5 éve élek az Egyesült Államokban, és íme, a dolgok, amikhez még mindig nem tudok hozzászokni

A nevem Karina, és közel 5 éve élek az Egyesült Államokban. Néhány ember számára ez hosszú idő lehet, míg mások számára rövid. Életem legnagyobb részét Szentpéterváron, Oroszországban éltem. Azért jöttünk az Egyesült Államokba, mert a férjemet, aki mérnök, Seattle-be helyezték át. Természetesen miután ideköltöztem, rájöttem, hogy az Egyesült Államok olyan ország, amelyben különböző kultúrájú és mentalitású emberek vannak, mint a sajátomban. Nagyon szeretek néhány dolgot ebben az országban, de néhány más dolog mindig furcsa lesz számomra.

Mesélek néhány szokásos amerikai dologról, ami még mindig furcsa és meglepő számomra.

1. Hajnali 5 órakor kelnek fel a munkához.

Egyszer egy amerikai asszony azt mondta nekem: „Nem is tudom, miért kell ezt tennünk.” Sokat nevettem ezen, mert addig a napig azt gondoltam, hogy az amerikaiak azért mennek 6-7 órakor dolgozni, mert úgy akarják. Kiderült, hogy tévedtem. Azonban sokan szeretik ezt a menetrendet, és kezdik el munkanapjukat reggel 6 órakor, hogy 2 órakor végezzenek. Más dolgokat is el tudnak végezni munka után – néhányan önkéntesek, másoknak gyerekeik vannak, stb.

2. A lábukat az asztalokra, székekre és más, nem erre szánt dolgokra teszik

Ne lepődj meg, ha moziba mész az USA-ban és valaki lábát a fejed mellett találod. Ez talán az egyetlen dolog, ami tényleg bosszant engem. Amikor művészeti iskolában dolgoztam, mindig egy kerek asztalnál ebédeltünk. És egyszer, amikor ebédelni érkeztem, 2 másik tanár volt ott, akik kellemes beszélgetést folytattak, miközben a lábuk az asztalon volt. Hogyan lehetséges ez? Azt gondoltam. Ott eszünk! És rengeteg példa van ehhez hasonló helyzetekre.

3. Határozott kézfogás

Egy határozott kézfogás az Egyesült Államokban sokat mond az önbizalmadról és megbízhatóságodról. Először nem értettem, hogy miért tartják olyan szorosan a kezemet, amikor üdvözölnek. Később megkérdeztem a helyi barátaimat. Mégis, annak ellenére, hogy tudom az okot, emlékeztetnem kell magamat, hogy ezt tegyem, amikor hivatalos találkozókon veszek részt, “Karina, határozottan fogj kezet.”

4. Ugyanazokat a cipőket viselik mind otthon, mind az utcán

Sok amerikai nem veszi le az utcai cipőjét, amikor hazaér. Nagyon gyakran, ha vendégeket hívnak, a vendégek is az utcai cipőiket i viselik valaki más házában. Amikor meglátogatnak minket, amerikai barátaink mindig minden alkalommal viccelődnek velünk, amikor emlékeztetem őket arra, hogy a cipőiket az előszobában kell hagyniuk.

5. Nem a szezonnak megfelelően öltözködnek

Nagyon nehéz meghatározni, hogy az év mely időszaka van, amikor Seattle utcáin jársz. Láthatsz kötött sapkát és meleg kabátot viselő embereket nyáron, télen pedig rövidnadrágok nyitott cipővel. Elég nevetséges – sétálhatsz flip-flopban és a rövidnadrágban, amikor a hőmérséklet nulla fok alatti, és senki sem fog megbámulni.

6. Nem megfelelő történeteket mondanak olyan emberek előtt, akiket nem jól ismernek

Az USA-ban mindenki ezt a szabályt követi: „ami természetes, az nem csúnya.” A nyilvános WC-kben gyakran lehet hallani a szomszédos fülkékből, hogy a barátok megosztják, mit csinálnak. Ha egy személy a gázoktól szenved, erről közvetlenül tájékoztatnak. Tehát az amerikai televíziós vígjátékok minden epizódja, ami megnevetett minket, igaz.

