Egy szerény orvos története, aki több ezer csecsemőt mentett meg a sárgarépa levesével

Az Ernst Moro név manapság valószínűleg nem rémlik széles közönség számára, mivel nem sokat olvasunk róla könyvekben, és nem látunk róla filmeket a televízióban. Az orvosok azonban ezt az osztrák gyermekgyógyászt kiemelkedő szakemberként ismerik, akinek áttörése babák ezreit segítette megmenteni, és még mindig használják az orvostudományban.

Itt, az 5percblognál meglepődve hallottuk, hogy Ernst Moro milyen sokat tett a világ gyermekeiért, és itt az ideje, hogy megismerd ezt a csodálatos orvost.

Ernst Moro 1874-ben született Ljubljanában, Szlovéniában, amely akkoriban az Osztrák-Magyar Birodalom része volt. Tanulmányait Ausztriában a grazi egyetemen végezte, később a gyermekgyógyászat professzorává vált Németországban a heidelbergi egyetemen. Európában a gyermekgyógyászat csak akkoriban kezdett kifejlődni, mint önálló gyógyászati terület, és a csecsemők halálozási aránya nagyon magas volt, megközelítve a 25\%-ot. Az egyik fő ok, amiért akkoriban több ezer csecsemő halt meg, a hasmenés volt. Moro doktornak sikerült megtalálnia azt a módot, hogy megmentse ezeket a csecsemőket, és gyógymódja egyszerre volt zseniális és egyszerű.

Ersnt Moro javasolta, hogy adjanak a csecsemőknek a saját receptje szerint főzött sárgarépalevest. Moro sárgarépalevesének mindössze három összetevője van:

– 500 g sárgarépa
– Víz
– Só

A leves elkészítéséhez meg kell mosni és tisztítani a sárgarépát, és addig főzni vízben, amíg puhává nem válik. Passzírozzuk át a sárgarépát a szitán, és adjunk hozzá vizet oly módon, hogy a teljes folyadékmennyiség 1 liternek feleljen meg. Adjunk hozzá egy csipet sót.

Kiderült, hogy ez az egyszerű leves megállította a hasmenést a csecsemőknél, még a legrosszabb formáit is, és ez a recept segített gyerekek ezreit megmenteni. Később a tanulmányok kimutatták, hogy a sárgarépalevesben található oligoszacharidok megakadályozták a baktériumok tapadását a bél falához, megállítva a hasmenést. Az idő múlásával ezt a gyógymódot felváltották antibiotikumokkal és hasmenés elleni gyógyszerekkel, ám abban az időben drasztikusan növelte a csecsemők túlélési arányát.

Az életmentő sárgarépalevesen kívül számos más felfedezést is tett Ernst Moro, amelyek a mai gyermekgyógyászat mérföldköveivé váltak.

– Felfedezte az úgynevezett „átkaroló”, vagy más néven Moro-reflexet, amely segít felismerni a spasztikus agyi bénulást a csecsemőknél.
– Megalkotta az „első trimeszter” kifejezést, és leírta a terhesség ezen időszakának főbb jellemzőit.
– Kidolgozott egy egyszerű bőrvizsgálatot a tuberkulózisra, amelyet az 1960-as évekig alkalmaztak.
– Felfedezte, hogy a szoptatott csecsemők szervezete hatékonyabban harcol a baktériumokkal, mint a cumisüvegből etetett gyerekeké.

Moro doktor 1936-ban visszavonult a Heidelbergi Egyetemről, és 1948-ig privát gyermekorvosként dolgozott.

Hallottál már valaha Moro doktorról vagy a sárgarépaleveséről? Ismersz egyéb olyan egyszerű terméket, amely csodát tehet az egészségeddel?

betöltés...