9 idejétmúlt és veszélyes elképzelés, amit még mindig bevetünk a gyereknevelésben

Mindenki arra vágyik, hogy a gyermekéből sikeres és boldog felnőtt váljon. Ezért minden technikát hajlandóak vagyunk bevetni, hogy elérjük a célunkat. Megtanítjuk arra, hogy hallgasson a felnőttekre és koncentráljon a tanulmányaira, de az fel sem merül bennünk, hogy ezekkel az intelmekkel talán többet ártunk a jövőjére nézve, mint amennyit használunk.
Vannak olyan elvek és módszerek, melyek már rég idejétmúltak. Ha még mindig követed őket, most megismerheted a következményeiket.

1. “Az én gyerekemnek mindenből a legjobb jár.”

Egy elkényeztetett gyerekkel az élet nem egyszerű. Pszichológusok szerint egy ilyen gyerek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nem hajlandó figyelembe venni mások kívánságait. Amit akar, ahhoz ragaszkodik és rögtön akarja. Ha a szülők túlzottan elkényeztetik, azzal nem kedveznek, csak ártanak a gyereknek. Felnőttként egy ilyen gyerek ugyanis a saját maga ellenségévé válik. Függőség, felelőtlenség, alacsony szociális képességek, önzés, mások kihasználása miatt lesz belőle boldogtalan ember.

A legjobb, ha felállítod a határokat, meghatározod a feladatait, figyelsz a viselkedésére és a modorára, nem engeded, hogy tiszteletlen legyen a szülei vagy mások felé. Fontos, hogy megtanítsd a munka becsületére és a pénz értékére. Például segíthetsz neki diákmunkát találni.

2. “Mindig hallgatnod kell a felnőttekre!”

A szülők gyakran álmodoznak arról, hogy a gyerekük majd hallgatni fog rájuk. De abba nem gondolnak bele, hogy a folyamatos engedelmesség és szabályozás hátrányosan érintheti a gyermek jövőjét. Pszichológusok szerint az engedelmes gyerekekből engedelmes felnőttek lesznek.

Az ilyen felnőtt pedig kisebb valószínűséggel áll ki saját magáért, nagyobb eséllyel válik manipulatív és szavahihetetlen emberek áldozatává. Kérdés nélkül végrehajtja az utasításokat és nem vállal felelősséget a tetteiért. Ezért alapvetően fontos megtanítani a gyereket arra, hogy tudjon nemet mondani és merje kifejezni a véleményét.

3. “Ha 5-öst kap az iskolában, az jó, de a 3-as már rossz.”

A biztos út ahhoz, hogy a gyerek egész életében szorongjon, ha ráerőlteted a túlzott elvárásaidat. A legjobb, amit szülő a gyerekéért tehet, hogy elmagyarázza neki, hogy a hibák nem befolyásolják a köztük lévő kapcsolatot semmilyen módon, hiszen a gyerek mindig szeretve lesz.

Pszichológusok szerint a kudarcok még hasznosak is lehetnek a gyerek számára. Megtanítják arra, hogyan kezelje a negatív helyzeteket, értékes élettapasztalatot adnak, és megtanítják arra, hogy a nehéz helyzetekre is tudjon megoldást találni a jövőben anélkül, hogy félne a kudarctól. Sok rossz tanuló gyerekből válik sikeres felnőtt, mert ők azok, akik készek bármilyen nehézség leküzdésére és a kihívásokra. Míg az örökös jó tanulók gyakran elbuknak az életben, hiszen nem is próbálkoznak, mivel félnek a kudarctól.

4. “Ne verekedj és sose üss vissza!”

Mindenkinek tudnia kell, hogyan védje meg magát. Ha a szülők azt sulykolják a gyerek fejébe, hogy semmilyen körülmények között nem bánthat mást, csendben, egy szó nélkül fogja tűrni, mikor őt bántják. Egy versenykörnyezetben nem lesz képes a túlélésre a jövőben.

Természetesen, ez nem lehet indok arra, hogy a gyerek üssön mindenkit, akivel konfliktusa van. De akkor hogyan kezelje, ha őt bántják? Keveredjen velük verekedésbe vagy csak szóban álljon ki magáért? Pszichológusok arra jutottak, hogy a gyereknek azt mindenképpen tudnia kell, hogy joga van megvédenie magát. Ha pedig a szülő megtanítja arra, hogy ezt miként tegye, életre szóló ajándékot ad a gyermekének.

