20 étel, amelyet nem szabad nyersen fogyasztani

A nyersétel-diéta erős tendenciájának köszönhetően azon gondolkodunk, vajon minden ételt így kellene-e fogyasztani. Kiderült, hogy nem ez a helyzet. Igazából néhány élelmiszer valójában káros az egészségünkre, ha nem dolgozzák fel, vagy főzik meg először. Vannak olyan ételek, amelyeket lehet nyersen fogyasztani, de ennek során óvatosan kell eljárni.

Úgy gondoljuk, hogy tudnunk kell, mely élelmiszereket nem szabad nyersen fogyasztani, hogy igazságot tudjunk tenni mind az étel, mind a testünk számára.

1. Tej

A friss tejről úgy vélik, hogy a legjobb fajta tej a szervezet számára, de a friss nem jelenti azt, hogy egyenesen a tehéntől, kecskétől, juhtól, bivalytól, vagy tevétől származik. A nyers tej vagy nem pasztörizált tej káros baktériumokat illetve egyéb kórokozókat hordozhat, amelyektől nagyon beteg lehetsz vagy meg is halhatsz. Súlyos fertőzéseket is okozhat, mint például a szalmonella, liszteriózis és E. coli. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) közegészségügyi hivatal tanulmányai azt mutatják, hogy a nyers tej miatti járványok kitörése továbbra is veszélyezteti az emberek egészségét.

2. Kelkáposzta

Közismert tény, hogy a kelkáposzta a világ egyik legegészségesebb étele. Nagyon sok nyers kelkáposzta evése azonban hormonális rendellenességeket okozhat, amely ingadozásokhoz vezethet a vércukorszintben, a testsúlyban és az általános anyagcsere egészségében. Ennek eredményeként a pajzsmirigy duzzanatát vagy golyvát tapasztalhatsz.

3. Tojás

Noha a nyers tojás elfogyasztása gyakoribb olyan országokban, mint Japán és Korea, egy Rocky jelenet népszerűsítette azt, ahol a bokszoló nyers tojást ivott. Azt a mítoszt, miszerint a nyers tojás egészségesebb, mint a főtt tojás, megcáfolta egy kicsi tanulmány eredménye, amely szerint a főtt tojásban (90\%) nagyobb a fehérje felszívódása, mint a nyers tojásban (50\%). A fertőzött tojáshéjak miatt szalmonellafertőzések fordultak elő. Ennek ellenére továbbra is ehetsz hollandi mártást, mindaddig, amíg pasztőrözött tojást használsz, mondja az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA).

4. Mandula

A mandula tápláló rágcsálnivaló, amely nagy mennyiségű fehérjét, rostot és egészséges zsírt tartalmaz. Azonban, ezek az általában diónak tekintett magok, a természetben előforduló cianidot is tartalmaznak – ezt az összetevőt gyakran használják Agatha Christie könyveiben gyilkos „fegyverként”. Egy esettanulmány szerint 4-5-keserű keserű mandula elfogyasztása szédülést, hányingert és hasi görcsöket okozhat. Noha ezek a nyers keserű mandulák Amerikában illegálisak, egyes országokban még mindig legálisak.

5. Bodzabogyó

A bodzabogyó antioxidánsokat tartalmaz, és úgy vélik, hogy enyhíti a megfázást, leküzdi az influenzát és erősíti az immunrendszert. Egy jelentés szerint azonban a nyers bodzabogyó vagy a növény más mérgező részének evése vagy ivása émelygést, hányást, szédülést és bódultságot okozhat. Szerencsére a bogyókban található mérgező anyagokat főzéssel biztonságosan eltávolíthatjuk.

6. Liszt

Nehéz ellenállni, hogy megegyünk egy kanál nyers tésztát, különösen akkor, ha ez süti tészta, de nemcsak a nyers tojás miatti szalmonellafertőzés kockázatának veszélye miatt, hanem a lisztben lévő E coli miatt is. 2016-ban egy nyers liszttel összefüggő E. coli fertőzés 63 embert betegített meg. Mivel a liszttel készített ételek főzésekor a baktériumok elpusztulnak, vissza kell fognod magadat addig, amíg a sütő el nem pusztítja a baktériumokat.

7. Kelbimbó

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🥬 JAN 31: Eat Brussel Sprouts Day #eatbrusselsproutsday #jan31 #ollydayz Brussel Sprouts? Yuck! It’s almost like we need a day of celebration just so we’re forced to eat them. Well, that day is today with Eat Brussel Sprouts Day. Brussel Sprouts were developed from the cabbage between the 14th and 16th centuries in, funnily enough, Brussels, Belgium. They are full of the good stuff, but unfortunately, not the most popular vegetable to eat. Apparently, Brussel Sprouts have a chemical in them that makes them taste bitter to people with a certain gene. Well, seems Olly is one of those people, which is good for the dads, because they also make dogs a little smelly, you know where. . . . #brusselsprouts #alltheveggies #faroutbrusselsprout #eatyourgreens #eatmoregreens #dogsofaustralia #dailydoseofpugs #celebrateeveryday #floofy #melbourneigers #buzzfeeddogs #dailycute #buzzfeedpets #pugloversclub #pugoftheday #pugsessed #pugmodel #pugsrock #pugsrule #pugstyle #pugsandkisses #pugswag #pugsofmelbourne #pugofdestiny #pugsarethebest #9gag #pugsofinstagram @buzzfeedanimals @barked @9gag @pugsofinstagram

