8 bosszantó gyermeki szokás, amelyek valójában normálisak

Minden szülő vissza tud emlékezni arra a pillanatra, amikor az angyaluk egy szörnyű viselkedésű 2 éves kisgyermek lett, és bosszantó dolgokat kezdett csinálni. Ezekben az esetekben a szülőket gyakran irányítják pszichológushoz. De vajon tényleg annyira rosszak ezek a szokások, hogy szakértői segítséget igényelnek?

Úgy döntöttünk, hogy megvizsgálunk néhány kellemetlen gyermek viselkedési problémát, és van egy hírünk számodra. Megnyugodhatsz, a gyermekeddel minden rendben van.

8. Mindig “nem”-et válaszol

Egy kedves és csendes gyermek hirtelen elutasítja mindazt, amit a szülei kínálnak neki. Még akkor is vitatkoznak, ha olyan dolgokról van szó, amit szeretnek.

Mi történik:

Általában a „nem” időszak azt jelzi, hogy egy gyermek elkezdte felismerni, hogy képes saját jogait érvényesíteni. Ez általában akkor fordul elő, amikor a gyermek 2,5-3 éves. Végül megértik, hogy egyének, és nem a szüleik részei, és megpróbálják kialakítani a helyüket a családban.

Mit kell tenni:

Légy türelmes és ne próbáld elnyomni gyermeked lázadó szellemét. Engedd, hogy döntéseket hozzanak, és hagyd, hogy függetlenebbek legyenek: jó, ha gyermeked eldöntheti, milyen ruhát viseljen az óvodába. Így gyermeke jobban fog bízni benned és magabiztosabbá válik.

7. Ugyanazt a kérdést teszi fel újra és újra

A babád nem csak ugyanazt a szót ismétli újra meg újra, hanem igényli a reakciódat. Nem juttat ez eszedbe valamit? Néha az anya nem érti, hogy mit akarnak a gyerekei, és a gyerekek dühösek lesznek, ha nem kapnak választ. Ez a viselkedés még a leghiggadtabb szülőket is megőrjíti.

Mi történik:

Az ismétlés a legjobb módja annak, hogy emlékezzünk arra, hogyan és mikor használják ezt vagy azt a szót, és hogyan változik a jelentése a helyzet és az idő függvényében. Továbbá, a gyermek próbálgatja az intonációját és a hangját.

Mit kell tenni:

Ne feledd, hogy az ismétlés egy lépés a beszéd elsajátításához. Ösztönözd gyermekedet, beszélj vele többet: a „ismétlés időszak” véget ér, de a negatív reakciód problémákat okozhat a jövőben.

6. Gyakran ébred fel éjjel

A babád lefekszik, és általában minden reggel ugyanabban az időben ébred fel, de hirtelen elkezd hajnal 3:00-kor felébredni, sőt sír is. Minél gyakrabban fordul elő, annál nehezebb lesz belenyugodni ebbe a szokásba.

Mi történik:

Az alvászavarok általában az érzelmek és a nap folyamán kapott új információk miatt jelentkeznek. Ha egy gyermek nem akar aludni, akkor valószínűleg erős érzelmeket tapasztalt este. És néha az új készségek elsajátítása is okozhat túlzottan izgatott viselkedést: a gyermekpszichológusok úgy vélik, hogy a gyerekek annyira szeretnék kipróbálni az új készségeiket, hogy készek feláldozni alvásukat.

Mit kell tenni:

Először, próbáld meg az összes tevékenységedet a nap első felére tervezni. Ha a gyermeked még mindig nem akar aludni éjjel, ne bolondulj meg. Tölts el egy kis időt a gyermekeddel, valószínűleg néhány perc alatt megnyugszik, és visszatér az ágyba.

5. Nem akar rád hallgatni

Reggel el kell vinned a gyermekedet az óvodába, és dolgoznod kell menni. De nekik más terveik vannak: a reggelit dobálják, futkároznak, sikoltoznak, és nem akarják megmosni a fogaikat. Nem a legjobb idő a dráma számára, ugye?

Mi történik:

John Gottman pszichológus szerint a gyerekek szófogadatlansága felhívás a játékra. A kisgyermekek számára a játék a fő módja annak, hogy felfedezzék a világot. Gyermeked energiával telve ébred, és nem szabad hibáztatni őket, ha a terveitek eltérnek.

Mit kell tenni:

Fontold meg újra az időbeosztásodat. Megpróbálhatsz korábban felkelni, hogy legyen időd a gyermekeddel játszani. Ha ez az opció nem felel meg neked, próbáld meg megérteni őket, és hagyd, hogy legalább 15-20 percig játsszanak.

