10 étel, amit a táplálkozási szakemberek kerülnek, mint a tüzet

Annak érdekében, hogy ne kínozzuk magunkat szigorú diétákkal, a modern táplálkozási tanácsadók azt javasolják, hogy fogyasszunk egészséges ételeket és végezzünk testedzést. A szakértők táblázatokat és terméklistákat is készítettek táplálkozási tulajdonságaik alapján. Mindannyian tudjuk, hogy a fehér kenyér, a sült ételek, az édességek és az üdítőitalok tiltottak, de valójában több olyan termék van, amely a tiltott élelmiszerek listáján szerepel.

Meglepett minket az a tény, hogy egyes termékek valóban károsak lehetnek. És a legváratlanabb a bónusz.

10. Édes joghurtok

A tápláló tejtermékek nem édesek. Igen, a joghurt nagyon jó a szervezetünk számára, de jobb, ha cukor vagy gyümölcs-adalékanyagok nélkül fogyasztjuk. Egy édes joghurt lehet desszert, de nem szükséges tejtermék.

A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a sűrítőanyagokat és keményítőt tartalmazó tejtermékeket. Ehelyett adjunk hozzá néhány friss bogyós gyümölcsöt, fűszereket és vanília kivonatot a természetes joghurthoz.

9. Rizs

Azt mondják, hogy a rizs majdnem olyan, mint a kenyér, és táplálkozási szempontból a fehér rizs a legkevésbé előnyös. Nagy mennyiségű egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, amelyek súlygyarapodást okozhatnak.

A táplálkozási szakemberek azt állítják, hogy a rizs jó lehet számunkra, de nagyon jó minőségűnek kell lennie.

8. Petrezselyem

A petrezselyem valóban káros lehet. A tapasztalatlan szakácsoknak nem szabad hozzáadni a salátákhoz, és majonézzel, tejföllel vagy olajjal megöntözniük, mivel a petrezselyem nitriteket bocsát ki, és szó szerint 30 percen belül méreggé válik.

A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy ne adjunk petrezselymet az ételhez, csak a tálalás előtt, hogy megőrizze az összes hasznos elemet.

7. Mártások

Észrevetted már, mennyire különböző a házi paradicsompüré a boltban vásárolt ketchuptól? A majonéz, a tartár, a mustár és más mártások sem képeznek kivételt a szabály alól. A helyzet az, hogy minden megvásárolt szósz cukrot tartalmaz.

A táplálkozási szakértők elmagyarázzák: olcsóbb cukrot adni hozzá a természetes paradicsom helyett, hogy gazdagítsák az ízét. Javasoljuk, hogy olíva- vagy lenmagolajat válassz, vagy daráld le te magad a paradicsomot, és fűszerezd.

6. Szárított gyümölcsök és gyümölcs chipsek

A gyümölcs chipsek egyre népszerűbbek az egészséges táplálkozás követői körében, de a legtöbb gyártó ugyanazt a módszert alkalmazza az előállításukhoz, mint a burgonya chips előállításához: olajban sütik őket. Így a zöldség- vagy gyümölcs chips ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a burgonya chips.

Ezek a chipsek általában jól néznek ki és jó ízűek a kémiai feldolgozásnak köszönhetően melyen a szárítás előtt keresztül mennek. Ezen túlmenően ez a folyamat a termék eltarthatósági idejét közel háromszorosára hosszabbítja meg. Sajnos a feldolgozás után ezek a gyümölcsök és zöldségek egyáltalán nem hasznosak vagy egészségesek.

A szárított gyümölcsök megvásárlása előtt vedd figyelembe az élénk színüket, a természetellenes fényt, a puhaságot vagy a szagot. Ezek a feldolgozás jellemzői. Ha gyümölcsök kiszáradnak, nem lesznek fényesek vagy puhák.

5. Szőlő

Furcsa lehet, de a szőlő nem olyan egészséges. Édesességük miatt egy egész csokorral megeszünk egy ültő helyünkben, ami miatt a testünk egyszerre túl sok cukrot kap.

A táplálkozási szakemberek azt mondják, hogy bölcsen keverjük a szőlőt más termékekkel. Nem kellene zsíros ételekkel, halakkal, friss uborkával, dinnyével, sörrel vagy tejjel fogyasztanunk őket.

4. Rosszul főtt hal

A hal szinte mentes minden káros zsírtól, és olyan hasznos zsírokat tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak. A Hawaii Egyetem tudósai tanulmányozták a legnépszerűbb halételek kémiai szerkezetét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a főtt vagy sütőben sült hal tartalmazza a legnagyobb mennyiségű hasznos anyagot. Az amerikai kardiológusok azt állítják, hogy az olajban sült, füstölt és sós hal valóban káros.

3. Kukorica

Számos különböző vizsgálat után a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a módosított kukorica befolyásolja a szárazföldi, illetve vízi szervezeteket. Azt is észrevették, hogy a módosított kukoricából származó pollen káros mérget tartalmaz. Sok országban ez a fajta kukorica tiltott.

Nem ajánlott konzerv kukoricát vagy más konzervterméket fogyasztani. Jobb főzni vagy sütni, hogy megőrizze a hasznos elemeket.

2. Diófélékből készült tej

A mandula-, a kókusz- vagy a brazil dió tej hozzáadott cukrot és ízesítőket és természetesen további kalóriát tartalmaz. Szóval, ismerd meg az összes összetevőt egy termék megvásárlása előtt. Lehet, hogy még jobb, ha a tejet bio boltokban vásárolod meg.

1. Rizsszelet

A rizsszeletek sok diétában szerepelnek, mivel szinte semmilyen zsírt nem tartalmaznak. Néhány évvel ezelőtt még a népszerű magazinok is ajánlották a kenyér rizsszeletekkel való helyettesítését.

Sajnos, a rizs szeletnek magas a glikémiás indexe, így nagyon hamar éhesnek érzed magad, miután megeszed őket. Ennek eredményeként több kalóriát fogyaszthatsz, mint amennyit kellett volna, és egyre több súlyt szedhetsz fel.

Bónusz: A túl sok avokádó fogyasztása is káros.

Ma az áruházak különböző avokádókat kínálnak, és a táplálkozási szakemberek azt állítják, hogy nagyon egészségesek. De meg kell említenünk, hogy sok kalóriát tartalmaznak: 10 dkg avokádó 245 kalóriát tartalmaz. Tehát nem ajánlott túl sokat fogyasztani belőle.

Ne feledd, hogy csak a nyers avokádó tartalmaz minden hasznos elemet. A hőkezelés után kevésbé hasznos. A túl sok avokádó fogyasztás csökkentheti a gyulladásgátló gyógyszerek hatását és csökkentheti a vörösvértestek szintjét is.

Fogyasztod ezeket a termékeket? Készen állsz, hogy csökkentsd a mennyiségüket az étrendedben?

betöltés...