5. “Te csak koncentrálj a tanulásra, én majd minden mást megcsinálok helyetted!”

Nem szabad, hogy a szülő azt mondja a gyereknek, figyeljen csak a tanulásra, és majd ő minden más feladatot átvállal tőle. Minden embernek meg kell tanulnia több dologgal foglalkozni és az élet minden területén vállalni a felelősséget. Ez a képesség pedig a tapasztalatból jön, amit az a gyerek nem kap meg, akiről túlgondoskodnak.

Még rosszabb lesz a helyzet, ha a szülő megpróbálja minden problémától megóvni a gyermekét. Az ilyen gyerek felnőttként infantilis, felelőtlen módon fogja élni az életét.

6. “Rögtön érettségi után főiskolára kell menned!”

Ha egy gyerek nem tudja, hogy mi szeretne lenni, hajlamosabb a szülők javaslatára hallgatni. De ha ilyen alapon dönt, azt nagy eséllyel meg fogja bánni később. A szülőknek nem szabad túl nagy nyomást gyakorolni a kamaszra, meg kell hagyni neki a választás lehetőségét, hogy megalkothassa a saját terveit a jövőjével kapcsolatban.

Sok országban a kamaszok érettségi után kapnak egy szabad évet, mielőtt főiskolára mennének. Ezalatt az idő alatt dolgozhatnak, kereshetnek ösztöndíjat vagy elvégezhetnek tanfolyamokat, de a legfontosabb, hogy van idejük arra, hogy megtervezzék a jövőjüket.

7. “Csakis az egyetemi diploma számít.”

Természetesen a felsőfokú végzettség fontos, ha olyan szakmákról beszélünk, mint például a repülőgépmérnök vagy az orvos. De ez nem jelenti azt, hogy a csekkek befizetése is a végzettségtől függ. Országonként eltérő, hogy a felsőfokú végzettségnek milyen értéke van a munkaerőpiacon. Például az Egyesült Államokban az orvosi diploma jár a legnagyobb jövedelemmel, de más országokra nézve ez nem feltétlenül igaz.

Sok olyan iparág van (pl. a szépségipar, IT, filmgyártás), ahol sokat keresnek, de nem a végzettség, hanem az egyéni képességek miatt. Ezért van olyan sok sikeres üzletember, szépségszakértő és művész, akinek sosem volt és nem is lesz diplomája.

8. “Egy részmunkaidős állás csak elvonja a gyerek figyelmét a tanulásról. Jobb, ha az iskolára koncentrál.”

Arra semmi szükség, hogy kitüntetéssel diplomázzon, de egy részmunkaidős állás valóban értékes tapasztalatot ad a gyereknek. Építheti a kapcsolatait, és lehet, hogy még a jövőjét is jó irányba fogj befolyásolni. Ha valaki már fiatalon megismerkedik a munka világával, megtanulja, mit jelent egy határidő, hogyan kell beosztani a feladatokat, és visszajelzéseket is kap a feletteseitől. Egy részmunkaidős állás az önéletrajzban is jól mutat és segíthet a friss diplomásoknak a mielőbbi elhelyezkedésben.

A szakértők szerint a mai diákok 65\%-a olyan állásokban fog dolgozni, melyek ma még nem is léteznek. Ezért nemcsak a specifikus tudás számít, de a kommunikációs készség, a kritikus gondolkodás és az önállóság is.

9. “Mások döntenek felettünk.”

Vannak emberek, akik szeretik megvárni, hogy valaki más döntsön helyettük. Ők azt tanítják a gyerekeiknek, hogy ne álljanak ki magukért, ne beszéljenek túl sokat és ne végezzék el mások munkáját. Mit okoz ez? Az ilyen gyerekekből közömbös felnőttek lesznek, akik nem képesek kifejezni a saját véleményüket vagy kiállni a saját érdekeikért. Ez pedig nemcsak egyéni probléma, hiszen az embereknek nem szabad közömbösnek lenni mások problémáival szemben sem.

Az a nézet, hogy “Ez engem úgysem érint”, nem túl előnyös. Sokkal jobb megismertetni a gyereket a világ politikai és társadalmi rendszereivel, a környezet és a természet szépségeivel. Minél szenvedélyesebb, lelkesebb gyereket nevelünk, annál több tudományos áttörés, társadalmi projekt és ökológiai kezdeményezés teheti jobbá a világunkat.

betöltés...