17 tökéletes pillanatban elkapott fotó, amely többet mond ezer szónál

A fényképezőgépek megjelenésével lehetővé vált a pillanatok megörökítése. Régebben ez nem volt olyan egyszerű,mint manapság és pont ezért,ezeknek a képeknek sokkal nagyobb értékük is van. A fényképészeknek köszönhetően ma megcsodálhatunk olyan képeket, eseményeket,embereket amik/akik hatalmas benyomást tettek ránk, és az emberiségre. Ezek nem beállított képek, hanem spontán készültek, amik azóta már bejárták a világot.

1.

Tadeusz Zytkiewicz épp a saját képét tartja a kezében. Ez a kép azóta már bejárta a világsajtót, több díjat is nyert. Dr. Zbigniew Religa 1987-ben elvégezte az első szívátültetést Lengyelországban, ami 23 órába telt. A képen látni is, hogy a kollégája a jobb alsó sarokban fekszik. Az orvos bent maradt megfigyelni a betegét, Tadeuszt. A műtét olyan jól sikerült, hogy még a műtétet végző orvost is túlélte.

2.

A csernobili három hős

Tíz nappal az első robbanás után egy másik, az előzőnél is komolyabb fenyegetés is megjelent a csernobili atomerőműnél: egy vészhelyzetekben használt medence a robbanás szélén állt, ezt használták a lángok ellen a tűzoltók. A nukleáris reakció moderátora ebben a típusban még grafit volt, nem pedig víz, mint a mai reaktorokban; ezért tudott égni, ezért kellett oltani. A reaktorban addigra agyag, homok és bór volt: ezeket helikopterekkel juttatták oda, így próbálták megfékezni a tüzet. Az eredmény lávaszerű anyag volt, felgyűlt a reaktormag körül, lassan átégette volna magát, majdnem elérte az alatta található vizet. Ha odáig eljutott volna, a keletkező gőz, tömeges robbanások, az abból keletkező radioaktív csapadék Európa nagy részét radioaktív sivataggá változtatta volna. Az egyetlen megoldás az volt, ha valahogyan leeresztik a radioaktív vizet, hogy megelőzzék a még nagyobb bajt. Ez viszont csak emberi erővel ment, úgy, ha néhányan leereszkednek a biztos halált jelentő vízbe, és kinyitják a kapukat. Három férfi jelentkezett: Valerij Bezpalov és Alekszej Ananenko az atomerőmű mérnökei, és Borisz Baranov csernobili munkás. Tudták, hogy az életükbe fog kerülni, mégis lemerültek, ráadásul különleges védőruha nélkül, egyszerű búvárfelszerelésben. Sajnos visszatértük után nem sokkal meghaltak.

3.

Cher Ami

Ez a galamb postagalambként szolgált, mely a csapdába esett katonát üzeneteit hozta-vitte. Többször is meglőtték, elvesztette az egyik szemét és lábát is.

4.

Zárt ajtók mögött

A képen épp egy szvinger partin részt vevő párt látunk, ahol a fotós, Donna Ferrato megörökíti, hogy a férfi megüti a nőt. A kép 1982-ben készült, és a fotós több helyen is közzé akarta tenni a képet, mivel úgy gondolta ezt a nagyvilágnak látnia kell, de elutasították. 1991-ben kiadta a könyvét az “Élet az ellenséggel”, amely a családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet. Akkora port kavart, hogy a kongresszus elfogadta a nők elleni erőszak elleni törvényt.

5.

Ez a kép Vancouverben készült, ahogy egy kisfiú fut az apja után, akit épp besoroznak. Megható pillanat, ahogy az érzelmek megmutatkoznak a férfiak arcán. Szerencsére a kisfiú visszakapta édesapját 1945-ben.

6.

Egy ritka megalázó és elszomorító képet látunk még 1963-ból. 3 fehér tűntető épp leönti ketchuppal, cukorral és mustárral a három fekete, Toulagoo College-ból (fekete főiskola) származó diákot.

7.

1962. április 6-án Saint-Brieucban a Joint Francais cég munkásai épp sztrájkba vonulnak, amikor a rendőrség közbeavatkozik. A képen két embert, egy tüntető és egy rendőrt láthatunk, Guy Burmieux és Jean-Yvon Antignac. A képen két gyerekkori barátot látunk, akik már évek óta nem látták,és tudtak egymásról.

8.

A kép Pulitzer-díjat nyert. Robert L. Stirmot épp hazatér 5 éves hadifogságából,Észak-Vietnámból. A képen tárt karokkal 15 éves lánya fogadja, Lorrie. Azóta ez a kép a vietnámi háború egyik jelképévé vált.

9.

Lina Medina története is már bejárta a világot. A kislány 5 évesen életet adok kisfiának. Szülei orvoshoz vitték, mert egy nagy duzzanatot vettek észre a hasán, az orvos pedig meglepetten tapasztalta, hogy a kislány terhes. Lina Medina hivatalosan is a történelem legfiatalabb édesanyja, aki 1939. május 14-én életet adott kisfiának, Gerardonak. Császármetszéssel mivel a csípője keskeny volt. Az apa kiléte rejtély maradt.

10.

Ezt a borzasztó képet David Seymour készítette, aki egy gyerekotthonban járt, Varsóban. Arra kérte a gyereket, rajzolják le,mit jelent számukra az otthon. Terezka egy koncentrációs táborban nőtt fel, és házak helyett ő ezt rajzolta, mivel nem tudja,mi az “otthon”. Szörnyű belegondolni, hogy miket láthatott.

11.

1987-ben Romániában a kormány rendeletet adott ki egy körút alakítására, de útban volt egy lakóház. Úgy döntöttek, hogy a lakóházat két részre osztják és 55 méterrel arrébb viszik. A történetet bonyolítja, hogy az emberek a lakásokban maradtak. A tömb 80 lakásnak adott helyet, és 7600 tonna volt.

12.

Ez a kép jól mutatja a feketék elleni harcot a ’60-as években. Horace Cort épp megörokítette az utókornak, ahogy a Monson Motor Lodge motelben épp feketék fürdőznek, a moteltulajdonos pedig fehérítőt önt a vízbe. A történethez tudni kell, hogy épp a fehér vendégek hívták őket a fehéreknek fenntartott medencébe fürdőzni.

13.

Azt mondják egy kép többet ér ezer szónál. A háború alatti évek rendkívül megviselték a háztartásokat: nem volt pénz, sem elegendő étel. Lucille Chalifoux épp 24 éves mikor 5 gyereküket várták férjével, aki elvesztette munkáját és kilakoltatás is fenyegette őket, ezért áruba bocsájtották 4 gyermeküket. A gyereket megvásárolták, egyes pletykák szerint rabszolgák lettek belőlük.

14.

Harold Edgerton fizikus és fotós, épp az atombomba teszteknél készített fotót.

15.

1954 tavaszán John Gaunt hallott a partról egy kiabálást, és rohant a fényképezőgépével, majd meglátott egy pár,akik épp kisfiúkat keresik. A kisfiú az udvaron játszott, majd a partra ment, ahol eltűnt a vízben, és soha nem találták meg.

16.

Az utolsó fotó Rajiv Gandhi indiai miniszterelnökről. Egy öngyilkos merénylő rá következő pár pillanatban robbantotta fel magát (a kép bal alsó sarkán,narancssárga virágokkal a hajában látható). A támadásba a fotós is belehalt.

17.

Egy szép nagy családi nyaralásról készült ez a kép 1971-ben Svédországban. Balról a második barna ingben látható Osama, aki később a terrorszervezet első embere lett.

betöltés...