8 figyelmeztető jel, amelyek komoly szívproblémákra utalhatnak. Jobb, ha te is odafigyelsz!

Statisztikai adatok alapján az Egyesült Államokban évente 610.000 ember veszti életét szív és érrendszeri megbetegedések miatt. Mind a nők és mind a férfiak esetében különböző okok miatt alakul ki ez a betegség, melynek hátterében a rossz életmód áll. Mai cikkünkben elhoztunk néhány figyelmeztető jelet, amik arra engednek következtetni, hogy szívproblémákban szenvedsz. Amennyiben a lent feltüntetett panaszokat tapasztalod, célszerű meglátogatni egy szakembert.

Karokban jelentkező fájdalom.

Tapasztalatok alapján a férfiak csak a bal, míg a nők mindkét karjukban éreztek fájdalmat szívroham előtt. Ez azért történik, meg a szívfájdalom a gerincvelőben található idegekhez sugárzik, ami egy fiktív fájdalmat idéz elő a karokban.

Szűnni nem akaró köhögés.

A köhögés bizony szív és érrendszeri betegség tünete is lehet. A szívelégtelenségben szenvedő embereknél gyakori a szűnni nem akaró köhögési roham, melynek következtében vért tartalmazó folyadék távozhat a testből. A köhögés kísérő tünete lehet a hirtelen fellépő légszomjnak.

Feldagadt láb és boka.

Ha a szív nem pumpálja megfelelően a vért, akkor a véredényekben lévő folyadék a környező szövetekbe szivárog. Ezt a lábak sínylik meg legjobban a gravitáció miatt. Ezt a jelenséget perifériás ödémának hívják, ami azoknál az embereknél is jelentkezhet, akiknek nincs szívproblémájuk. A szívbetegségben szenvedőknél viszont ez nagyon gyakori tünet, amire igenis nagy figyelmet kell fordítani.

Hányinger és étvágytalanság.

Nagyon sok szívbetegségben szenvedő ember tapasztalja ezeket a tüneteket még akkor is, ha alig ettek valamit a nap folyamán. Ez annak köszönhető, hogy a máj illetve a belek körül felhalmozódott folyadék zavarja az emésztést. Kísérő tünete lehet a hasi fájdalom, viszont ebben az esetben célszerű orvoshoz menni.

Eszméletvesztés.

A szívbetegségben szenvedő embereknél gyakori az eszméletvesztés. Ennek oka, hogy a szív nem pumpálja megfelelően a vért, így az artériák elzáródnak az erek pedig beszűkülnek. Ha emellé még légszomj is társul azonnal keress egy szakembert.

Kékes színű vagy sápadt arc.

Ez a szívbetegség egyik figyelmeztető tünete lehet, melynek oka az alacsony számú vörösvérsejt és gyenge vérkeringés, amit a stresszes életvitel válthat ki. Ez a tünet az egész testre, de akár egyes végtagokra is kiterjedhet, viszont előfordulhat vérszegénység esetén is.

Kiütéses bőr.

Az ekcémában szenvedő embereknél 48\%-os eséllyel alakul ki magas vérnyomás és 29\% a valószínűsége, hogy magas koleszterinjük lesz. Viszont, aki övsömörben szenved annak 59\% esélye van szívroham kialakulására.

Megelőzés

Ahhoz, hogy a jövőbeli problémákat elkerüld, fontos az egészséges életmód és a gyakori testmozgás. Lehetőleg kerüld a szeszes ital fogyasztást és a dohányzást, mert az nagyban befolyásolja a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

betöltés...