek kiszűrik a méreganyagokat az emésztőrendszerből. Ezzel pedig nagy terhet vesz le a májról, valamint antibakteriális, parazita ellenes és immunerősítő hatásokkal is rendelkezik.

8. Zöldek

A zöld leveles zöldségek a klorofill méregtelenítő erejét adják az emésztőrendszernek. Ez a növényi pigment főszerepet tölt be a fotoszintézisben, de megvan az a képessége is, hogy toxinokból és más szabadgyökökből semleges anyagokat készítsen. A szervezetben lerakódott nehézfémek kitisztítását is elvégzi. A klorofill rendelkezik gyulladásgátló és lúgostító hatással is, segít megszabadulni a savas folyadékoktól.

Tipp: A modern ételek többnyire savasak, ezért fogyassz minél több spenótot, kelkáposztát, búzafüvet és más organikus, zöld leveles zöldséget. A búzafüvet smoothie-hoz vagy zöldséglevekhez is adhatod. A spenótból készíthetsz finom levest, a kelkáposztából pedig olívaolaj és fűszerek hozzáadásával isteni pizzás kelkáposzta chips készülhet.

7. Citromos víz

A citrusfélék nagyon jót tesznek az emésztőrendszernek, mert tele vannak C-vitaminnal és antioxidánsokkal. Ezek az összetevők aktiválják a máj enzimjeit, hogy azok a toxinokat vízben oldódóvá alakítsák át, emellett a lassú bélmozgást is felgyorsítják. Ennek köszönhetően a testünkben lévő valamennyi szennyezőanyagtól megszabadulhatunk.

Tipp: Kezdd a reggelt egy pohár langyos citromos vagy lime-os vízzel. Adj hozzá egy csipet sót és egy kevés mézet. Éhgyomorra idd meg, hogy felturbózd az energiaszintedet, felgyorsítsd a bélmozgásodat és szebbé tedd a bőrödet.

6. Magvak és diófélék

Ha nem bírsz leállni a nassolással, legalább egészséges rágcsálnivalót válassz! Mindig tarts magadnál egy tasak magvat vagy diófélét, mandulát, lenmagot, diót, napraforgó magot.

  • A mandula rendszeres fogyasztása segít megszabadulni a máj körül képződött zsírlerakódásoktól.
  • A diófélék sok arginint tartalmaznak, ami segíti az ammónia eltávolítását a májból, ezenkívül az agyműködésnek is jót tesz.
  • A lenmag javítja a kedélyállapotot. Őrölt formában sok rostot biztosít, ami kimossa a bélrendszerből a toxinokat. Bónuszként a lenmag csökkenti az étvágyat, így egyszerűbbé teszi a fogyókúrát.
  • A napraforgó magban magnézium található, aminek fontos szerepe van a vérnyomás egészséges szinten tartásában, a megfelelő szívritmus beállításában, javítja a lipolízist, melynek során a test felhasználja az elraktározott zsírokat.

5. Joghurt

Nagyon jó probiotikus forrás, mely támogatja az egészséges baktériumokat a bélflórában, ezzel elősegíti a jobb emésztést és az immunrendszer működését. A joghurt hasznos baktériumokat juttat a bélrendszerbe, fokozza az emésztést és segít megszabadulni a méreganyagoktól.

Tipp: Kerüld a zsírszegény, alacsony zsírtartalmú joghurtokat, mivel ezek rengeteg cukrot tartalmaznak. Élő vagy aktív kultúrákkal rendelkező joghurtot válassz.

4. Pitypang vagy zöld tea

A pitypang segíti a májat a véráramban keringő toxikus és szennyezőanyagok kiszűrésében. A zöld tea sokkal több antioxidánst tartalmaz, mint a fekete vagy az oolong teák, annak ellenére, hogy ugyanarról a növényről származnak. A zöld teában lévő koffein energiát ad és vízhajtó hatással rendelkezik, ami segíti megszüntetni a vízvisszatartás miatt kialakuló puffadást.

Tipp: Szedj pitypangot és egyszerűen készíts belőle méregtelenítő teát, amivel a hideg napokon még melegen is tarthatod magad.

3. Gyömbér

A gyömbér csökkenti a puffadást, segíti a belek egészséges működését, megtisztítja őket a káros anyagoktól. A paraziták miatt fennálló fokozott gázképződésnek és hányingernek is nagyon jó ellenszere. Javítja a gyomorsav termelődését, ami elpusztítja a parazitákat és védi testünket a fertőzésektől. Segíti az emésztőnedvek áramlását, így hatékonyabbá teszi az egész emésztést. Ez a fantasztikus növény egész nap hatékonyan támogatja az anyagcserét és a májműködést.

Tipp: Ezernyi módon felhasználhatjuk. Próbáljuk ki a gyömbér teát citrommal és mézzel, vagy készítsünk belőle smoothie-t, salátát, levest, vagy süssünk vele!

2. Sárgarépa

Magas a glutation tartalma, a sárgarépa az egyik leghatékonyabb méregtelenítő zöldség. Tele van béta-karotinnal és A-vitaminnal is. Nagyon jó hatással van a keringési rendszerre és javítja az immunműködést.

Tipp: Az egyik módja a méregtelenítésnek, hogy tartózkodsz a feldolgozott élelmiszerektől 1-2 napig. Rágcsálhatsz sárgarépát és más zöldségeket, készíthetsz belőlük zöldséglevet, amit érdemes naponta többször fogyasztani, hogy kitisztítsd a toxinokat a szervezetedből. Zöld teával vagy pitypang teával is párosíthatod.

1. Uborka

Ritkán kap akkora figyelmet, mint amilyet megérdemelne. Az egyik legfőbb hatása, hogy méregteleníti a szervezetet, támogatja az emésztést és tisztítja a májat. Segít, hogy hidratált maradj, természetes vízhajtó, azaz hatására a szervezet több vizeletet termel, így könnyebben kimossa a mérgeket a vérből és a belekből.

Tipp: Az uborkával hatékonyan csökkenthető a puffadás és a vízvisszatartás, ezért az egyik legjobb élelmiszer egy átmulatott éjszaka vagy sós ételek után.

BÓNUSZ: Házi készítésű béltisztító ital a toxinok és a paraziták ellen

Egy pohár meleg vízbe tégy egy teáskanál tengeri sót, majd keverj hozzá almalevet, gyömbért és friss citromlevet. Készíts el egy adagot és tedd a hűtőbe. Amikor szomjasnak érzed magad, igyál belőle egy pohárral, de fogyaszthatod étkezések mellé is.

betöltés...