15 élelmiszer, amit fogyasztanod kell, hogy megszabadulj az ízületi fájdalomtól

Az ízületi fájdalmat okozhatja egy közelmúltbeli sportsérülés, vagy leggyakrabban ízületi gyulladáshoz kapcsolódik. Ha csont- vagy ízületi fájdalomtól szenvedsz, személyes tapasztalatból tudod, hogy ez pusztító és bosszantó lehet a mindennapi életben. Annak ellenére, hogy nem bizonyították, hogy bármilyen konkrét étrend meggyógyítja, a vizsgálatok azt mutatták, hogy bizonyos élelmiszerek és fűszerek segítenek a betegeknek – úgy működnek, mint a természetes gyógyszerek.

Végeztünk némi kutatást, és megállapítottuk, hogy kiegyensúlyozott étrend enyhíti a fájdalmat és a gyulladást, erősíti a csontjaidat, és javítja a mindennapi életedet.

1. Gyümölcsök

Közismert tény, hogy a gyümölcsök sok vitamint tartalmaznak, amelyekre testünk vágyik, különösen az immunrendszerünk. De még ennél is több van bennük.

Szőlő: A szőlő, az íze mellett, egy általa tartalmazott növényi vegyület miatt, amelyet proanthocyanidinnek neveznek, csökkenti a gyulladást és az ízületi fájdalmat.

Citrusfélék: Általánosan ismert, hogy testünk vágyik a C-vitaminra, különösen az immunrendszerünk. A narancsnak, a grapefruitnak és más citrusféléknek magas a C-vitamin tartalma, ami segít megelőzni az ízületi gyulladást és ízületi fájdalmat.

Cseresznye: A cseresznyéről és különösen a cukrozatlan meggy levéről kimutatták, hogy nagy eredményeket érnek el az osteoarthritisben (kopásos ízületi gyulladás) szenvedő embereknél. Egy ilyen betegségben szenvedő nőkkel végzett vizsgálat kimutatta, hogy 3 hétig tartó meggylé ivás után csökkent a gyulladásos markerek szintje, és fájdalmuk egy része is enyhült.

2. Zöldségek

A szüleink mindig azt mondták, hogy „Edd meg a zöldségeket!”, és igazuk volt. A zöldségek nagyon jót tesznek az egészségünknek.

Spenót: Popeye a tengerész szerette a spenótot, mert ízletes és magas az antioxidáns tartalma is. Egyik vegyülete a kaempferol, amely bizonyítottan csökkenti a gyulladást, a fájdalmat és lassítja az osteoarthritis folyamatát.

Brokkoli: A brokkoli szulforafánt tartalmaz, amely segít az ízületi fájdalomcsillapításban, és hozzájárul a reumatoid artritisz tüneteinek csökkenéséhez. Talán most, hogy tudod, mennyire jó, többet fogsz gondolni erre a csodás zöldségre.

Szója: A szójabab is hasznos. Alacsony zsírtartalmú és gazdag a fehérje- és rosttartalma, valamint omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely segít gyulladásos ízületi fájdalom esetén. Ez a zöldség fogyasztására igaz, és nem a szójából készült termékekre, amelyek magas cukor- vagy sótartalmúak.

Vörös bab: A vörösbab is gazdag rostokban, ami csökkenti a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét, pont úgy, mint a teljes kiőrlésű ételek. Magas fehérje-, folsav-, vas-, magnézium- és káliumtartalmú is, amelyek erősítik az immunrendszerünket.

3. Fűszerek

Eltekintve attól, hogy extra ízt adnak az ételeknek, a fűszerek sok tulajdonsággal rendelkeznek. A nyugtató tulajdonságaik nagy részének kihasználásához jobb, ha vízbe öntjük őket, és meleg vagy hideg italokat készítünk velük.

Sáfrány vagy kurkuma: Ezek gyulladásgátló szerként hatnak, és segítenek csökkenteni az ízületi gyulladás (arthritis) tüneteit. Tanulmányok kimutatták, hogy a krocin, amely a sáfrány egyik fő összetevője, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antiproliferatív (sejtszaporodást gátló) tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékony az ízületi fájdalmakban szenvedő embereknél.

Gyömbér: Egy tanulmány a gyömbér hatásairól olyan embereknél, akik súlyos térdízületi fájdalmat tapasztaltak, kimutatta, hogy egy ideig való használata után a betegek 63\%-a számolt be a fájdalom nagyfokú enyhüléséről.

Fokhagyma: A fokhagyma csodálatos hatással van a tünetekre és a betegség megelőzésére. Amellett, hogy csökkenti a vérnyomást és segít a szívbetegségen, a vizsgálatok szerint a fokhagyma erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti az osteoarthritis (kopásos ízületi gyulladás) kockázatát és fájdalmas tüneteit.

Zöld tea: A zöld tea leginkább antioxidáns tulajdonságairól és az anyagcsere fokozásáról ismert. Továbbá tartalmaz egy polifenol nevű vegyületet, amely gyulladásgátló és segít a fájdalomcsillapításban. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az epigallokatekin-gallát, amely szintén van a zöld teában, megállítja a rheumatoid arthritisben szenvedő emberek ízületi károsodását.

4. Egyéb élelmiszerek

Az ízületi fájdalom csillapításához segítséget nyújtó élelmiszerek listája nem korlátozódik a gyümölcsökre, a zöldségekre és a fűszerekre.

Hal és halolaj: A zsíros halfajták, mint a lazac, a tonhal és a pisztráng, és halolajuk gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek bizonyítottan küzdenek a gyulladásokkal és azonnal csökkentik az ízületi fájdalmat. A bennük lévő nagy mennyiségű D-vitamin segít az ízületi gyulladás és hasonló betegségek tüneteinek csökkentésében is.

Teljes kiőrlésű ételek: Bár a fehér gabona termékek kerülendők, a teljes kiőrlésű ételek, mint a barna tészta, a zabpehely, a barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonafélék, azok vegyületei miatt bizonyítottan csökkentik a C-reaktív protein szintjét a vérünkben. Ez a fehérje több betegséghez, köztük az ízületi gyulladáshoz is kapcsolódik.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek: Az olyan termékek, mint a joghurt, a tej és a sajt, kalciumban és D-vitaminban gazdagok, amelyek mindegyike bizonyítottan erősíti a csontokat és erősíti az immunrendszert. Ezek nagyszerű kiegészítői a kiegyensúlyozott étrendnek és segít a fájdalomcsillapításban a csontritkulás és az osteoarthritis miatt.

Dió, pisztácia és mandula: Minden dióféle tápláló, de a dió, a pisztácia és a mandula nagyon nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, E-vitamint, fehérjét és alfa-linolénsavat, amely erősíti az immunrendszert. Pontosabban, a diónak magas az omega-3 zsírsav tartalma, amely segít csökkenteni az osteoarthritis, azaz a kopásos ízületi gyulladás és a rheumatoid arthritis fájdalmait.

Nagyon csodálatos, hogy a modern orvostudományon kívül a természetre is mindig számíthatunk. Éreztél már valaha ízületi fájdalmat vagy egyéb fájdalmat, és rájöttél, hogy a természet segítsége értékes? Mely más élelmiszereket találsz még hasznosnak a tapasztalataid alapján? Oszd meg történeteidet kommentben.

betöltés...