365 Days of Olly (@ollydayz) által megosztott bejegyzés,

Az anyukák jó okból szeretik azt mondani, hogy: „Edd meg a kelbimbót!” – magas a tápanyagtartalmuk és antioxidánsokban gazdagok. Noha a kelbimbó fogyasztható nyersen, és nem szabad túlfőzni, nem szabad nyersen fogyasztanod, ha pajzsmirigy alulműködésben szenvedsz, mivel egyike a lehetséges mérgező anyagoknak a pajzsmirigy működési zavar esetén.

8. Alma

Azt mondják, hogy „naponta egy alma az orvost távol tartja”, de mindannyian ismerjük Hófehérke tragikus történetét. Hófehérke almája mérgező volt, a tiéd valószínűleg nem, de a nyers almába történő harapás közben óvatosan kell eljárni. Az amigdalint tartalmazó almamagok véletlen összerágása cianidot szabadít fel. Noha a halálos adaghoz valószínűleg kb. 40 almamagot kell elfogyasztani, a Toxikus Anyagok és Betegségek Nyilvántartó Ügynöksége (ATSDR) szerint már egy kis mennyiségű cianid is veszélyes lehet, és azt tanácsolja, hogy ne fogyasszunk almamagokat.

9. Kesudió

A kesudió nem csak egy ízletes snack, de csökkenti a rossz koleszterin szintjét, csökkenti a szívroham kockázatát, valamint segít fenntartani az egészséges testsúlyt. A nyers kesudió ugyanakkor urusiolt tartalmaz, egy mérges szömörcében található mérgező anyagot, amely ugyanabból a botanikai családból származik, mint a kesudiófa. Már az érintése bőrreakciót válthat ki egyes embereknél.

10. Tonhal

Nyers tonhal fogyasztásakor ételmérgezés kockázatával szembesülhetsz, ha a nyers tonhal nem volt elkülönítve a nyers húsoktól vagy más nyers halaktól. A nyers tonhal nagyon magas higanytartalommal is rendelkezik, amely mérgező hatással lehet a szív- és érrendszerre és a központi idegrendszerre. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a biológiailag hozzáférhető higany mennyisége 40-60\%-kal alacsonyabb volt a főtt halban, mint a nyers halban.

11. Csírák

A csírák az egyik legkönnyebben növekvő növények, és tápanyagokban gazdagok. A nyers csírák fogyasztása azonban elfogyasztásuk után 1-8 nappal ételmérgezést okozhat, olyan tünetekkel, mint a gyomorgörcs, hasmenés és hányás. A nyers vagy enyhén főtt csírák ételmérgezéshez vezethetnek.

12. Paradicsom

Noha a paradicsom nyersen is fogyasztható, a Cornell Egyetem kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy a főtt paradicsom antioxidáns aktivitása nagyobb, mint a nyers paradicsomé. Ez arra utal, hogy a paradicsom további előnyeinek kihasználása érdekében étkezés előtt főzzük meg őket. A paradicsom a 10. helyen áll a növényvédőszer-maradékkal szennyezett zöldségfélék között, ezért először meg kell mosni. A szár, a levél és az éretlen paradicsom mérgező, ezért nem szabad fogyasztani.

13. Limabab

A limabab linamarint tartalmaz, amely nyers fogyasztás esetén cianidot termel. Szerencsére főzéskor a cianidszint csökken, így a limabab biztonságosan fogyaszthatóvá válik. Amerikában a boltokban forgalmazott limababnak alacsony cianidszinttel kell rendelkeznie, de néhány országban nincs ilyen követelmény.

14. Burgonya

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NOT an apple, Lily. Not an apple. #learningthehardway #lilybelle #rawpotato

KRISTEN•JOY (@startledpenguin) által megosztott bejegyzés,

Lehet, hogy nem gyakori a nyers burgonya fogyasztása, de a gyerekek beleharaphatnak, mint az almába. A burgonya anti-tápanyagokat tartalmaz, amelyek akadályozhatják az emésztést és a tápanyagok felszívódását. A főtt burgonyában 50–60\% -kal kevesebb a lektin, az egyik anti-tápanyag. A burgonya glikoalkaloidjai nagy mennyiségben álmosságot, viszketést, fokozott érzékenységet és emésztési problémákat okozhatnak, és ezeket csökkentheti a burgonya hámozása és főzése.

15. Csirke

raw chicken legs on the brown plate

Oka van, hogy Gordon Ramsay minden alkalommal kikelt magából, amikor nyers csirkét tálaltak neki – mérgező. A marhahústól eltérően a nyers csirke fogyasztása súlyos betegségeket okozhat, mivel szalmonellát, campylobactert vagy mindkettőt tartalmaz, amelyek hasmenést, lázat és hasi görcsöket okozhatnak. Egy tanulmány rámutatott, hogy a baromfi volt a leggyakoribb élelmiszer a járványok során 1998 és 2012 között. A “Centers for Disease Control and Prevention” közegészségügyi hivatal szerint a csirkét 74 fokos biztonságos belső hőmérsékletre kell főzni.

