Vesztifóbia, avagy a legkellemetlenebb fóbia, ami megkeseríti az emberek életét – Íme a részletek

A világon számtalan mennyiségű fóbia létezik, ennek ellenére, csak néhányról van tudomásunk. Ilyen a klausztrofóbia, vagyis a zárt terektől való félelem, vagy az akrofóbia, a magasságtól való rettegés. Utóbbinál nemcsak a legmagasabb pontokon való tartózkodás vált ki félelmet, hanem olyan egyszerű tevékenységek is, mint egy lépcsőfok megtétele. De vannak, akik a lyukaktól félnek, ők a triptofág nevű fóbiában szenvednek. Akad, aki pedig a repüléstől retteg vagyis aerofóbiás. Ma viszont egy nagyon érdekes fóbiát hoztunk el, amiről eddig még mi sem hallottunk. Úgy hívják vesztifóbia (Vestiphobia), vagyis a ruháktól való félelem. Igen, vannak emberek, akik egyszerűen rettegnek ruhát felvenni. Tudósok szerint ez a típusú fóbia eltérő helyekről, körülményekből származik. Lehet, az ember pusztán csak allergiás az anyagokra, szövetekre, de az is lehet, hogy valami negatív élménye van a ruhákkal.

Vesztifóbia okai

A ruházattal vagy szövetekkel való traumatikus események vesztifóbiahoz vezethetnek. Általában a katonák és a katonaságban dolgozó emberek szenvednek ettől a betegségtől, ugyanis a golyóálló mellényeket, katonai bakancsokat vagy más ruházatokat rossz tapasztalatokkal, élményekkel társítják össze. Ez pedig előidézheti a fóbiát.

Azoknál a nőknél szintén előfordulhat ez a fajta probléma, akiknek a kultúrájukból adódóan már gyerekként szigorú dresszkódót kell követniük. A nagyon szűk ruhák viselése klausztrofóbiához vezethet, ami egy bizonyos idő elteltével átalakulhat vesztifóbiába.

Néhányan azon a véleményen vannak, hogy ez a “betegség” örökletes is lehet. Ha az édesapa vagy az édesanya retteg a ruháktól, akkor nagy valószínűséggel gyermekik is félni fognak tőle. Eme elmélet alátámasztására azonban nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésre. Minden jel arra mutat, hogy a gyerekekben leginkább külső ingerek idézik elő a fóbiát, például ha folyamatosan azt látják, hogy szüleik félnek ruhát felvenni.

Vesztifóbia tünetei

Akárcsak a legtöbb fóbia, ez is szorongásban és pánikrohamokban mutatkozik meg. A tünetek a félelem súlyosságától függően eltérőek lehetnek. Viszont a leggyakoribb a hidegrázás, hiperventilláció, légszomj, szédülés és hányinger. Persze akadt olyan, aki azt érezte, hogy csapdába esett és nincs menekvés, de ez ritkábban fordul elő. Azonban nem mehetünk el amellett, hogy mindenkinél más és eltérő számú tünet ütheti fel a fejét, bizonyos esetek hatására pedig meg is változhat. Például egyik nap fokozott izzadás lép fel, a másik nap viszont már erős remegés, hidegrázás.

Gyógyítható a vesztifóbia?

Ma már egyre gyakoribb a hipnoterápiás kezelés a fóbiában szenvedő emberek körében, így a vesztifóbiásoknál is. Mivel ez a típusú betegség jelentős mértékben befolyásolhatja a mindennapi életet, ezért a terápia jótékony hatással van az agyra és a tudat alatti tevékenységekre. Ezzel a módszerrel valamilyen szinten lehet minimalizálni a betegséget, viszont teljesen megszüntetni nem.

Akadnak orvosok, akik gyógyszeres kezelést javasolnak betegeiknek, viszont ez kellemetlen és súlyos mellékhatásokat idézhet elő. Arról nem beszélve, hogy csak átmeneti javulást eredményez, vagyis inkább csak elnyomja a félelmet.

A beszédterápia is jótékonyan hat a fóbiában szenvedőkre, mert általa a félelem egy részét vagy akár teljes egészét is meg lehet szüntetni. Tény és való, hogy ez akár több hónapig is eltarthat, de az elért hatás is jóval tovább tart, mint a gyógyszeres kezelés esetében.

Te ismersz olyan embert a környezetedben, aki ilyen fóbiában szenved?

betöltés...