7. A zuhanyt közvetlenül a falra szerelik fel

Az USA-ban nehéz találni tömlővel ellátott zuhanyzót. Leggyakrabban egy zuhanyfej található közvetlenül a falba helyezve. Mindössze annyit tudsz csinálni, hogy kissé szabályozod a zuhany helyzetét. Sikerült hozzászoknom ahhoz az elképzeléshez, hogy nem tudom elvinni a falról, hogy megmossam magamat, de még mindig nem tudtam kitalálni, hogyan fogom vele kimosni a fürdőkádat vagy a zuhanykabint. Továbbá, ha háziállataid vannak, akiket le kell zuhanyozni, akkor az egy fárasztó csatává válik.

8. Nagyon magas ágyakon alszanak

Ha valaha is felkeresel egy bútorüzletet az USA-ban, biztosan hihetetlenül magas ágyakat fogsz találni. Emlékeztetnek a tündérmesék ágyaira, amikben a hercegnők aludnak. Általában ezek az ágyak egy keretből állnak, rajta egy úgynevezett ’rugó a dobozban’ (amely úgy néz ki, mint egy másik matrac), majd aztán maga a matrac. Ezek az ágyak gyakran megtalálhatók az otthonokban és szállodákban.

9. Csapvizet isznak

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

А вы смогли бы стать гражданином США с первого раза? ⠀ В США чтобы стать гражданином необходимо успешно пройти тест на гражданство. Всего в тест входят 100 вопросов, на интервью спрашивают до 10 из них. Для успешного прохождения интервью надо ответить на 6 из них. Как в сказка о Кощее, да? …смерть его находится на конце иглы, игла в яйце, яйцо в утке, утка в зайце, заяц спрятан в ларце =) ⠀ Когда я была волонтером в библиотеке и преподавала иммигрантам английский, мы еще и занимались подготовкой к этому тестированию. И я подумала, а почему бы и нам с вами не позаниматься? Это как три в одном — подготовка к тесту, понимание базового английского и интересные факты о США. ⠀ Так, в каждом посте из этой рубрики я буду публиковать несколько вопросов из Citizenship Test на английском. От вас жду ответы в комментариях — как только будет достаточная масса ответов, я буду публиковать правильные ответы в сториз и добавлять их к этому посту. ⠀ И, поскольку это первый пост этой рубрики (назовем ее просто #ситизеншип), пожалуйста напишите, сложно ли вам понимать вопросы и варианты ответов. Если будет много ДА, то в следующих постах буду давать вопросы с переводом. И, в общем, за любую обратную связь — респект и обнимашки =) ⠀ Поехали: ⠀ 1. What do we show loyalty to when we say the Pledge of Allegiance? ⠀ A the President B Congress C the state where you live D the United States ⠀ ⠀ 2. Name one American Indian tribe in the United States. ⠀ A Cherokee B Celts C Zawi Chemi D Slavs ⠀ ⠀ Не забывайте писать свои ответы в комментариях =) ⠀ Правильные ответы: ⠀ 1. The United States. The Pledge of Allegiance is a promise to be loyal to the United States: “I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all. 2. Cherokee. There are hundreds of American Indian tribes in the United States today. The Cherokee is a large American Indian tribe. Cherokees are originally from the southeastern part of the United States. Some still live there today. Between 1838 and 1839, the United States government forced many Cherokee people to move to reservations, or areas, in Oklahoma.

ТА РЫЖАЯ ИЗ СИЭТЛА (@karina_kudinova) által megosztott bejegyzés,

A legtöbb amerikai bátran iszik csapvizet. Először nem tudtam elhinni, hogy a csapvizük olyan tiszta. A statisztikák elolvasása után rájöttem, hogy abban az évben, amikor Washington államba költöztünk, a csapvíz teljesen alkalmas volt ivásra. Ma a statisztikai adatok sokkal rosszabbak, de ez nem állítja meg a helyi embereket. Egyébként az állami hatóságok fluoridot is adnak a csapvízhez, hogy erősítse a fogzománcot. Azonban én soha nem tudtam megszokni – még mindig palackozott vizet iszom, amiből 50 üveg 5 dollárba kerül.

10. A ház padlóit szőnyeggel fedik le a szegélyléctől a szegélylécig

Nemcsak a padlót fedik le, hanem a lépcsőt is. A padlót lefedő szőnyeg az egyik szegélyléctől a másikig halad, és alá van dugva. Ezért nem lehet megszabadulni a szőnyegtől anélkül, hogy leszednék a szegélyléceket. Először azt hittem, hogy ez egy módja annak, hogy ne költsenek sok pénzt a parkettára, de kiderül, hogy az amerikaiak nagyon szeretik ezt a fajta szőnyegezést. Még az 1 millió dollárba kerülő házakban is gyakran olyan szőnyegek vannak, amelyek a szegélyléc alá vannak dugva.

