9 vezetés technikai módszer, ami jobb sofőrré tesz téged is.

Vannak, akik az elején félnek a vezetéstől, hiszen rengeteg mindent kell figyelni az utazás során, autókat, követési távolságokat, indexeléseket, sebességet, táblákat, a tükröket, a megkülönböztető jelzéssel ellátott járműveket… és a többit. Annak ellenére, hogy rengeteg ember szerzett az évek alatt jogosítványt, még nem biztos, hogy vezet is, hiszen fél a város forgalmától és attól, hogy vagy ő vagy más baleset okoz. Annak érdekében, hogy jobb sofőrökké váljanak fontos néhány szabály betartása, amik nagy mértékben megkönnyíthetik a vezetéssel járó perceket. Összegyűjtöttünk kilenc vezetés technikai módszert, amivel sokkal jobb sofőrré válhatsz, mint amilyen vagy.

1, Plusz órák vétele a biztonságosabb és hatékonyabb vezetésért.

Nemcsak a kezdők, de olykor, a tapasztalt és évek óta az utakon vezető sofőrök is vesznek órákat, hogy javítsanak a vezetési készségeiken és a technikájukon. Ezáltal nem csak praktikusabban, de biztonságosabban is tudnak majd vezetni, ami nem hátrány, ha mindennap kocsival kell közlekedni. Ebben semmi szégyellnivaló nincs, egyszerűen csak nem akarnak másokat veszélyeztetni.

2, Bal lábbal való fékezés.

A legtöbben a jobb lábukkal nyomják a féket, ha lassítaniuk kell. A képen látható technikát leginkább csak az autóversenyzők használják, hogy gyorsabban tudjanak kanyarodni, úgy, hogy fenntartsák a szükséges fordulatszámot és ne veszítsenek a sebességükből.

3, Sebesség igazítása a többi sofőrhöz.

Fontos, hogy ugyanazon a sebességen haladjunk, mint a körülöttünk vezető sofőrök, ugyanis ha túl gyorsan vagy épp túl lassan mész, akkor nagyon könnyen balesetet okozhatsz, ami mindenki számára, nagyon kellemetlen és veszélyes is. A legelső forgalomban való órán megtanítják ezt, ám nem mindenki tartja be. Figyelj a forgalomra, és aszerint lődd be a sebességet.

4, Kormány megfelelő fogása.

Régen még úgy mutatták az oktatók, hogy a kezeinket 10 és 2 óra irányába tegyük, ám a kormányba szerelt légzsákok miatt a legtöbb oktató már azt javasolja, hogy 9 és 3 illetve 8 és 4 óra irányába fogjuk azt. Több baleset is volt már abból, hogy a kinyíló légzsák a sofőr arcába vágta a saját kezét, ami iszonyú balesetveszélyes.

5, Lehetőleg kerüld el a túl- illetve az alulkormányzást.

Amikor egy sofőr alulkormányoz, akkor az első kerekek vesztik el a tapadásukat, amikor túlkormányoz, akkor viszont a hátsók. Amennyiben jeges vagy esős úton közlekedsz ne menj túl gyorsan és kerüld a hirtelen fékezéseket. Lehetőleg nyugodt tempóban vezess és kerüld el a fent említett kormányzásokat és a hirtelen gázadásokat.

6, Próbál pontosan és precízen parkolni.

Fontos, hogy egy forgalmas úton, vagy egy zsúfolt parkolóhelyen tudj párhuzamosan parkolni. Ha megtanulod, hogyan kell akkor nem kell megijedni a legkilátástalanabb helyzetekről sem. Ha van rá lehetőséged, használj tolatóradart, ezzel megkönnyíted a parkolást.

7, Megfordulás kézifékkel.

Ha hiszitek, ha nem nagy gyakorlást és odafigyelést igénye a kézifékes megfordulás, pont úgy, ahogy a bal lábas fékezés. Viszont, ha ügyesen megtanulod, akkor képes leszel éles és gyors kanyarokat is bevenni a segítségével. Száraz úton kerüld eme technika alkalmazását, különben a gumik élettartamát koptatod vele.

8, Sarok-lábujjas váltás.

Ez a harmadik olyan technika, ami nagy körültekintést, és jó sok gyakorlást igényel. Ilyenkor visszafelé tudsz váltani, úgy hogy a jobb lábad sarkával a gázt, a lábujjaiddal pedig a féket nyomod egyszerre. Ezzel redukálódik a váltáshoz szükséges idő, nem éri akkora terhelés a hajtóláncot sem, sőt kanyarodás előtt elősegíti a sima és gyors visszaváltást.

9 A vakfoltok elkerülése érdekében állítsuk be jól a tükröket.

Amennyiben az autó oldalát látod a két oldalsó tükörben akkor, nagy a valószínűsége, hogy nem állítottad be megfelelően. Ha követsz néhány egyszerű, de nagyszerű utasítást a tükrök beállításánál, akkor elkerülheted vele a nem kívánt koccanásokat.

a, Lehetőleg csak az autó hátsó negyede látszódjon a vezetőoldali tükörben.

b, Az anyósülés felőli tükörben is lehetőleg csak a hátsó negyede látszódjon az autónak.

c, A középső visszapillantó tükörben a hátsó ablak kellős közepét kell látni.

betöltés...