A világ legrövidebb IQ tesztje, ami első ránézésre egyszerűnek tűnhet, de a legtöbben kudarcot vallanak.

Az IQ olyan érték, amely meghatározza az emberi intelligencia szintjét valamint a mentális fejlődést. Erre 1912-ben jött rá a német származású pszichológus William Stern. Azóta persze számos teszt jelent meg ennek az értéknek a meghatározására. Ahhoz, hogy meg tudják határozni sok logikai feladatot kell elvégezni, ami egyre bonyolultabb és összetettebb feladványokat és kérdéseket tartalmaz. A legrövidebb IQ tesztet azonban Shane Frederick a Massachusetts Technológiai Intézet professzora állította össze, mely összesen csak három rövidke matematikai kérdésből áll.

Kiderült, hogy eme teszt a 2005-ben végzett kutatásának része volt, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvendett és örvend most is az internetezők körében. Statisztikai adatok alapján a válaszadók mindössze 17\%-ka tudja mindhárom kérdésre a helyes választ. Ha ti is ki akarjátok próbálni magatokat, akkor most jó hírünk van, mert elhoztuk nektek ezt a három egyszerűnek tűnő, de bonyolult kérdést.

1, kérdés – A baseball ütő és a labda összesen 1,10 angol fontba kerülnek. A baseball ütő 1 egész fonttal kerül többe, mint a labda. A kérdés az, hogy mennyibe kerülhet a labda?

2, kérdés – Ha 5 csavart 5 gépnek 5 perc alatt sikerül legyártani, akkor 100 csavart 100 gép mennyi idő alatt tud megcsinálni?

3, kérdés – Egy vízililiom levél úszik a tó vízén, melynek mérete naponta a duplájára nő. Mennyi idő alatt takarja be a tó felét, ha az egészet 48 nap alatt fedi le?

Tisztáznunk kell, hogy ezek a feladatok nagyon egyszerűnek tűnhetnek, viszont az emberek java része rossz választ ad rá, amik a következők.

Az első feladatnál a legtöbben 10 pennyt mondanak.

A második kérdésnél 100 percet szoktak az emberek mondani, mivel azt tartják a leglogikusabbnak.

A harmadik kérdésnél többnyire azt a választ írják, hogy 24 nap.

Igazság szerint ezeknek a feladatoknak és kérdéseknek az összefoglaló neve kognitív reflexiós teszt, mely azon képességet méri fel, hogy egy könnyűnek látszó feladatról, kérdésről feltűnik-e, hogy valójában milyen bonyolult. Mivel a kérdésekre általában rossz válasz érkezik, így arra lehet következtetni, hogy sokan nem veszik észre.

A helyes válaszok a fent említett kérdésekre a következők:

1, kérdés válasza: 5 penny.

Ha a labda ára X, az ütőé pedig 1 fonttal több, akkor az X+1.

Ezért – Ütő + labda = X+(X+1)=1,1

Így – 2X+1=1,1 és 2X=0,1

Végeredmény: X=0,05

2, kérdés válasza: 100 csavart 100 gépnek szintén 5 percbe telne legyártani, mivel 1 gép 1 csavart 5 perc készít el, ezért 100 gép 100 csavart szintén 5 perc alatt csinál meg.

3, kérdés válasza: Ahhoz, hogy a levél a tó felét fedje be 47 nap kellene.

Gondolj bele, ha a levélnek 48 nap kell ahhoz, hogy az egész tavat befedje és tudjuk, hogy egy nap alatt a kétszeresére nő, akkor 47. napon kell megint megkétszereznie magát.

Nektek mennyit sikerült kitalálni?

betöltés...