11. Mindent kiárusításon vesznek

Mindannyian szeretjük a nagy kedvezményeket, de az amerikaiak állnak az első helyen. Olyan sok különböző kedvezmény, ajánlat, értékesítési és bónuszprogramok vannak, amelyeket egy amerikai személy mindig vár a vásárlás megkezdése előtt. És ez nem csak a nagy vásárlásokra vonatkozik. Óriási mennyiségű kupont kapok mosodákból, szoláriumokból és termékboltokból. A „Fekete Péntek” hihetetlen dolog – az emberek tényleg a boltok bejáratánál várnak egy éjszakán át, hogy jó ajánlatot kapjanak.

12. Visszaviszik a vásárolt árukat a boltba

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Новый, 14 выпуск рубрики #моя_иммиграция_в_сша. Вы часто спрашивали, а как обстоят дела с переездом у ребят постарше и с детьми. Очень долго никто не откликался, но Лариса первая решила поделиться своей историей, поэтому очень прошу не скупиться на «+» в комментарии в знак благодарности героине. ⠀ А вообще, снимаю шляпу перед Ларисой и ее мужем. Мне было очень не легко встать на ноги, хоть и английским я владею свободно, а ребята и сами адаптировались без языка, и детей устроили! ⠀ ✖️ Лариса, 43 года, 2,5 года в США ✖️ Санкт-Петербург, Россия📍Абурн, Вашингтон ⠀ ❓Почему решились на переезд? Как с точки зрения документов все прошло? ⠀ Уехали по политическим соображениям. Сейчас в ожидании интервью на политическое убежище. С документами всё отлично. ⠀ ❓Что было самым тяжелым в переезде? ⠀ Отсутствие языка у меня и мужа. Но так как в Сиэтле преогромная русскоговорящая община, то всё оказалось легче, чем казалось в самом начале. ⠀ ❓Чем вы занимаешься сейчас? ⠀ Учу язык, подрабатывая на Амазоне, доставка посылок. Основной источник дохода муж, он занимается ремонтами, и я переводчик между ним и его работодателем —афро-американкой. Мой язык по прежнему ниже планки, придуманной мною, много у нас с ней смешных казусов. Хорошо, что у неё отличное чувство юмора. ⠀ Английский у мужа по прежнему отсутствует, но по строительным магазинам ходит сам, применяя язык жестов или в крайнем случае , звонок мне или старшей дочери. ⠀ ❓Как переезд перенесли дети? ⠀ У нас две дочери. Старшая пошла при переезде в 9 класс, она уже хорошо знала язык. В этом учебном году заканчивает школу, впереди колледж. Младшая пошла 2 года назад в K и вечером первого дня всем дома объявила, что она уже знает язык и всё понимает. У детей адаптация прошла успешно 😉 ⠀ ❓Что тебе больше всего нравится в жизни в США? ⠀ Заработал — получил. Не знаю, как ответить. Всё нравится. Еда , дороги (не везде), одежда, школы, мой колледж, улыбки… ⠀ ❓Ты когда-нибудь жалела о переезде? ⠀ Нет. ⠀ Герой: @amerikalarisa

ТА РЫЖАЯ ИЗ СИЭТЛА (@karina_kudinova) által megosztott bejegyzés,

Az ügyfélnek mindig igaza van. Nem tudom, hogy a helyi embereknek hogyan sikerült ilyen módon megszerezni a dolgokat, de nagyon gyakran sajnálom az üzletek tulajdonosait, akiknek vissza kell venniük az eladott árukat. És ezek az áruk bármi lehetnek – használt mobiltelefonok, kopott ruhák és még félkész ételek is.

Ez a vége a listámnak azokról a dolgokról, amiken még mindig meglepődöm az Egyesült Államokban. De tudom, hogy a legjobb ötlet az, hogy igyekezzünk mindent érdeklődéssel figyelni, még akkor is, ha először nem érted.

Más országok mely szokásai leptek meg téged? Kérjük, mondd el nekünk kommentben!

betöltés...