Íme 8 testhelyzet és gesztus, ami sokkal többet árul el rólad, mint a szavaid.

Van az a mondás, hogy messziről jött ember azt mond amit akar. Nos ez tény és való és nem is tudjuk cáfolni, ám van egy-két dolog, ami elárulja, hogy az az ember tényleg igazat mond-e vagy sem. Ez pedig nem más, mint a mimika és a testbeszéd. Sokan nem is képzelik, hogy egy-egy póz, testhelyzet, testtartás, mennyi mindent el tud árulni egy adott illetőről. A legtöbb HR szakértő ezért nem az emberek szavaira figyel egy interjú során, hanem a gesztusaikra, kéztartásukra, testtartásukra, mivel azok sokkal több infóval tudnak szolgálni, mint egy előre begyakorolt szöveg. Mai cikkünkben elmondjuk mik azok a dolgok, amik le tudják buktatni az embert és amiből kiderül, hogy hazudik-e vagy sem.

1, Nyak megérintése.

Joe Navarro egykori FBI ügynök elmondta, abból lehet megállapítani, hogy egy ember stresszes helyzetben van, ha a nyakát dörzsöli. Ez voltaképpen egy öntudatlan reflex. Mivel a nyakunkat tartjuk a legsebezhetőbbnek ezért egyből odakapunk, ha olyan helyzetbe kerülünk. Az egykori ügynök azt is elmondta, hogy míg a férfiak a nyakuk hátsó és oldalsó részét dörzsölik, addig a nők annak elejét csipkedik.

Ez a bizonytalanság és az aggodalom egyértelmű jele is.

2, Keresztezett lábak.

Patti Wood testbeszéd szakértő tapasztalatai szerint a jó problémamegoldó képességgel rendelkező és kreatív nők általában úgy ülnek, hogy mindkét lábuk a talajon van és a bokájuk keresztezik egymást. A legtöbb nő viszont a bal oldali képnek megfelelő pózban szeret ülni, mert ezt tartják a legkényelmesebbnek, főleg ha szoknyában vannak.

3, Aszimmetrikus válltartás.

Ez a testtartás a gyenge és határozatlan ember egyik legfeltűnőbb jele. Amy Cuddy szociálpszichológus szerint ebben a testtartásban sokk-sokkal rosszabb önértékeléssel rendelkeznek az embere, amit a hormonoknak is be lehet tudni. Akik így ülnek a szervezetükben lévő kortizol emelkedik a tesztoszteron viszont lecsökken.

A munkahelyek HR- szakemberei általában külön csoportba sorolják az ilyen feltűnően gyenge és bizonytalan személyeket.

4, Eldugott kezek.

A legtöbb ember öntudatlanul elrejti a kezét egy interjún, mert abból nagyon könnyen kiderül, hogy az adott személy szorong-e vagy sem. A HR szakemberek kifejezetten kedvelik, mikor a potenciális munkavállaló nyitott tenyerekkel ül és kommunikál. Ez a nonverbális kommunikáció ugyanis arra utal, hogy az adott illető őszinte és közvetlen.

5, Párbeszéd közbeni gyakori szünet és jobbra-balra tekintgetés.

Testbeszéd szakértők szerint azon emberek, akik jobbra vagy felfelé tekintgetnek párbeszéd közben, valami hazugságon törik a fejüket. Ezzel szemben, akik rendszeresen balra tekintenek egy emléket próbálnak felidézni.

Azt is megjegyezték, hogy nem célszerű egy állásinterjú során folyamatos szemkontaktust fenntartani, mert az az agresszió jele is lehet, amit a másik fél könnyen félreérthet. Szakértők szerint 60\%-ban ideális a szemkontaktus fenntartása.

6, Keresztezett karok.

Az emberek akaratuk ellenére is keresztezik a karjukat, ha egy adott beszélgetés már kellemetlenné válik számukra. Ilyenkor az emberek nagy része a szívet és a mellkasát védi és alig várja, hogy az adott beszélgetésnek vége legyen.

7, Magasra emelt vállak.

Joe Navarro volt FBI alkalmazott tapasztalatai szerint, azon emberek, akik behúzott nyakkal már-már teknősbéka szerűen ülnek, általában hazudnak. Ez a póz egyébként a bizonytalanság és a félelem jeleként is szolgál. Ha valaki egyenes háttal áll és természetesen viselkedik az őszinteségről árulkodik.

8, Haj igazítás.

Ha valaki túl sokat birizgálja a haját miközben valakivel beszél, az nagyon könnyen azt az üzenetet továbbíthatja a partnernek, hogy egyáltalán nem érdekli, amit mond. Ha állásinterjún vagyunk vegyünk lassan egy mély levegőt, és miközben kifújjuk akkor kezdjünk beszélni, mert ezzel is csökken a stressz kialakulásának kockázata.

Érdekesség: van egy úgynevezett 2 másodperces szabály, aminek az a lényege, hogy rövid szünetet tartunk mielőtt válaszolunk a partnerünknek. Ezzel elérjük, hogy átvegyük a beszélgetés irányítását és magabiztosabb helyzetben érezzük magunkat.

Te tudtál ezekről?

betöltés...