Íme a legnagyobb nemzetközi kereskedelmi áruházlánc, a TESCO alapításának története

Nincs olyan ember, aki ne ismerné a Tesco nemzetközi kiskereskedelmi áruházláncot, hisz Magyarországon is előszeretettel vásárolnak ott az emberek. Ma már van kisebb és nagyobb üzlet is belőle, ami azért is fontos, mert ha valaki olyan helyen lakik, hogy nem tudja megközelíteni a hatalmas boltot, akkor még mindig tudja élvezni a kisebb “Express” nevű változatait. Az évek során több konkurens cég is felvette a vele versenyt, de vannak, akik még mindig hűen kitartanak mellette. Te elgondolkodtál valaha azon, hogy honnan is származik a Tesco, mi a bolt eredetének, keletkezésének története?! Nem, igaz? Nyugodj meg mi sem, viszont a mai posztunkban úgy döntöttünk, hogy elmeséljük nektek, ennek a piros-kék színben pompázó üzletnek a történetét. Ha érdekel, gyere és tarts velünk.

1, A Tesco létrehozása

A Tesco voltaképpen egy angol nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc, melynek székhelye az Egyesült Államokban található, azon belül is Welwyn Garden City-ben. A céget 1919-ben alapította egy Jack Cohen nevű férfi, aki az első világháború idején pilótaként tevékenykedett. 21 évesen, mikor otthagyta a hadsereget, annak összes maradék élelmiszerét megvette, majd eladta. Arra törekedett, hogy idővel ki tudja bővíteni vállalkozását, és bizony így is lett.

A “TESCO” név akkor jött létre, mikor Cohen teát vásárolt Thomas Edward Stockwelltől. Olyan címkével akarta ellátnia teákat, amin mind az ő, mind Stockwell neve szerepel. Így fonódott össze a férfi nevének kezdőbetűi (TES) és az ő vezetéknevének első két betűje (CO).

2, Mikor nyílt meg az első üzlet?

Jack, első üzletét 1929-ben nyitotta meg Burnt Oakban, mely Edgwareben található Angliában. A londoni tőzsdére 1947-ben jegyezték be, majd a második világháborút követően jelentek meg az önkiszolgáló boltok. A legelső St. Albansban nyílt meg, ami egészen 2010-ig üzemelt, majd egy másik, nagyobb helyre költözött. Ekkor a bolt Tesco Metronéven futott. 1956-ban Maldonban megnyitotta legelső szupermarketét. 1961-ben pedig bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint Európa legnagyobb üzlete.

St. Albans, Tesco Metro

3, Új vezető és cégbővítés.

Jack Cohen 1973-ban lemondott a vezetői posztról és édesapja Leslie Porter vette át a helyét. 1994-ben felvásárolta a William Low szupermarket láncot ezzel pedig elorozta riválisától, a Sainsbury’s-től az első helyet a kiskereskedelmi piacon. Ez lehetőséget adott a TESCO számára, hogy Skóciában is terjeszkedjen.

1962-ben Írország fővárosában Dublinban hozta létre leányvállalatát, mely a “Power Supermarkets Limited” néven futott.

Jack Cohen

4, A Tesco több, mint étel

A TESCO 1995-ben indított el internetes vásárlási szolgáltatását, mely mind a mai napig üzemel és működik.

1992-1997 között Franciaországban is volt egy hálózata, mely a Catteau nevet viselte. Ma már csak egyetlen ilyen áruház van, és az is Calaisben.

Csehországban csak 1996-ban nyílt Tesco, ami voltaképpen felvásárolta az amerikai K-mart áruházat. – Ez még mindig működik.

2001-ben már egész Nagy-Britannia szerte voltak Tesco üzletek.

2003-ban egy KIPA nevű üzletláncot vett meg Törökországban, és mindezt azzal a céllal tette, hogy a keleti országokban is elterjedhessen.

A TESCO jelen pillanatban autó- és házbiztosítást kínál, saját mobiltelefon-hálózattal rendelkezik és 6 különféle típusú üzlettel rendelkezik:

Tesco Extra;

Tesco szupermarketek;

Tesco Metro;

Tesco Express;

Tesco Homeplus;

Tesco One Stop.

Te tudtál erről?

betöltés...