6 dolog, amit a duzzadt lábaid és a bokáid megpróbálnak elmondani az egészségedről

A duzzadt lábak és boka gyakori tünet sokunk számára. Ezt a kellemetlen állapotot általában hosszabb ideig tartó állás vagy járás, kényelmetlen cipő viselése vagy terhesség okozza. Néhány esetben azonban a puffadt lábak és boka piros zászló a komolyabb egészségügyi problémákhoz, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Most közelebbről megvizsgáljuk az alapvető egészségügyi problémákat, amelyek láb- és boka-duzzanatot okozhatnak.

1. A vénáid blokkolva lehetnek.

Amikor a vénás rendszered megfelelően működik, a vénák szelepei nem engedik a vért összegyűlni a lábadban. Ahogy öregszünk, a szelepek kevésbé hatékonyan működnek, és a vért visszatarthatjuk a lábunkban.

A mélyvénás trombózis egy másik vénával kapcsolatos probléma, amely lábduzzadáshoz vezethet. A vérrögök megakadályozzák a vérnek a lábakból a szívbe való visszatérését, miközben a folyadékot a lábadban tartja. Kezelés nélkül ez a betegség veszélyes lehet, mivel a vérrögök a testedben utazhatnak, ha elszabadulnak. Ezek az utazó vérrögök elérhetik a tüdőt, ami tüdőembóliát okoz, vagy akár ischaemiás stroke-hoz vezethet, ha blokkolnak egy artériát, ami a vért az agyba szállítja.

2. Lehet, hogy a szíved helytelenül működik.

A lábduzzanatot vagy ödémát szívelégtelenség is okozhatja. Ha a szív nem pumpál elég erősen, akkor a vér nem tolódik a lábadból a test felső részébe.

A lyukas szívbillentyűk a szívelégtelenség egyik típusa lehetnek, amely a lábak és a bokák felfújódását okozza. Legyél különösen óvatos, ha a szívbetegség bármilyen más tünetét észleled, amely magában foglalhatja a mellkasi fájdalmat, a fáradtságot és a légszomjat is.

3. Lehet, hogy vesebetegséged van.

Veséink egyik fő funkciója, hogy megszabadítanak a testünkben lévő extra folyadéktól. Ha a vesék nem tudják ezt a funkciót teljesíteni, a többlet folyadék és a nátrium pang a szervezetben, és duzzanatot okoz.

Ezt az állapotot okozhatják húgyúti fertőzések, amelyek károsítják a vese vízelvezető rendszerét (például vesemedence-gyulladás). A veseelégtelenség okozta ödéma általában a lábakban és a szemek körül fordul elő.

4. Lehetséges, hogy problémáid vannak a májaddal.

Más funkcióin kívül a máj egy albumin nevű fehérjét termel. Ez a fehérje a véráramban tartja a folyadékot, és nem hagyja, hogy beszivárogjon a szövetünkbe. Néhány májbetegség csökkentheti az albumin szintjét a vérben, és a folyadék bejut a véráramból a szervezet szöveteibe. Ebben az esetben a duzzanat nemcsak a lábakban és a bokákban fordulhat elő, hanem a test más részein is.

5. A nyirokrendszered nem képes a testfolyadékok elvezetésére.

A vérerekkel együtt a nyirokereink oxigént és tápanyagokat szállítanak a szövetekbe és szervekbe, és eltávolítják a hulladékot és a szén-dioxidot. Ha a nyirokerek elzáródnak és nem tudják elvégezni vízelvezető funkciójukat, ez a folyadék abnormális felhalmozódásához vezethet, amelyet lymphedema-nak neveznek. Lymphedema előfordulhat fertőzések, műtét, trauma, sugárzás, rákkezelés és egyéb tényezők miatt.

6. Az általad szedett gyógyszerek nem megfelelőek számodra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Swollen feet or a new Givenchy tattoo?

Kim Kardashian West (@kimkardashian) által megosztott bejegyzés,

Gyakran előfordulhat, hogy a lábak és a boka duzzanata a szedett gyógyszerek mellékhatása. Ezen gyógyszerek közé tartoznak a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok), az orális fogamzásgátlók, az orális szteroidok és mások. Ha a lábad megduzzad, próbáld meg kitalálni, hogy összefüggésbe hozható-e egy adott gyógyszer szedésével.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Any remedies?! Help!!!!

Jessica Simpson (@jessicasimpson) által megosztott bejegyzés,

Ha a láb és a boka duzzanatát kényelmetlen cipő vagy hosszan tartó állás okozza, ez könnyen kezelhető otthon, megfelelő pihentetéssel és a lábak megemelésével. Ha a tünetek hosszú idő után sem tűnnek el, vagy ha komolyabb egészségügyi problémák merülnek fel, azonnal fordulj orvoshoz.

Volt valaha duzzadt a bokád vagy lábad? Tudsz más egészségügyi állapotról, amely a tünet mögött rejtőzhet?

betöltés...