4. Sírás ok nélkül

Ma nem engedted, hogy gyermekeid rajzfilmeket nézzenek, és elkezdtek sikoltozni és sírni, így megbüntettedk őket a rossz viselkedésért. De nem vetted figyelembe azt a tényt, hogy tegnap 3 órán keresztül rajzfilmeket néztek, hogy ne zavarjanak meg, amikor elfoglalt voltál.

Mi történik:

A gyerekek mindig emlékeznek a játékok szabályaira (különösen, ha érdeklik őket ezek a játékok), és tényleg nem értik, miért változik a helyzet. Ennek következtében, ha nem vagy képes kielégíteni a szükségleteiket, csalódást okoz nekik.

Mit kell tenni:

Légy logikus a korlátozások tekintetében. Ne változtasd meg a szabályokat csak azért, mert erősebb vagy, és megteheted. Állíts be egyetemes szabályokat és kövesd őket a gyermekeddel együtt.

3. Eldobálja a dolgokat

A gyermeked mindig ceruzákat, játékokat és egyéb tárgyakat dob el. Ha kisbabád van, ők a cumit dobják a földre, és sírnak, amíg vissza nem adod nekik.

Mi történik:

Először is, a csecsemők hajlamosak impulzív viselkedésre, és nem tudják irányítani, mert az agyuk még nem fejlődött ki teljesen. Másodszor, a dolgok dobálása szintén jó készség, amit a gyerekeknek gyakorolniuk kell: finom motoros készségeiket és a kezük és a szemük közötti koordinációt fejlesztik. Harmadszor, amikor egy gyerek valamit eldob, megtanulja az ok-okozati kapcsolatot (ha eldobja, leesik).

Mit kell tenni:

Próbáld meg megmagyarázni, hogy mely dolgokat lehet dobni és melyeket nem szabad dobni. Rendszerint egy 2 éves kisgyermek már általában megérti ezt.

2. Nem akar enni

Gyermekednek mindig is jó étvágya volt, de most már a kedvenc ételét is visszautasítja. Az adagok is túl nagyok, és gyermeked mindig hagy némi ételt a tányérján.

Mi történik:

A gyermekorvosok számos okot különböztetnek meg, amelyek az étvágytalanságot okozhatják, mint például a fáradtság, a fogzás, vagy csak a játék iránti vágyuk. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az új termékek is befolyásolhatják a gyermek étkezési szokásait. A csecsemők meglehetősen konzervatívak és új dolgok megijesztik őket, így ronthatsz a helyzeten, ha továbbra is ragaszkodsz ahhoz, hogy egyen.

Mit kell tenni:

Ne kényszerítsd, hogy gyermeked egyen, ha nem akar. 2 éves korukban megértik, hogy tele vannak. Az új termékek fokozatos bevezetése lehetővé teszi, hogy pozitív kapcsolatot alakítsanak ki az étellel.

1. Állandó hisztéria

A gyermekek hirtelen hisztije a szüleik legrosszabb rémálma. Kezdetben sírnak, hogy megkapják, amit akarnak, de aztán egyszerűen elveszítik az önuralmukat. Még rosszabb a helyzet, ha mindez egy nyilvános helyen történik. Néha szinte lehetetlen lecsillapítani őket.

Mi történik:

A hisztériás rohamnak általában mély és nehezen értelmezhető okai vannak. Lehet fáradtság, érzelmi túlterhelés, éhség, és így tovább. Ebben az esetben egy olyan helyzet, amikor nem vagy hajlandó megvenni egy új játékot, tragédiává válhat. Egy felnőtt képes megbirkózni az érzelmeivel, de a gyermekek idegrendszere még nem elég fejlett.

Mit kell tenni:

A beszélgetés és a figyelmük felkeltése haszontalan. Megpróbálhatod megakadályozni a hisztiket az elején (például azáltal, hogy valami érdekesebbet kínálsz nekik), vagy hagyhatod, hogy a gyermeked sírjon és magától megnyugodjon. A szakértők nem javasolják, hogy engedj ezekben a helyzetekben.

Bónusz: Hogyan lehet megbirkózni a gyermek túlzott érzelmeivel

Amerikai tudósok egy csoportja tanulmányt végzett, és kiderítette, hogy a hangos olvasás hatással van a gyermek érzelmi állapotára. Ez a tanulmány bebizonyította, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei hangosan olvasnak, kevésbé agresszívek. A tudósok elmagyarázzák, hogy a folyamat, amely akkor kezdődik, amikor a gyerekek hallgatják a történeteket, szorosan kapcsolódik az érzelmek és viselkedés kontrollálásának képességéhez.

Úgy gondoljuk, hogy hangosan kell olvasnunk a gyermekeinknek, függetlenül jellemüktől és szokásaiktól.

Hogyan sikerült leküzdened ezt a válságidőszakot? Hogyan birkózott meg vele a gyermeked?

betöltés...