16. Gomba

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Do other people snack on raw mushrooms? Ian Wells thinks I’m weird ?? #rawmushrooms #rawmushroom #foodweirdo #vegan #mushrooms #glutenfree #snack #snacks

D A N N I – W E L L S (@danni_wells1986) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Thanks @jodiebogiebeare for teaching me that #rawmushroom is way nicer #healthfoodconvert

Louise Croft 🦄 (@digitalnomadgirl) által megosztott bejegyzés,

A nyers gombák agaritint tartalmaznak, amely rákkeltő hatásúnak bizonyult az egerek húgyhólyagjában. Noha úgy tűnik, hogy az emberekre nézve sokkal alacsonyabb a kockázat, körülbelül 100 000 emberből 2 eset, ahhoz hogy a gombákból olyan tápanyagokat nyerjünk, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát, a legjobb, ha először megfőzzük a gombát. A gombák főzése csökkentheti a gombaételek higanyszennyezettségét is.

17. Vörös vesebab

close up of a bowl of red beans

A vesebab Phytohemagglutinin (vesebab-lektin) nevű toxinokat tartalmaz, amelyek hasmenést, akut gyomorbél hurutot, súlyos émelygést és hányást okozhatnak már 4 vagy 5 nyers vörös vesebab elfogyasztása után. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) szerint az 5 órán át áztatott vörösbabot legalább 10 percig kell főzni, hogy biztonságos legyen a fogyasztása.

18. Rebarbara levél

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Today I’m gonna show you how to make a homemade rhubarb juice. 🍋 I really love this vegetable, especially my granny’s rhubarb cake! 👵🏽💗 I found the rhubarb in my partens garden. So it is really homemade What you need for a rhubarb juice: 1 kg rhubarb 250 g sugar 1,5 l water 1. Clean the rhubarb and cut them into 2 cm pieces. 2. Mix the rhubarb, sugar and water in a saucepan and heat it up to boiling point. Continue boiling for ca. 15 minutes. 3. Pour the mix through a strainer down into a large bowl. Use a cloth within the strainer, than you will get a clear liquid. 4. Clean some bottles using boiling water to make sure they are completely clean and that all bacteria are gone. This will extend the shelf life. Pour the concentrated juice on the bottles and keep them refrigerated. 5. When your are serving the juice simply mix the concentrated juice with water or sparkling water in the ratio 1-4. And now enjoy your refreshing rhubarb juice! • • • • • #diy #tutorial #doityourself #creative #recipe #cooking #instayum #homecooking #thekitchn #foodblog #recipeoftheday #foodblogger #glutenfree #summertime #fresh #tasty #delish #foodgasm #fruit #refreshed #lemonade #homemade #onthetable #foodphotography #kitchen #cook #rhubarb

Marina Geckeler (@marinageckeler) által megosztott bejegyzés,

A rebarbara technikailag nyersen is ehető, feltéve, hogy a leveleket nem fogyasztod el. Míg a rebarbara szár tápláló és az ókori Kínában gyógyászati célokra használták, levelei mérgezőek, ezért nem szabad sem nyersen, sem főve fogyasztani. Oxálsavat tartalmaz, amely hasmenést, vörös színű vizeletet, hányingert és hányást okozhat.

19. Olajbogyó

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I am preparing and brining raw olives. Have you done this before? I only did it once maybe 9 years ago but these babies look so good that i am going to go through this whole process again. It takes a few weeks of soaking the olives in salt water and changing it daily. I love olives. They are often my top source of iron. A great calcium source, vit E, fats. I used to get low salt ones in LA but now i de-salt fresh fermented ones since i cannot find the low sodium ones anywhere in Austin. Funny enough they were also a major breastfeeding craving for me. Which ones are tour favorite type of olives? #olives #rawolives #breastfeedingfood

ALI KAMENOVA YOGA (@ali.kamenova) által megosztott bejegyzés,

A cikkben szereplő legtöbb ételtől eltérően az olajbogyót azért nem szabad nyersen fogyasztani, mert nem ehető, nem pedig azért, mert betegséget okozhat vagy megölhet. A nyers olajbogyó rendkívül keserű, és ha elkövetnéd azt a hibát, hogy bekapsz egyet, amikor a toszkán olajfák között sétálsz, valószínűleg undorodva kiköpnéd.

20. Méz

A nyers méz a Clostridium botulinum baktérium spóráit tartalmazhatja, amely különösen káros a csecsemőkre, az egy évnél fiatalabb gyermekekre és a terhes nőkre. Botulizmus mérgezést okozhat olyan mellékhatásokkal, mint például émelygés, hányás és hasmenés. Következésképpen életveszélyes bénulást okozhat.

Fogyasztod ezen termékek bármelyikét nyersen? Van-e egyéb olyan nyers étel, amely nem szerepel a listán, és amely veszélyes az egészségünkre?

betöltés...