Kangbashi a város, ahol minden ember boldogan élhetne, mégsem költözik oda senki.

Kínában van egy város, amit Ordosnak hívnak. Azért ennyire különleges ez a hely, mert még 2003-ban a város vezetősége úgy határozott, hogy egy olyan lakónegyedet fognak létrehozni a város központjától körülbelül 15-20 kilométerre, ami elegendő helyet biztosít egy millió ember számára. Ez egy nagyon szép és jó projektnek indult és néhány év alatt pik-pak fel is húzták a városrészt, aminek költsége meghaladta a 456 milliárd forintnak megfelelő összeget.

Ez az összeg nem igen terhelte meg a büdzsét ugyanis, az a földrész, ahova építkeztek gazdag szén és földgáz forrás volt, ami elegendő mennyiségű pénzhez juttatta a vezetőséget. Az ilyen tervekkel a középosztályt szerették volna kiemelni abból a közegből, amiben éltek. Mivel minden a tervek szerint alakult, és a hely várakozást felülmúlóan sikerült, ezért a „kínai Dubajként” emlegették.

A Kangbashi névre keresztelt lakónegyed tökéletesre sikerült, hiszen volt benne színház, önkormányzat, üzletek, mozik, irodaházak, játszóterek, múzeumok…stb, ami szem-szájnak ingere. Egyetlen gond van vele, mégpedig, hogy egy árva lélek sem lakik ott, ezért szellemvárosnak tartják.

Szóval ez a városrész, amit egy millió embernek szántak teljesen üres, két évig csak 30.000 fő lakta, de már ők sincsenek ott. Ennek orvoslására a városvezetés a hivatalait, irodáit, átköltöztette ebbe a negyedbe, sőt bizonyos építőmunkásokat és azok családjait is. Biztosak benne, hogy hamarosan, Ordos városából elkezdenek kiözönleni ide az emberek.

Állítások szerint azért nem akarnak kiköltözni ide az emberek, mert csak nyűgnek érzik a folyamatos autókázást a lakónegyed és a városközpont között. Nem utolsó sorban pedig nem túl bizalomgerjesztő a legtöbb ember számára ez a szellemváros, ahol egyébként olyan a hangulat, mint egy horrorfilmben.

Elhoztunk még pár képet erről a szellemvárosról:

Üresen álló családi házak, amik csak arra várnak, hogy beköltözzenek.

Olimpiai stadion.

Ebben a kereszteződésben is csak a lámpák működnek… de minek?

Hullámvasút, amin valószínű egyetlen lélek sem ült még.


Te kiköltöznél ide a családoddal?

betöltés...