9 dolog, amit a nyelved megpróbál elmondani az egészségedről

Testünk jelzéseket küld nekünk olyan problémákról és betegségekről, amelyekről gyakran nem is tudunk, és ez alól a nyelv sem kivétel. Nagyon sok dolgot lehet elmondani az egészségedről, a nyelved alapján.

Úgy döntöttünk, megosztjuk veletek ezeket a fontos megfigyeléseket.

Eper vörös szín

Ez arra utalhat, hogy nem jutsz elegendő vitaminhoz. Ha a nyelv fénylő vagy eper piros, akkor azt jelenti, hogy a szervezetedben nincs elég vas vagy B12-vitamin. Később a nyelv simábbá válhat, mivel a legtöbb ízlelőbimbó kisimul. Súlyos esetekben erős fájdalom jelentkezhet forró italok és fűszeres ételek fogyasztása esetén. Keress fel egy orvost, és gondolnod újra az étrendedet.

Fekete vagy barna lepedék

A fekete vagy barna lepedék a nyelven meglehetősen ijesztő lehet, ám ez legtöbbször csak rossz higiénia, dohányzás vagy a sok kávé illetve fekete tea fogyasztásának következménye. Ennek eredményeképpen kellemetlen szájszag és ízérzési zavar (ízek felismerésének nehézsége) is kialakulhat. Az első dolog, amit meg kell tenned, felhagyni azokkal a rossz szokásokkal, amelyek a lepedéket okozzák, és nemcsak a fogakat, hanem a nyelvet is naponta megmosni.

Rengeteg fehér lepedék

A túrószerű fehér lepedék élesztőgomba-fertőzés vagy candidiasis jele. Ez a lepedék akkor jelenik meg, amikor a Candida albicans (olyan élesztőgomba, amely az egészséges emberi szervezetben jelen van) túlságosan elszaporodik. Ennek okai különbözőek lehetnek: antibiotikumok szedése, cukorbetegség, gyenge immunrendszer vagy magas vérnyomás. Ajánlatos orvoshoz fordulni.

Barázdált nyelv

A barázdált nyelv lehet egyszerűen az öregedés jele (igen, a nyelv is öregedhet). Általában a barázdák biztonságosak, de ha nem mosod alaposan a fogaidat, fertőzés alakulhat ki. A gombafertőzés kialakulhat közvetlenül a barázdákban, és súlyos fájdalmat valamint égő érzést okozhat. A probléma speciális gyógyszerekkel megoldható. Rosszul behelyezett fog implantátumok is okozhatnak barázdált nyelvet.

Kis fehér foltok a nyelven

Az ilyen foltok lehetnek arra utaló jelek, hogy valami irritálja a bőrt. Például okozhatja ezt egy olyan fog, amely folyamatosan dörzsöli a nyelvet. De többnyire ezeket a foltokat a sejtek megnövekedett osztódása okozza a dohányzó embereknél. Ezeknek a sejteknek az 5- 17\%-a rákmegelőző sejtek lehetnek. Ha a foltok nem tűnnek el több héten belül, fontos, hogy orvoshoz fordulj, és elvégeztess minden szükséges vizsgálatot.

Vörös foltok és hólyagok

Az olyan vörös foltok és hólyagok, amelyek hosszú ideig nem tűnnek el, valóban súlyos betegség tünetei lehetnek. Gyakran kapcsolódnak a nyelvrákhoz. Azonnal fel kell keresned egy orvost.

Égő érzés

Leggyakrabban a menopauzában lévő nőknél fordul elő, és a jelentős hormonális változások okozzák, különösen közvetlenül a menopauza kezdete után. Ha ez a probléma jelentkezik nálad, keresd fel orvosodat. Egy másik oka lehet a rossz fogkrém használata: egyes emberek allergiásak bizonyos összetevőkre.

Kidomborodások és gödröcskék, hepehupás nyelv

Ez egy nagyon ritka jellegzetesség, ami egyáltalán nem veszélyes. Ha nem érzel fájdalmat, nincs miért aggódni, de mindenki más.

Fájdalmas sebek

Ha fájdalmas sebek vannak a nyelveden, ez a szájpenész jele, amely a gyermekeknél leggyakrabban előforduló betegség, de a felnőttek 20\%-a is átesik rajta. A sebek a stressz és a gyenge immunrendszer jelei. Általában 2 héten belül eltűnnek. Abban az esetben, ha mégsem, orvos felkeresését javasoljuk. Többet kell pihenned és nagyobb gondot kell fordítanod az egészségedre.

Láttál már ilyen jeleket a nyelveden? Tettél valamit vele? Mondd el nekünk kommentben.

betöltés...